Home » Kennisbank » Wat zijn brede zoekwoorden?

Wat zijn brede zoekwoorden?

Laatste update

Wat zijn brede zoekwoorden?

In dit artikel gaan we dieper in op het concept van brede zoekwoorden, wat ze precies zijn en hoe je ze kunt gebruiken om je online aanwezigheid te versterken. Brede zoekwoorden zijn een term die vaak wordt gebruikt in de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en online adverteren (SEA). Maar wat betekenen ze nu eigenlijk?

Definitie brede zoekwoorden

Wat zijn brede zoekwoorden? Brede zoekwoorden zijn keywords die je aan je website, blogbericht of online advertentie kunt toevoegen om een breder scala aan zoekopdrachten te bestrijken. In tegenstelling tot specifieke of exacte zoekwoorden, die precies overeenkomen met de zoekopdracht van een gebruiker, zijn brede zoekwoorden flexibeler en kunnen ze ook gerelateerde termen omvatten. 

Zo kun je in Google Ads brede zoekwoorden gebruiken en dit betekent dat je niet specifiek focust op dat zoekwoord, maar in feite alles waar dat zoekwoord in voorkomt. Het gebruik van brede zoektermen, is in veel gevallen een beginnersfout, omdat je op vrijwel elk zoekwoord gaat adverteren, ook al zijn deze voor jou bedrijf niet altijd even relevant. 

Bijvoorbeeld: je gaat breed adverteren als Amsterdamse pizzeria op het woord ‘pizza’ waar je dan tegenaan kan lopen, is dat je bij elke zoekopdracht met pizza naar voren komt, dus ook dan als iemand Pizza Almere opzoekt.

Ander woord

Er zijn ook andere woorden die vaak gebruikt worden voor brede zoekwoorden. Brede zoekwoorden worden soms ook wel ‘broad match keywords’ genoemd. Deze term verwijst naar het feit dat deze zoekwoorden een bredere reikwijdte hebben en een groter aantal variaties van zoekopdrachten kunnen opvangen.

Voordelen brede zoekwoorden

Het gebruik van brede zoekwoorden heeft verschillende voordelen die je SEA-strategie kunnen versterken:

  • Ruimere dekking: Door brede zoekwoorden te gebruiken, vergroot je de kans dat je content wordt weergegeven bij verschillende zoekopdrachten. Zo bereik je een groter publiek.
  • Ontdekken van nieuwe zoektermen: Brede zoekwoorden kunnen je helpen nieuwe zoektermen en trends te ontdekken die je anders misschien over het hoofd zou zien. Zo kun je door het gebruik van brede zoektermen merken dat je een hoge conversie hebt op een bepaald zoekwoord waar je in eerste instantie nooit aan had gedacht om op te adverteren. 
  • Flexibiliteit: Omdat brede zoekwoorden meer variaties omvatten, bieden ze meer flexibiliteit bij het aantrekken van verkeer naar je site.

Bijvoorbeeld: stel je voor dat je een webshop hebt waar je handgemaakte zeep verkoopt. Je hebt als focus zoekwoord “lavendelzeep” en hebt op dit zoekwoord geadverteerd, maar je hebt gemerkt dat je nog steeds niet het gewenste verkeer krijgt op je website. Door in plaats van op het specifieke zoekwoord “lavendelzeep” te adverteren adverteer je op het brede zoekwoord “lavendelzeep” waardoor alle mogelijk varianten hiervan ontdekt kunnen worden. 

Nadelen

Hoewel brede zoekwoorden voordelen hebben, zijn er ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden:

  • Minder relevante bezoekers: Omdat brede zoekwoorden zo divers zijn, kunnen bezoekers naar je site komen die eigenlijk niet geïnteresseerd zijn in wat je aanbiedt. Als je lavendelzeep aanbiedt en mensen vinden je op zeep, kan het zijn dat ze niet vinden wat je zoeken op je website, maar je hebt wel al betaald voor die klik. 
  • Hogere concurrentie: Aangezien brede zoekwoorden een breder publiek aanspreken, kan de concurrentie om bovenaan de zoekresultaten te staan moeilijker zijn.
  • Kosten in online adverteren: Bij online adverteren kunnen brede zoekwoorden resulteren in een hoger kostenplaatje, omdat je advertenties aan meer zoekopdrachten worden gekoppeld, zelfs als ze niet allemaal even relevant zijn. Je advertentiebudget kan er dus hard gaan als je niet oplet. 

Bijvoorbeeld: tel je voor dat je een blog hebt over gezonde voeding en je hebt het brede zoekwoord “gezonde recepten” toegevoegd aan een van je artikelen. Hierdoor trekt het artikel niet alleen voedingsliefhebbers aan, maar ook mensen die op zoek zijn naar recepten voor bijvoorbeeld glutenvrije taarten, omdat Google een match vindt op het woord recepten. Deze niet-relevante bezoekers kunnen teleurgesteld zijn als ze geen glutenvrij recept vinden en snel je site verlaten.

Waar gebruiken?

Waar gebruik je dit type zoekwoord? Brede zoekwoorden zijn vooral handig om te gebruiken als je de markt waar je inzit, wilt onderzoeken. Door gebruik te maken van brede zoektermen kun je ontdekken waar je markt allemaal op zoekt en welke zoekwoorden goed voor je conversie zijn en welke niet. 

Conclusie

Brede zoekwoorden zijn een krachtig instrument binnen je SEO arsenaal. Ze bieden je de mogelijkheid om een groter publiek te bereiken en nieuwe kansen te ontdekken, maar het is belangrijk om de nadelen te begrijpen en strategisch te werk te gaan bij het implementeren ervan. Door een balans te vinden tussen specifieke en brede zoekwoorden, kun je je online aanwezigheid optimaliseren en je doelgroep effectief bereiken. Gebruik ze verstandig en je zult merken dat brede zoekwoorden een waardevolle aanvulling zijn op je digitale marketingstrategie.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven