Broken links, ook wel bekend als dode links of gebroken hyperlinks, zijn hyperlinks op websites die niet langer naar de juiste bestemming leiden op je website. Al deze termen verwijzen naar hetzelfde fenomeen: links die niet werken zoals ze zouden moeten en verwijzen naar niet bestaande URL’s. Vaak komt de bezoeker dan uit op een 404-pagina. In dit artikel gaan we dieper in op wat dode of broken links precies zijn, waarom ze van belang zijn voor SEO, hoe je ze kunt optimaliseren, waar je ze kunt vinden, en veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het beheer van links op hun website.
Definitie van broken links
Wat zijn broken links? Broken links zijn hyperlinks die verwijzen naar een URL’s die niet langer beschikbaar zijn of die zijn verplaatst naar een andere URL. Ze resulteren vaak in een “404 page not found pagina“, wat betekent dat de opgevraagde pagina niet kan worden gevonden. Dit kan frustrerend zijn voor bezoekers van je website omdat dit de gebruikservaring verminderd en dit kan schadelijk zijn voor je SEO.
Andere woorden voor broken links
Hoewel we voornamelijk het begrip “broken links” gebruiken, zijn er een aantal andere begrippen die in dezelfde context worden gebruikt. Deze zijn “dode links” en “gebroken hyperlinks”. Het zijn verschillende benamingen voor hetzelfde probleem: een link die niet meer werkt zoals bedoeld.
Waarom zijn Broken links belangrijk voor SEO?
Nu je weet wat broken links zijn, laten we eens bespreken waarom ze van groot belang zijn voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Stel je voor dat je website een kaart is en links de wegen zijn die bezoekers naar verschillende bestemmingen leiden. Als die wegen vol gaten zitten en doodlopen, zal dit de reiservaring van je bezoekers negatief beïnvloeden. Kortom: je gebruikservaring gaat er flink op achteruit omdat je website niet gebruiksvriendelijk is.
Zoekmachines zoals Google willen de beste resultaten bieden aan hun gebruikers. Wanneer ze crawlen door websites, komen ze ook broken links tegen. Als ze er te veel vinden, kan dat de organische positie in Google van je website negatief beïnvloeden. Dit komt doordat zoekmachines de bruikbaarheid en relevantie van je site beoordelen. Als er veel gebroken links zijn, kan dit duiden op een verouderde of slecht onderhouden website, wat een negatieve impact kan hebben op je organische positie (of wel je SEO resultaten). Broken links zijn een belangrijk onderdeel van de technische SEO en moeten zo snel mogelijk worden gevonden en worden opgelost.
Oplossen van gebroken links
Nu je begrijpt waarom broken links belangrijk zijn voor SEO, laten we eens kijken naar hoe je ze kunt oplossen. Het oplossen van broken links is van groot belang om de gebruikerservaring te verbeteren en je SEO te versterken.
Waarom oplossen? Stel je voor dat je een pretpark bezoekt en er zijn borden die je naar de leukste attracties leiden. Maar sommige borden zijn gebroken en wijzen de verkeerde kant op. Dat zou je ervaring verpesten, toch? Op dezelfde manier kunnen gebroken links bezoekers op je website in de war brengen en ervoor zorgen dat ze vertrekken. Door ze te verhelpen, maak je je website gebruiksvriendelijker.
Hoe minimaliseren? Het minimaliseren en voorkomen van gebroken links begint met het opsporen ervan. Er zijn verschillende SEO tools beschikbaar, zoals online broken link checkers, die je website kunnen scannen en je een lijst met gebroken links kunnen geven. Vervolgens moet je deze links repareren door de verwijzingen bij te werken naar de juiste URL’s met bijvoorbeeld een 301 redirect. Als een pagina niet langer bestaat, overweeg dan om een aangepaste 404 pagina te maken die behulpzaam en informatief is voor bezoekers. Hierdoor voorkom je dat bezoekers je website direct verlaten als ze toch wel op een 404 pagina komen.
Zorg er daarnaast voor dat je het direct voorkomt. Wanneer je een URL wijzigt stel dan direct de juiste redirect in.
Tool om gebroken links te vinden
Wat is een goede tool om je broken links te vinden? Een goede gratis tool om je broken links te vinden is Brokenlinkcheck.com.
Waar kun je broken links vinden?
Nu je weet hoe je gebroken links kunt oplossen, wil je waarschijnlijk weten waar je ze kunt vinden. Hier zijn een aantal veelvoorkomende plaatsen waar je gebroken links kunt vinden:
- Interne Links: Links binnen je eigen website die naar verouderde of verwijderde pagina’s wijzen.
- Externe Links: Links naar andere websites die in de loop van de tijd zijn veranderd. Als je backlinks ontvangt en deze wijzen naar pagina’s die niet bestaan is dit erg zonde voor je SEO, omdat je niet het optimale uit je backlink haalt.
- Sitemap: Wanneer je niet je sitemap automatisch genereert kunnen hier ook broken links in staan.
Veel gemaakte fouten
Laten we tot slot enkele veelvoorkomende fouten bespreken die mensen maken bij het beheer van links op hun website:
- Negeren links die veranderd zijn: Websites veranderen voortdurend, dus links moeten worden bijgewerkt om relevant te blijven.
- Te veel redirects: Overmatig gebruik van redirects kan leiden tot slechte gebruikerservaring en prestatieproblemen. 301 redirects zijn moeilijker te vinden op je website waardoor het soms onduidelijk is waar en hoeveel je er precies hebt geplaatst. Zorg dus voor een duidelijke structuur in je 301 redirects. Gebruik bijvoorbeeld maar 1 plug-in voor het instellen van deze 301-redirects en verwijder deze plug-in nooit.
- Gebroken interne links: Deze kunnen interne navigatie verstoren en de bruikbaarheid van je site beïnvloeden.
- Vergeten van 404-pagina’s: Een aangepaste 404 pagina kan bezoekers helpen om toch nog waardevolle informatie te vinden. Maak dus wel een 404 pagina en bied hierbij andere blogs aan die ze mogelijk interessant kunnen vinden.
Gebroken links kunnen een serieuze hobbel zijn op de weg naar een goed presterende website. Ze zijn van groot belang voor SEO en het minimaliseren en voorkomen ervan is een must om de gebruikerservaring te verbeteren en je organische positie te behouden. Dus, scan je website regelmatig op deze gebroken links en zorg ervoor dat je bezoekers soepel door je digitale reis kunnen navigeren.