Home » Kennisbank » Wat zijn exacte zoekwoorden?

Wat zijn exacte zoekwoorden?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat zijn exacte zoekwoorden?

Inhoudsopgave

Voeg een header toe om te beginnen met het genereren van de inhoudsopgave

In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp ‘exacte zoekwoorden.’ We zullen beginnen met een definitie van wat deze soort zoekwoorden precies zijn en waarom ze zo belangrijk zijn in de wereld van online zoeken. Maar laten we eerst de belangrijkste vraag beantwoorden: Wat zijn zoekwoorden die exact zijn?

Exacte zoekwoorden

Wat zijn exacte zoekwoorden in Google Ads? Exacte zoekwoorden zijn specifieke zoektermen of zinsdelen die online zoekmachines, zoals Google, gebruikers laten invoeren om nauwkeurige en precieze zoekresultaten te krijgen. Met andere woorden, wanneer iemand een exact zoekwoord gebruikt, verwacht hij of zij resultaten die precies overeenkomen met die specifieke woorden of zin. Hier komt de magie van dit soort zoekwoorden om de hoek kijken – ze zorgen voor een zeer gerichte zoekervaring en een zeer gerichte targeting.

De betekenis van exacte zoekwoorden in Google Ads (SEA), is dat een zoekwoord exact overeenkomt met het opgegeven zoekwoord en dat de advertentie niet bij varianten wordt weergegeven. De andere soorten zoektypen zijn:

Voorbeeld

Exact zoekwoorden zijn dus zoekwoorden die exact overeenkomen. Een voorbeeld van een exact zoekwoord is bijvoorbeeld: als je adverteert op het exacte zoekwoord ‘linkbuilding’ en iemand zoekt ‘linkbuilding’ op krijg je de advertentie te zien, maar als iemand ‘linkbuilding Amsterdam’ opzoekt, zal de zoeker jouw advertentie niet te zien krijgen, omdat deze zoekopdracht niet exact overeenkomt. 

Waarom gebruiken we exacte zoekwoorden?

Nu je weet wat exacte zoekwoorden zijn, laten we eens kijken waarom ze zo cruciaal zijn in de wereld van SEA. Redenen om exacte zoekwoorden te gebruiken zijn:

  • Relevantie
  • Verhoogde klikfrequentie
  • Kosten besparen adverteren
  • Verbeterde gebruikservaring

1. Relevantie

Het gebruik van exacte zoekwoorden stelt website-eigenaren en marketeers in staat om hun content te optimaliseren voor zeer specifieke zoekopdrachten. Dit betekent dat wanneer iemand op zoek is naar iets heel specifieks, jouw advertentie bovenaan de zoekresultaten verschijnt en ook hele specifieke informatie geeft over deze zoekopdracht. Het vergroot de kans dat mensen die naar jouw producten, diensten of informatie zoeken, jouw website vinden.

Voorbeeld: Als je op 1 exact zoekwoord adverteert, weet je dat alle mensen die op die pagina via de advertentie komen ook echt zochten naar wat er op die pagina staat. Hierdoor kun je heel de pagina heel erg inrichten, specifiek voor dat zoekwoord. Bijvoorbeeld: je hebt een pagina met blauwe T-shirts met witte strepen. Je adverteert dan alleen op ‘blauwe T-shirts met strepen’ hierdoor is de relevantie erg hoog als iemand dit opzoekt en jouw pagina ziet. Dit kan weer zorgen voor een hogere CTR en conversiepercentage.

2. Verhoogde klikfrequentie (CTR)

Stel je voor dat je een exacte zoekopdracht hebt uitgevoerd en de zoekresultaten bevatten precies wat je nodig hebt. Je zult eerder geneigd zijn om op een van die resultaten te klikken, toch? Dit is waar exacte zoekwoorden CTR in het spel brengen. Mensen die zeer relevante resultaten zien, zijn eerder geneigd door te klikken, wat kan resulteren in meer verkeer naar jouw website. Je percentage van je impressies die kliks worden zal dus hoger zijn. 

3. Kostenbesparing bij adverteren

Voor adverteerders is het gebruik van exacte zoekwoorden in betaalde advertenties (zoals Google Ads) een slimme zet. Het betekent dat je advertenties alleen worden weergegeven wanneer mensen specifiek zoeken naar wat je aanbiedt. Hierdoor wordt je advertentiebudget beter gebruikt en verminder je de kans op klikken van mensen die niet geïnteresseerd zijn in jouw aanbod. 

Het nadeel is natuurlijk dat je op een hele specifieke groep focust, waardoor je doelgroep wel kleiner kan worden, waardoor je omzet lager is. 

4. Betere gebruikerservaring

Exacte zoekwoorden helpen niet alleen marketeers en website-eigenaren, maar ook de mensen die online zoeken. Ze leveren snellere, nauwkeurigere resultaten, wat de algehele gebruikerservaring verbetert. Het bespaart tijd en moeite voor zoekers, wat altijd wordt gewaardeerd.

Conclusie

Exacte zoekwoorden vormen een belangrijk onderdeel van adverteren in zoekmachines (SEA). Ze bieden precisie, relevantie en een verbeterde gebruikerservaring. Door te begrijpen hoe ze werken en ze slim te gebruiken, kun je jouw online aanwezigheid verbeteren en zorgen voor meer gerichte bezoekers naar je website.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven