Website snelheid en SEO

Website Snelheid en SEO

Hey daar, website-eigenaar! Je hebt dus een prachtige website opgezet, vol met geweldige content en prachtige afbeeldingen en video’s en je bent klaar om veel organische verkeer te ontvangen. Maar wist je dat er iets is dat minstens zo belangrijk is voor je SEO als die aantrekkelijke vormgeving van je website en content? Iets dat niet alleen het verschil kan maken in hoe snel bezoekers je site verlaten, maar ook hoe hoog je op Google verschijnt? Je raadt het al: dit is de snelheid van je website.

Wat is Website Snelheid?

Oké, even terug naar de basis. Wat is website snelheid? Website snelheid is de tijd die het kost voordat je website volledig geladen is en je bezoekers dus je pagina kunnen lezen. Vaak is dit een paar seconde, maar die paar seconde kunnen al een grote impact hebben op je bounce rate.

Denk aan het als het verschil tussen een bliksemsnelle raceauto en een slome schildpad. Als je bezoekers een trage schildpadsite krijgen voorgeschoteld, zullen ze waarschijnlijk wegklikken voordat de pagina zelfs maar volledig geladen is. Dat is als een restaurant binnenlopen, zien dat de ober nooit naar je tafel komt en dan besluiten om ergens aan te gaan eten.

Hoe werkt dit?

Stel je voor dat je website een magische winkel is. Bezoekers komen binnen, kijken rond en hopen iets te vinden wat ze leuk vinden. Nu, als je magische winkeldeur langzaam opengaat en bezoekers lang moeten wachten, zullen velen van hen gefrustreerd raken en elders op zoek gaan naar wat ze nodig hebben. 

Wanneer iemand op je website klikt moeten alle elementen op je website geladen worden. Zo moet de persoon die klikt contact maken met jou server, moeten alle verschillende codes geladen worden zoals CSS en javascript en de andere elementen zoals afbeeldingen en video’s geladen worden.

Snelheid en SEO Rankings

Stel je voor dat Google de magische gids is die mensen door het web leidt. Als jouw magische winkel (website) traag opengaat, zal Google dit opmerken en je lager in de zoekresultaten plaatsen. Waarom? Omdat Google zijn bezoekers graag snel en relevante informatie biedt. Als jouw winkel niet aan die verwachting voldoet, word je naar de achterkant van de gids verwezen.

Omdat snelheid gaat over de gebruikservaring van een website, is dit ook iets waar Google naar kijkt bij een website, dus heeft website snelheid effect op SEO? Ja, dat heeft het. De snelheid van je website is een onderdeel van de technische SEO. Uiteraard is het niet alleen belangrijk voor je SEO, maar voor de gebruikservaring van je bezoeker. Wanneer je een Google Ads campagne draait waar je betaald per klik (CPC) en de mensen waarvoor je hebt betaald gaan weg door een trage website is dit dus enorm zonde van je geld.

Snelheid invloed op conversie

De snelheid van een website heeft niet alleen invloed op de SEO, maar ook op het conversiepercentage van een website. Als de snelheid van een website traag is, zullen mensen de website verlaten voordat ze überhaupt iets van de eerste pagina hebben gezien. Deze mensen zijn allemaal mensen die mogelijk potentiële klanten waren die weggaan omdat jou website traag is. 

Bounce rate

Naast dat website snelheid invloed heeft op de SEO en conversie heeft de snelheid ook invloed op de bounce rate. 

Dit is het percentage bezoekers dat je website verlaat zonder zelfs maar één pagina te bekijken. Stel je voor dat je een magische tovenaar bent die mensen wil verbazen met je trucs. Als mensen na je eerste truc meteen weggaan, heb je geen kans om je latere en nog verbazingwekkendere trucs te laten zien.

Wat is het effect van een trage website snelheid op de bounce rate? Uit een onderzoek van Pingdom blijkt de impact op de bounce rate gigantisch te zijn wanneer je een trage website hebt. Uit dit onderzoek kwamen de volgende cijfers naar voren:

Laadtijd in secondeToename bounce Rate in %
17
26
311
424
538
646
753
859
961
1065
1162
1267
1369
1466
1569
1573
Tabel: Invloed van website snelheid op je bounce rate.

Snelheid is essentieel

Oké, laten we dit samenvatten. Stel je voor dat je de beste magische act in de wereld hebt. Maar als je het zo traag presenteert dat mensen in slaap vallen voordat het begint, dan mis je al die oohs en aahs die je verdient. Hetzelfde geldt voor je website. Je kunt de beste content en geweldige producten hebben, maar als je website traag is, zullen mensen nooit weten wat je te bieden hebt.

Door een trage website krijg je een lagere organische positie in de SERP, is je bouncepercentage hoger en je conversiepercentage lager. Een trage website heeft dus alleen maar nadelen en moet zo goed mogelijk verholpen worden. 

Hoe weet je of jou website traag is en op welk gebied de snelheid beter kan? Laten we eens duiken in de wereld van Google Core Web Vitals.

Google Core Web Vitals

Google Core Web Vitals heeft een webmaster tool genaamd PageSpeed Insights van Google zelf waarmee je de snelheid van je website kunt meten. Door deze tool krijg je een score van hoe snel je website is en door welke punten je pagina traag is. Deze tool gebruiken, is dus de eerste stap van het optimaliseren van je website snelheid. 

Stel je voor dat Google een toverstaf heeft die websites meetelt op basis van hoe snel en soepel ze werken. Nou, dat is eigenlijk wat Google Core Web Vitals zijn. Dit zijn een set van drie belangrijke factoren die de gebruikerservaring meten:

  • Largest Contentful Paint (LCP): Dit is het moment waarop het grootste zichtbare element op de pagina volledig geladen is. Denk aan het als het moment waarop het belangrijkste deel van je magische show begint.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): Dit meet de stabiliteit van de pagina tijdens het laden. Stel je voor dat je een truc uitvoert en je assistent plotseling van plaats verandert, waardoor je hele act in de war raakt. Dat is wat er gebeurt als elementen op je pagina verschuiven terwijl bezoekers ernaar kijken.
  • First Input Delay (FID): Dit meet de tijd tussen wanneer een gebruiker interactie probeert te hebben met een element op de pagina (bijvoorbeeld op een knop klikken) en het moment waarop de website daadwerkelijk reageert. Stel je voor dat je op een knop klikt en er gebeurt niets – dat zou behoorlijk frustrerend zijn, toch?
Statistieken website snelheid meten met PageSpeed Insights

Website snelheid testen tools

Nu je begrijpt wat Google Core Web Vitals zijn, laten we eens kijken naar een aantal tools die je kunnen helpen de snelheid van je website te meten en te verbeteren. Naast Google PageSpeed Insights, heb je ook een aantal andere tools waarmee je de website snelheid kunt testen. Deze tools zijn:

Wij zullen altijd adviseren om gebruik te maken van minimaal twee snelheidstools om de snelheid te testen. Zo kun je kijken of de algehele website van je website goed is en of niet een tool die je gebruikt toevalig niet kijkt naar een factor waar je laag op scoort. Wij gebruiken zelf Google Pagespeed Insights en GTmetrix als tools voor onze websites en voor onze klanten.

Google Pagespeed Insights

De eerste en waarschijnlijk de meeste gebruikte snelheid tool voor je website is Google Pagespeed Insights. Google vind de snelheid van je website belangrijk, dus waar is een betere plek om de snelheid van je website te meten dan met een tool van Google.

Google Pagespeed Insights de snelheid van website Glorypublisher met een score van 91.

Google Lighthouse

De tweede tool om je snelheid te meten van je website is dezelfde tool als PageSpeed Insights. Met deze snelheid tool van Google krijg je alleen nog meer informatie over je pagina en word er verder ingegaan op andere belangrijke aspecten van je website. Zo ben je niet alleen bezig met de snelheid van je website, maar ook andere belangrijke onderdelen van je technische en on page SEO. Dit is als een magische inspecteur die je website controleert op prestatieproblemen. Het geeft je inzicht in de snelheid van je pagina, de toegankelijkheid, SEO en meer.

Google Lighthouse met de website Glorypublisher met de score 89.

YSlow (van Yahoo)

Een andere tool om de snelheid van je website te meten is met een tool van Yahoo. Yahoo is in Nederland niet zo bekend, maar is ook een zoekmachine zoals Google en Bing. Laten we dit vergelijken met een magische tovenaar die je een rapport geeft over de prestaties van je website en je vertelt welke delen van je act aandacht nodig hebben.

GTmetrix

GTmetrix is één van de populairste website snelheid tools van de wereld. GTmetrix geeft veel informatie over hoe je website presteerd en heeft met de premiumversie veel mogelijkheden om te testen. Zo kun je met GTmetrix zelf bepalen vanaf welke locatie je je website snelheid wilt testen. Door dit soort dingen ook te testen kun je weer nieuwe inzichten krijgen die Google PageSpeed Insights je niet geeft.

Stel je voor dat je een kritische mentor hebt die je website grondig evalueert. GTmetrix geeft je een gedetailleerde analyse van je pagina’s, inclusief snelheidsmetingen en aanbevelingen voor verbeteringen. GTmetrix is naast Pagespeed Insights 1 van de meest gebruikte website snelheid tools van Nederland. 

GTmetrix met de website Glorypublisher met een score A

Pingdom

Pingdom is een andere tool waar je ook kan testen vanuit verschillende serverlocaties. Pingdom kan net als de andere tools weer zorgen voor nieuwe inzichten.

Pingdom website snelheid testen van Glorypublisher met een score 92

Pagespeed.compare

Pagespeed.compare vergelijkt de prestaties van je website met die van je concurrenten, zodat je kunt zien hoe je je act kunt verbeteren.

Screenshot van de website Pagespeed.compare

Nu je de tools hebt om de snelheid van je website te meten, laten we eens kijken hoe je de snelheid kunt optimaliseren.

Zo maak je je website sneller

Als je een aantal snelheidstests hebt gedaan, dan krijg je te zien wat de problemen zijn met de snelheid van je website. Deze problemen moet je dus zien op te lossen. Wij behandelen een aantal veelvoorkomende problemen en vertellen je hoe je je website sneller kunt maken. Zaken voor een snelle website zijn:

  • Largest Contentful Paint Optimaliseren: Optimaliseer afbeeldingen en video’s, gebruik caching en minimaliseer serververtraging om ervoor te zorgen dat het grootste zichtbare element snel wordt geladen.
  • Trage Server Response Tijden: Gebruik een betrouwbare hostingprovider, implementeer caching, vermijd overbelasting van de server met onnodige processen.
  • Render-Blokkerende JavaScript: Laad JavaScript asynchroon, verplaats niet-kritische scripts naar de footer, verminder het gebruik van zware scripts.
  • CSS, JavaScript en HTML Minimaliseren: Gebruik minified versies van code, verwijder ongebruikte code, vermijd inline-styling en -scripts.
  • Afbeeldingen Optimaliseren: Comprimeer afbeeldingen, gebruik het juiste bestandsformaat (JPEG voor foto’s, PNG voor transparante afbeeldingen), schaal afbeeldingen naar het juiste formaat.
  • Cumulative Layout Shift Optimaliseren: Geef afmetingen op voor afbeeldingen en advertenties, vermijd dynamische content die de layout kan verstoren.
  • First Input Delay Optimaliseren: Minimaliseer JavaScript-uitvoering bij paginaladen, gebruik browsercache voor scripts, verminder de impact van derde partij scripts.
  • Lange Taken Opdelen: Optimaliseer en verdeel lange processen in kleinere taken die onafhankelijk worden uitgevoerd.
  • De JavaScript-Uitvoeringstijd Beperken: Verminder het gebruik van zware JavaScript, gebruik efficiënte algoritmen en code.
  • Time to First Byte Optimaliseren: Kies een snelle hostingprovider, gebruik caching, minimaliseer onnodige serverprocessen.
  • Gebruik een CDN: Implementeer een Content Delivery Network om statische bestanden vanaf servers dichtbij de gebruikers te leveren.
  • Optimaliseer de Code van Je Website: Verwijder ongebruikte code, gebruik efficiënte codepraktijken en bewaar code in externe bestanden.
  • Optimaliseer Database Queries: Verminder het aantal databasequeries, optimaliseer querystructuur en gebruik caching.
  • Verminder HTTP-Verzoeken: Combineer en minimaliseer CSS- en JavaScript-bestanden, verminder het aantal externe bronnen.
  • First Contentful Paint Optimaliseren: Prioriteer het laden van belangrijke content, gebruik inline CSS voor kritische stijlen.
  • Verwijder Render-Blokkerende Bronnen: Identificeer en verwijder of vervang bronnen die de weergave vertragen.
  • Verwijder Ongebruikte CSS: Gebruik een tool om ongebruikte CSS te detecteren en verwijderen.
  • Minimaliseer HTML, CSS en JavaScript: Comprimeer en combineer codebestanden om het aantal verzoeken te verminderen.
  • Time to Interactive Optimaliseren: Minimaliseer en optimaliseer JavaScript, verminder het gebruik van externe scripts.
  • JavaScript Beperken: Gebruik alleen de noodzakelijke JavaScript, vermijd overmatig gebruik voor niet-kritische functionaliteit.
  • Compressie: Gebruik compressietools voor afbeeldingen, CSS en JavaScript om bestandsgroottes te verminderen.
  • Verminder Redirects: Minimaliseer het aantal redirects en zorg voor directe URL’s.
  • Gebruik Browser Caching: Configureer caching-instellingen op je server om statische bronnen in de cache van browsers op te slaan.
  • Verbeter de Responstijd van de Server: Kies een snelle hostingprovider en configureer caching.

Website snelheid verbeteren WordPress

Nu je hoe belangrijk de snelheid van je site is, hoe je dit kunt testen en wil je uiteraard weten hoe je kunt beginnen met het verbeteren van de snelheid van je website. Welke plug-ins moet je gebruiken voor welk probleem voor een WordPress website?

  • Largest Contentful Paint Optimaliseren: WP Smush voor afbeeldingsoptimalisatie.
  • Trage Server Response Tijden: WP Super Cache voor caching en optimalisatie.
  • Render-Blokkerende JavaScript: Async JavaScript voor asynchrone JS-laadtijden.
  • CSS, JavaScript en HTML Minimaliseren: Autoptimize voor het minimaliseren van code.
  • Afbeeldingen Optimaliseren: ShortPixel voor geavanceerde afbeeldingsoptimalisatie.
  • Cumulative Layout Shift Optimaliseren: Perfmatters om scripts te laden na paginalayout.
  • First Input Delay Optimaliseren: Swift Performance voor verbetering van laadtijden.
  • Lange Taken Opdelen: WP Cron Cleaner om lange cron-taken te beheren.
  • De JavaScript-Uitvoeringstijd Beperken: WP Asset CleanUp voor beheer van geladen scripts.
  • Time to First Byte Optimaliseren: WP Fastest Cache voor caching en snelheidsoptimalisatie.
  • Gebruik een CDN: CDN Enabler om een CDN te integreren.
  • Optimaliseer de Code van Je Website: Query Monitor om codeproblemen te identificeren.
  • Optimaliseer Database Queries: WP-Optimize voor het optimaliseren van de database.
  • Verminder HTTP-Verzoeken: Autoptimize om bestanden te combineren en minimaliseren.
  • First Contentful Paint Optimaliseren: Perfmatters om kritische CSS in te laden.
  • Verwijder Render-Blokkerende Bronnen: Flying Scripts om scripts uitgesteld te laden.
  • Verwijder Ongebruikte CSS: Asset CleanUp: Page Speed Booster om ongebruikte CSS te elimineren.
  • Minimaliseer HTML, CSS en JavaScript: WP Rocket voor het combineren en minimaliseren van code.
  • Time to Interactive Optimaliseren: Advanced Scripts Loader voor vertraagde scriptlading.
  • JavaScript Beperken: WP rocket om ongebruikte scripts uit te schakelen.
  • Zo Optimaliseer Je Jouw Websitesnelheid: WP Rocket als algehele snelheidsverbeteraar.
  • Compressie: Smush voor geavanceerde afbeeldingsoptimalisatie.
  • Verminder Redirects: Yoast SEO of RankMath om URL-omleidingen te beheren.
  • Gebruik Browser Caching: W3 Total Cache voor caching-opties en browsercaching.
  • Verbeter de Responstijd van de Server: SG Optimizer voor SiteGround-gebruikers.

Let goed op: bij veel van deze plug-ins worden er dingen aangepast in de code van je websites. Hierdoor kan je website kapot gaan. Maak altijd eerst een back-up en controleer na afloop altijd of je website het nog helemaal goed doet. Instaleer daarnaast niet alles, je hebt lang niet alles nodig en 1 snelheid plug-in is vaak al voldoende voor een mooie score.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven