Home » Kennisbank » Wat zijn breadcrumbs?

Wat zijn breadcrumbs?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat zijn breadcrumbs?

Wat zijn breadcrumbs? Als je wel eens door een bos hebt gewandeld, ken je vast de verhalen van de broodkruimels om niet te verdwalen. Broodkruimels of ook wel breadcrumbs genoemd vormen een pad dat je helpt om niet te verdwalen.

Bij websites werken breadcrumbs op een vergelijkbare manier. Broodkruimels op een website zijn een navigatiehulpmiddel dat gebruikers laat zien waar ze zich bevinden op een website. Breadcrumbs zijn niet alleen nuttig voor bezoekers, maar zijn ook belangrijk voor een goede SEO van je website.

In dit artikel leer je wat breadcrumbs precies zijn, waarom ze belangrijk zijn voor SEO, hoe je ze in WordPress en andere CMS-systemen maakt, en waar je op moet letten bij het gebruik van breadcrumbs op je website.

Breadcrumbs op website betekenis

Wat zijn breadcrumbs op een website? Breadcrumbs, oftewel “broodkruimels” zijn een interne links die de gebruiker de hiërarchie van de bezochte pagina’s laten zien, beginnend vanaf de startpagina en eindigend bij de huidige pagina. Deze breadcrumbs verbeteren de SEO en zijn ook bevorderlijk voor de gebruikservaring van een bezoeker.

Dit ziet er in veel gevallen als volgt uit:

Home > Categorie > Subcategorie > Pagina.

Door deze breadcrumbs op een website kunnen bezoekers makkelijk teruggaan naar vorige niveaus van je website zonder de terug-knop van de browser hoeven te gebruiken. Hierdoor begrijpt de bezoeker beter waar hij zich bevindt op de website en dit zorgt voor een gebruiksvriendelijkere ervaring op een website. 

Voorbeeld van breadcrumbs op een website

Breadcrumbs voordelen

Breadcrumbs bieden een aantal voordelen. De voordelen zijn zowel op het gebied van gebruikservaring en SEO. Bij Google gaat het erom, om de beste resultaten te bieden voor een bepaalde zoekopdracht. De beste resultaten gaan niet alleen over de content, maar ook over de algehele ervaring op een website. Een gebruiksvriendelijke website kan impact hebben op je SEO.

Gebruiksvriendelijkheid

Breadcrumbs vergroten de gebruiksvriendelijkheid op een website. Bezoekers kunnen makkelijk door de pagina’s heen navigeren en begrijpen waar ze zich bevinden op een website. Dit verkleint de kans dat ze de website verlaten zonder te hebben gevonden wat ze zochten. Door deze breadcrumbs blijven bezoekers dus langer op de website wat een positief signaal aan Google geeft en positief is voor de SEO van een pagina. 

Meer tijd op de site

Een tweede voordeel is dat bezoekers langer op je website blijven (door dus die gebruiksvriendelijkheid). Doordat bezoekers beter kunnen navigeren, blijven ze langer op je website. Dit verhoogt de gemiddelde tijd op de site, wat mogelijk een positief signaal kan zijn voor zoekmachines. Niet alleen is dit dus mogelijk positief voor de SEO, maar vergroot ook de kans op een conversie.

Interne linkstructuur

Breadcrumbs voegen interne links toe aan je pagina’s. Dit helpt zoekmachines de onderlinge relatie tussen je content beter te begrijpen, doordat je een logische linkstructuur hebt op je website. Hierdoor kan een webspider beter de hiërarchie van je website begrijpen.

Breadcrumbs voordelen

Breadcrumbs op je website krijgen

Nu je weet wat breadcrumbs op een website zijn en dat je weet dat dit een positief resultaat kan hebben op je SEO vraag je je vast af hoe je deze breadcrumbs kan toevoegen aan je website. 

WordPress

Hoe krijg je breadcrumbs op je WordPress website? Voor WordPress gebruikers zijn er verschillende manieren om breadcrumbs toe te voegen. De twee manieren om dit te doen zijn:

  • Handmatig coderen: Als je bekend bent met HTML en PHP, kun je de breadcrumb-functionaliteit handmatig in je themabestanden implementeren. Dit vereist echter technische kennis en kan foutgevoelig zijn.
  • Gebruik van plug-ins: Voor gebruikers zonder programmeerkennis is het installeren van een WordPress plug-in de makkelijkste optie. Er zijn veel plug-ins beschikbaar, zoals Yoast SEO (voor de gehele SEO) en “Breadcrumb NavXT,” die je kunt installeren en configureren om automatisch breadcrumbs toe te voegen aan je site.
Breadcrumb NavXT plug-in

Andere CMS-systemen

Voor andere CMS-systemen, zoals Joomla, Drupal, en Shopify, zijn er ook specifieke plug-ins of modules beschikbaar om breadcrumbs aan je website toe te voegen. Zoek naar plug-ins of extensies, het CMS-platform dat je gebruikt. Soms zit dit ook al standaard in een CMS-systeem ingebouwd. 

Waar moet je op letten bij het gebruik van Breadcrumbs?

  • Consistente structuur: Zorg ervoor dat je breadcrumbs de werkelijke hiërarchie van je website weergeven. Vermijd dubbele of verwarrende paden, omdat dit je bezoekers en zoekmachines in de war kan brengen. Wanneer je zorgt voor verwarring zal dit dus alleen maar een negatief effect hebben op zowel je gebruikservaring als je SEO. 
  • Responsive: Test of je breadcrumbs goed werken op mobiele apparaten en andere schermformaten. Slecht functionerende breadcrumbs kunnen de gebruikerservaring negatief beïnvloeden en zijn ook slecht voor je technische SEO.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Maak je breadcrumbs duidelijk en eenvoudig te begrijpen. Gebruik relevante tekstlabels voor elke interne link in het pad, zodat bezoekers makkelijk door je website heen kunnen navigeren.
  • Ankerteksten: Zorg ervoor dat de ankerteksten overeenkomen met wat er op de pagina waar je heen verwijst te vinden is.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven