Home » Kennisbank » Wat zijn negatieve zoekwoorden?

Wat zijn negatieve zoekwoorden?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat zijn negatieve zoekwoorden?

In dit artikel gaan we dieper in op wat negatieve zoekwoorden zijn in online adverteren. We zullen beginnen met een definitie van wat negatieve zoekwoorden precies zijn en vervolgens bespreken waarom ze zo cruciaal zijn in SEA en online adverteren. 

Wat zijn negatieve zoekwoorden?

Laten we eerst de definitie van negatieve zoekwoorden onder de loep nemen. Wat zijn negatieve zoekwoorden? Negatieve zoekwoorden zijn specifieke zoektermen of zinsdelen die je selecteert om te voorkomen dat je advertenties worden weergegeven voor bepaalde zoekopdrachten met die zoekwoorden erin.

Met andere woorden, het zijn woorden die je zichtbaarheid van je zoekwoorden beperken, maar dit is positief omdat het voorkomt dat je advertenties worden getoond aan mensen die niet geïnteresseerd zijn in je product of service.

Bij Google betaal je natuurlijk per klik (CPC), waardoor je wilt dat alleen mensen die jou geld waard zijn op je advertentie klikken. Om dit zo goed mogelijk in te richten kunnen negatieve zoekwoorden een goede tool zijn. 

Waarom gebruiken we negatieve zoekwoorden?

Nu je weet wat negatieve zoekwoorden zijn, laten we eens kijken waarom ze zo belangrijk zijn.

Kostenbesparing

Stel je voor dat je een online winkel hebt die exclusief high-end horloges verkoopt. Je adverteert op trefwoorden zoals ‘luxe horloges’, ‘dure horloges’ en ‘horloges van topkwaliteit’. Deze keywords trekken hoogwaardige klanten aan die bereid zijn te investeren in je producten.

Maar wat als je advertenties worden weergegeven wanneer iemand zoekt naar ‘goedkope horloges’ of ‘horloges onder € 50’? Dit zijn duidelijk geen potentiële klanten voor jouw high-end horloges. Hier komen negatieve zoekwoorden om de hoek kijken. Je zou negatieve zoekwoorden zoals ‘goedkoop’, ‘laaggeprijsd’, ‘budget’ en ‘onder € 50’ kunnen toevoegen aan je campagne. Hierdoor worden je advertenties niet weergegeven voor deze zoekopdrachten, waardoor je kosten bespaart en je budget kunt richten op de juiste doelgroep.

Zo kun je dus wel breed adverteren op ‘horloges’ om een nieuwe doelgroep te bereiken, maar dan wel woorden uitsluiten om te zorgen dat niet de verkeerde mensen je advertenties te zien krijgen.

Verhoogde relevantie

Negatieve zoekwoorden helpen je ook om je advertenties relevanter te maken voor je doelgroep. Stel je voor dat je een bloemenwinkel hebt en adverteert voor zoekwoorden zoals ‘rozen’, ’tulpen’ en ‘boeketten’. Je wilt echter niet dat je advertenties worden weergegeven wanneer mensen zoeken naar ‘kunstbloemen’ of ‘bloemenvaas’, omdat dit niet overeenkomt met wat je aanbiedt.

Door negatieve zoekwoorden zoals ‘kunst’, ‘nep’ en ‘vaas’ toe te voegen, voorkom je dat je advertenties worden weergegeven voor irrelevante zoekopdrachten. Dit verhoogt de kans dat mensen die je advertentie zien, ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in je producten.

Verbeterde CTR en ROI

Een andere reden om negatieve zoekwoorden te gebruiken, is het verbeteren van je click-through rate (CTR) en return on investment (ROI). Wanneer je advertenties worden weergegeven aan mensen die op zoek zijn naar wat je echt te bieden hebt, is de kans groter dat ze klikken op je advertentie en uiteindelijk een aankoop doen. Dit leidt tot een hogere CTR en een betere ROI voor je advertentiecampagnes.

Conclusie

In conclusie, negatieve zoekwoorden zijn een krachtige tool in de wereld van online adverteren en zoekmachineoptimalisatie. Ze helpen je kosten te besparen, de relevantie van je advertenties te vergroten en je algehele advertentieprestaties te verbeteren. 

Door zorgvuldig negatieve zoekwoorden te selecteren en toe te voegen aan je campagnes, kun je je online marketinginspanningen optimaliseren en ervoor zorgen dat je advertenties worden weergegeven aan de juiste doelgroep. Onthoud dat een effectieve marketingstrategie niet alleen draait om wie je bereikt, maar ook om wie je uitsluit. Gebruik negatieve zoekwoorden verstandig en zie hoe ze je online succes kunnen vergroten.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven