Home » Kennisbank » Yoast SEO of RankMath, welke kies je?

Yoast SEO of RankMath, welke kies je?

Laatste update

RankMath of Yoast SEO?

Welkom bij de ultieme SEO-showdown! Als je een website of blog runt op WordPress, weet je waarschijnlijk dat zoekmachineoptimalisatie (SEO) van levensbelang is om je content te laten schitteren in de oceaan van het internet. En als het op WordPress plug-ins aankomt, zijn er twee grote plug-ins als het gaat om SEO: Yoast SEO en RankMath. Voor veel mensen is de keuze altijd lastig want welke moet je nu kiezen? Welke is het beste voor jouw SEO?

Maar hoe bepaal je welke jouw digitale bondgenoot wordt? Maak je klaar voor een diepgaande analyse die begint met een solide basis en wordt aangevuld met levendige voorbeelden die zelfs een lach op het gezicht van Google zouden toveren.

Wat is Yoast SEO?

Laten we het allereerste hebben over de WordPress plug-in Yoast SEO. Yoast SEO is de populairste SEO plug-in op WordPress met meer dan 5 miljoen actieve installaties en maar liefst 27.597 positieve reviews. Yoast is opgericht in 2003 en bestaat dus nu al maar liefst 20 jaar. 

Yoast SEO is niet zomaar een plug-in, het is als een digitale meester in de kunst van SEO optimalisatie. Als je niet weet waar je moet beginnen met je SEO reis, staat Yoast SEO als een vriendelijke gids klaar om je te begeleiden. Deze WordPress plug-in is ontworpen om je content te finetunen voor zoekmachines, met als doel om je hoger in de ranking te laten komen.

Met Yoast SEO vul je je focus keyword in en krijg je allemaal eisen te zien waar je pagina aan moet voldoen om zo SEO optimaal mogelijk te zijn. Als je het goed hebt gedaan dan krijg je een groen bolletje te zien, heb je het matig gedaan dan een oranje en is het slecht dan krijg je een rode te zien. Doordat dit op zo een makkelijke manier wordt weergegeven voelt het SEO optimaliseren van een pagina erg makkelijk en leuk aan.

Belangrijke functies van Yoast SEO

 • Focus Trefwoord en Content Analyse: Stel je voor dat Yoast SEO je persoonlijke SEO redacteur is. Terwijl je je meesterwerk schrijft, houdt deze plug-in je focus trefwoord in de gaten. Maar dat is niet alles, het biedt je ook slimme suggesties om je tekst te verfijnen en te polijsten voor maximale impact. Inzichten die je krijgt zijn bijvoorbeeld: of je keyword voldoende voorkomt, of je keyword goed verdeeld is, of je keyword al in een ander artikel voorkomt, de lengte van de tekst, of je afbeeldingen hebt met het keyword erin (alt tekst). Ook kun je in het premium versie synoniemen van je keyword toevoegen zodat Yoast SEO je artikel nog beter kan begrijpen.
 • Readability Analysis: Deze functie is als je eigen taalvirtuoos. Yoast SEO neemt de leesbaarheid van je tekst onder de loep en geeft je advies om je zinnen te vereenvoudigen en je tekst toegankelijker te maken voor je publiek. Yoast kijkt naar: of je de voldoende de lijdende vorm gebruikt, of je niet dezelfde opeenvolgende zinnen gebruikt, of de koppen goed verdeeld zijn in de tekst, of de alinea’s niet te lang zijn, of de zinnen niet te lang zijn en of er niet te veel signaalwoorden worden gebruikt. 
 • Snippet Voorbeeld: Heb je je ooit afgevraagd hoe je zoekresultaat eruit zal zien wanneer mensen het googelen en hoe dit verschijnt in de SERP? Yoast SEO geeft je een voorproefje van de titel en meta-beschrijving die je in zoekresultaten ziet. Dit doet Yoast niet alleen voor Google, maar ook voor Facebook en Twitter (X) zodat je weet hoe je pagina eruit ziet als deze gedeeld wordt op social media.
 • Schema manager: Bij de gratis versie van Yoast SEO, kun je wel al werken met schema’s. Zo kun je dus ook nog eens makkelijk je SEO een boost geven en ook anders in de SERP te zien zijn. 

Wat krijg je bij de premium versie van Yoast SEO?

Yoast SEO heeft net zoals RankMath een uitgebreide gratis versie en ook nog een premium versie die je kunt gebruiken. De premium versie van Yoast SEO is als de toegangspas tot de VIP lounge van SEO. Hier zijn enkele extra’s die je mag verwachten:

 • Uitgebreide ondersteuning voor meerdere focus trefwoorden: Je krijgt nog meer SEO aspecten te zien op de pagina zelf waardoor je je pagina’s, berichten of landingspagina’s nog beter kunt optimaliseren. Stel je voor dat je een meesterdirigent bent en Yoast SEO is als je symfonieorkest. Je kunt meerdere focus trefwoorden dirigeren om een harmonieuze zoekervaring voor je lezers te creëren.
 • Redirect Manager: Deze functie is als een wegenkaart voor je website. Als je URL’s verandert of verwijdert, zorgt Yoast SEO ervoor dat je bezoekers niet in een digitaal doolhof belanden. Wanneer je een bericht verwijderd dan zal de premiumversie meteen vragen of je een 301 redirect, wilt instellen. Als je dit niet doet en zomaar pagina’s verwijderd zonder redirects kun je veel 404 pagina’s krijgen op je website. 
 • Interne koppelingssuggesties: Ook heeft Yoast een interne link suggestie tool waarmee Yoast zelf suggesties geeft op een pagina voor interne links.

Wat is RankMath?

RankMath is de grote concurrent van Yoast en de meeste mensen denken dat RankMath en Yoast even groot zijn, maar Yoast is wel aanzienlijk groter dan RankMath. RankMath heeft meer dan 2 miljoen actieve installaties en 5.960 positieve reviews. Dit is ook veel, maar wel aanzienlijk minder dan de 5 miljoen actieve installaties van Yoast SEO. 

RankMath is als een superheld in de wereld van SEO plug-ins, klaar om je te helpen de troon van zoekresultaten te veroveren. Het is een alles-in-één plug-in die zowel beginners als doorgewinterde SEO experts kan aanspreken.

RankMath werkt wat betreft het optimaliseren hetzelfde als Yoast SEO. Bij Rankmath krijg je ook rode, oranje of groene bolletjes te zien. Bij Yoast SEO krijg je echter een smiley wanneer je veel groene bolletjes hebt en bij RankMath krijg je een score die rood, oranje of groen kan zijn.

Belangrijke functies van RankMath

 • Modulaire Opzet: RankMath begrijpt dat geen twee websites hetzelfde zijn. Daarom kun je als een SEO-chef je eigen ingrediënten kiezen. Je kunt de modules inschakelen die relevant zijn voor jouw specifieke behoeften.
 • SEO analyzer: Op RankMath kun je ook makkelijk een analyse van je website doen in de gratis versie en krijg je een uitgebreid rapport te zien van mogelijke SEO problemen. 
 • Geoptimaliseerde Inhoudsuggesties: RankMath is als je creatieve partner in contentcreatie. Het biedt je niet alleen trefwoord-suggesties, maar ook gerelateerde trefwoorden die je inhoud verrijken en je lezers beter bedienen. RankMath geeft meer suggesties op een pagina dan Yoast. 
 • 404 Monitor: RankMath heeft een ingebouwde speurneus die kapotte links en foutpagina’s ontdekt. Dit zorgt ervoor dat je websitebezoekers niet in digitale drijfzand terechtkomen. Hiermee kun je makkelijk zien op welke pagina’s mensen een 404 pagina te zien krijgen. Het nadeel van deze manier, is dat je ook veel hackers op je website ziet, die in je database proberen te komen waardoor je niet direct inzicht hebt op welke pagina’s je bezoekers vastlopen. Ook als je op bekijken van de 404 pagina klikt, ga je naar de 404 pagina zelf toe en krijg je dus een foutmelding.  Hierdoor kan je niet direct iets met de 404 pagina. 
 • Instant index: RankMath heeft ook een instant index functie waar je je Google account mee kunt koppelen en hiermee makkelijk je pagina’s kunt laten indexeren in Google. Let wel op dat dit niet bedoeld is voor artikelen, maar vooral voor nieuwsberichten. 

Wat krijg je bij de premium versie van RankMath?

De premium versie van RankMath opent de deur naar een wereld vol geavanceerde SEO-tools. Hier zijn enkele extra’s die je kunt verwachten:

 • Geavanceerde WooCommerce SEO: Voor webwinkelbeheerders is dit als een toverstaf die je producten in de schijnwerpers zet. Je krijgt geavanceerde tools om je e-commercepagina’s te optimaliseren en meer klanten aan te trekken.
 • Toegang tot video-zelfstudies: RankMath Pro is als een meesterklas voor SEO. Met exclusieve videolessen leer je de fijne kneepjes van geavanceerde SEO-strategieën.
 • Prioritaire Ondersteuning: Deze functie is als een hotline naar SEO-experts. Als je vastloopt, krijg je hulp van de mensen die de kneepjes van het vak kennen.

RankMath versus Yoast SEO

De bokswedstrijd tussen RankMath en Yoast SEO heeft meer weg van een danswedstrijd. Beide hebben hun unieke stijl en elegantie. De keuze tussen hen is als het kiezen tussen een klassieke wals en een moderne hiphop-choreografie – het hangt allemaal af van je voorkeur en doelen.

Als het gaat om uitgebreidere functies in de gratis versie is RankMath de beste keuze. RankMath heeft meer te bieden in de gratis versie. Echter zijn de analyses van Yoast uiteindelijk diepgaander en wordt er niet alleen gekeken naar de content, maar ook naar de leesbaarheid van een tekst wat ook belangrijk kan zijn voor de SEO.  

Conclusie

Yoast SEO en RankMath zijn als twee verschillende paden die naar hetzelfde doel leiden: SEO succes. Yoast SEO biedt een gestructureerde en vriendelijke aanpak, terwijl RankMath een modulaire en geavanceerde toolbox is. Of je nu de voorkeur geeft aan het volgen van de gevestigde route van Yoast SEO of het avontuur aangaat met RankMath, je website zal zeker profiteren van de SEO kracht die deze plug-ins te bieden hebben. Kies verstandig en laat je content schitteren in de glinsterende zee van zoekresultaten!

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven