Wat zijn keywords?

Wat zijn zoekwoorden of wel keywords?

Wanneer je begint met het optimaliseren van je SEO dan zijn keywords enorm belangrijk. Maar wat zijn keywords eigenlijk? In dit artikel vertellen wij jou alles over keywords of ook wel zoekwoorden genoemd in het Nederlands.

Wat zijn keywords (zoekwoorden)?

Wat zijn keywords? Keyword of in het Nederlands zoekwoorden zijn woorden wij jij op wilt scoren in Google. Door deze woorden te gebruiken in je tekst weet Google op welke zoekwoorden jij kunt gaan ranken. 

Keywords zijn als het ware schatkisten vol waardevolle informatie, waar zoekmachines zoals Google naar graaien om de juiste antwoorden te vinden voor de vragen die gebruikers stellen. Ze zijn als de sleutels tot jouw online aanwezigheid in Google, waardoor potentiële bezoekers jouw website kunnen ontdekken te midden van de ontelbare andere webpagina’s.

Stel je eens voor dat je een zoekmachine als een enorm spelletje ‘Verstoppertje’ tussen websites en gebruikers voorstelt. Wanneer gebruikers iets willen weten, tikken ze hun vragen in de zoekmachine zoals Google in. Deze vragen zijn opgebouwd uit keywords. Zoekmachines gaan vervolgens op een zoektocht door het web om webpagina’s te vinden die de beste antwoorden op deze vragen kunnen geven. Het doel van SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising) is om jouw website te optimaliseren, zodat zoekmachines deze als het beste antwoord beschouwen.

Wanneer jij wilt scoren in Google dan doe je vaak eerst een zoekwoordonderzoek om te zien op welke woorden een hoog zoekvolume zit. Als je deze woorden hebt gevonden dan kun je pagina’s gaan maken waar deze woorden in voorkomen. 

Waar zie je keywords?

Keywords kunnen overal op je website te vinden zijn – alsof ze kleine geheimagenten zijn die hun sporen achterlaten. De belangrijkste plaatsen zijn:

  • Pagina-titels: Deze zijn als neonborden voor zoekmachines. Door relevante keywords in je titels te verwerken, laat je zoekmachines weten waar jouw pagina over gaat. 
  • Meta-beschrijvingen: Niet alleen heb je titels op je pagina, maar ook in de metabeschrijving (Deze zijn in de SERP te zien) Deze korte beschrijvingen onder de titels in zoekresultaten zijn als uitnodigende hapjes. Door de juiste keywords hier te plaatsen, verleid je mensen om op jouw link te klikken.
  • URL’s: Net zoals een GPS-coördinaat jou naar een specifieke locatie leidt, vertellen keywords in URL’s zoekmachines waar jouw pagina precies over gaat. Ook in de URL wordt vaak een zoekwoord verwerkt. 
  • Koppen en subkoppen: Deze zijn als wegwijzers die de inhoud van je pagina structureren. Zorg ervoor dat je keywords hier op een natuurlijke manier opneemt. Deze titels op je pagina krijgen vaak een bepaalde tag om een duidelijke structuur aan te geven op jouw pagina. Meer over deze structuur lees je op: Structuur met H1 t/m H6 tags
  • Inhoud: Natuurlijk mogen de keywords niet ontbreken in de tekst zelf. Maar let op: gebruik ze op een organische manier en laat ze soepel in je verhaal passen, zodat je lezers niet het gevoel hebben dat ze een ouderwetse zoekmachine aan het lezen zijn. Als je teveel op een onnatuurlijke manier je zoekwoord gebruikt kan je hierdoor worden afgestraft door Google en kan dit juist aferechtswerken. 

Hoe krijg je keywords hoog in Google (SEO en SEA)?

Ah, nu komen we bij de spannende delen van de reis: het beklimmen van de Google-ranglijst met SEO en SEA. Als je eenmaal begrijpt hoe zoekmachines werken, kun je beginnen met het optimaliseren van je website voor zowel organisch verkeer (SEO) als betaalde advertenties (SEA).

SEO

SEO draait om het vinden van de juiste balans tussen gebruiksvriendelijkheid voor mensen en signalen voor zoekmachines. Om je website hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten, moet je ervoor zorgen dat:

  • Content koning is: Creëer waardevolle en relevante content die mensen echt waarde bied. Zorg ervoor dat jouw verhaal antwoorden en oplossingen biedt waar mensen naar op zoek zijn. Lees ook: Hoe schrijf je een goed artikel.
  • Technische optimalisatie: Maak je website snel, veilig en gemakkelijk te navigeren. Vermijd technische obstakels die zoekmachines belemmeren om je inhoud te crawlen.
  • Backlinks: Backlinks zijn als stemmen van andere websites die jouw inhoud aanbevelen. Verzamel kwalitatieve backlinks om je geloofwaardigheid te vergroten. Dit verzamelen van backlinks wordt ook wel linkbuilding genoemd en kun je makkelijk op ons platform doen. 

SEA

Aan de andere kant, met SEA, kun je jouw website direct bovenaan de zoekresultaten plaatsen door te betalen voor advertenties op relevante zoektermen. Dit kan een snelle manier zijn om meer verkeer naar je site te leiden, maar het kan prijzig zijn en de bezoekers stoppen zodra je stopt met adverteren. Als je een Google Ads campagne doet dan bied je op een bepaald zoekwoord en betaal je per klik voor dit zoekwoord (CPC). 

Hoe bekijk je het volume op een keyword?

Als je eenmaal begrijpt waar keywords te vinden zijn en hoe je ze kunt optimaliseren, is het tijd om op zoek te gaan naar de juiste keywords voor jouw reis naar online succes. Dit is waar zoekwoordonderzoek van pas komt.

Stel je het zoekwoordonderzoek voor als een schattenjacht, waarbij je op zoek bent naar de meest waardevolle keywords die jouw doelgroep gebruikt om antwoorden te vinden.

Gelukkig zijn er geweldige tools zoals onze gratis Zoekwoordonderzoek tool waarmee je inzicht krijgt in het zoekvolume van specifieke keywords. Deze tools laten je zien hoe vaak mensen bepaalde termen in zoekmachines intypen. Zo kun je keywords ontdekken die veel gezocht worden en waar mogelijk weinig concurrentie voor is. Deze goudmijn van informatie helpt je bij het kiezen van de juiste keywords om op te richten en jouw online zichtbaarheid te vergroten.

zoekwoorden onderzoek

Waar let je op bij het gebruiken van keywords?

Voordat je op zoek gaat naar het ultieme keyword om de schatkist te openen, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten:

  • Relevantie: Kies keywords die goed aansluiten bij de inhoud van jouw website. Als je keywords gebruikt die niet relevant zijn voor jouw website, zal je bezoekerspubliek teleurgesteld raken, en dat wil je natuurlijk niet. Daarnaast is Google tegenwoordig slim genoeg om te zien of een bepaald keyword relevant is voor jouw website. 
  • Concurrentie: Sommige keywords zijn populairder dan andere en hebben daarom meer concurrentie. Als nieuwkomer is het misschien beter om te beginnen met minder competitieve keywords en geleidelijk aan de ranglijst op te klimmen.
  • Long-tail keywords: Deze keywords zijn als kleine juwelen die minder vaak worden gezocht, maar vaak zeer waardevol zijn. Ze kunnen je helpen om je doelgroep specifieker te bereiken en vaak zijn ze minder concurrerend.
  • Natuurlijk gebruik: Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om keywords op een natuurlijke en organische manier te gebruiken. Vermijd “keyword stuffing” waarbij je keywords overmatig en geforceerd in je inhoud propt. Dit zal juist schadelijk zijn voor je SEO-score. Weet je niet zeker of je een keyword teveel hebt gebruikt? Maak dan gebruik van onze gratis keyword dichtheid tool. Hierin kun je zien hoeveel % een bepaald keyword voorkomt. Hoeveel % van je tekst mag uit een bepaald keyword bestaan? Wij raden ongeveer rond de 1% aan. 
Keywordresearch

Conclusie

In deze avontuurlijke reis naar de wereld van keywords hebben we gezien hoe essentieel ze zijn voor het online succes van jouw website. Keywords zijn als de bakens die zoekmachines en potentiële bezoekers de weg wijzen naar jouw online schat – jouw waardevolle inhoud.

Door te begrijpen waar keywords te vinden zijn, hoe je ze kunt optimaliseren en hoe je zoekwoordonderzoek kunt uitvoeren, zul je in staat zijn om je website te laten schitteren in de zoekresultaten van Google. Onthoud dat jouw reis naar de top niet in één dag is voltooid, maar met consistentie en toewijding zul je de vruchten plukken van jouw SEO succes.

Dus laat je creativiteit de vrije loop, zet je SEO- en SEA-vaardigheden in en begin jouw avontuurlijke tocht naar keyword dominantie!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven