Wat zijn breadcrumbs?

Wat zijn breadcrumbs voor je website en SEO?

Als je wel eens door een bos hebt gewandeld, ken je vast de verhalen van de broodkruimels om niet te verdwalen. Broodkruimels of ook wel breadcrumbs genoemd vormen een pad dat je helpt om niet te verdwalen. In de digitale wereld van SEO en websites werken breadcrumbs op een vergelijkbare manier. Broodkruimels op een website zijn een navigatiehulpmiddel dat gebruikers laat zien waar ze zich bevinden op een website. Breadcrumbs zijn niet alleen nuttig voor bezoekers, maar spelen ook een belangrijke rol voor een goede SEO (Search Engine Optimization) van je website. In dit artikel leer je wat breadcrumbs precies zijn, waarom ze belangrijk zijn voor SEO, hoe je ze in WordPress en andere CMS-systemen maakt, en waar je op moet letten bij het gebruik van breadcrumbs op je website.

Wat zijn Breadcrumbs?

Dus, wat zijn breadcrumbs precies? Breadcrumbs, oftewel “kruimelpaden of broodkruimels” zijn een reeks links die de gebruiker de hiërarchie van de bezochte pagina’s laten zien, beginnend vanaf de startpagina en eindigend bij de huidige pagina. 

Het ziet er vaak zo uit: Home > Categorie > Subcategorie > Pagina. Hiermee kunnen bezoekers makkelijk teruggaan naar vorige niveaus zonder de “Terug”-knop van de browser te gebruiken. Hierdoor begrijpt de bezoeker beter waar hij zich bevindt op de pagina en dit zorgt voor een gebruiksvriendelijkere ervaring op een website. 

Waarom zijn Breadcrumbs belangrijk voor de SEO van je website?

  • Verbeterde gebruikerservaring (UX): Breadcrumbs vergroten de gebruiksvriendelijkheid van je website. Bezoekers kunnen makkelijk door je pagina’s heen navigeren en begrijpen waar ze zich bevinden, wat de kans verkleint dat ze gefrustreerd raken en voortijdig de site verlaten. Hierdoor blijven bezoekers langer op de website wat een positief signaal aan Google geeft en positief is voor de SEO van een pagina. 
  • Verhoogde tijd op de site: Een tweede voordeel is dat bezoekers langer op je website blijven. Doordat bezoekers beter kunnen navigeren, blijven ze langer op je website. Dit verhoogt de gemiddelde tijd op de site, wat een positief signaal is voor zoekmachines. Niet alleen is dit positief voor de SEO, maar vergroot ook de kans op een conversie of wat je doel ook is van de website. . 
  • Interne linkstructuur: Breadcrumbs voegen interne links toe aan je pagina’s. Dit helpt zoekmachines de onderlinge relatie tussen je content beter te begrijpen, waardoor je site beter geïndexeerd kan worden door de zoekmachinecrawlers.
  • SEO-rankingfactor: Hoewel niet de belangrijkste rankingfactor, kunnen breadcrumbs bijdragen aan een betere SEO-prestatie van je website, vooral op het gebied van gebruikerservaring en interne linkstructuur.

Hoe maak je Breadcrumbs in WordPress en andere CMS-systemen?

Nu je weet wat breadcrumbs op een website zijn en dat je weet dat dit een positief resultaat kan hebben op je SEO vraag je je vast af hoe je breadcrumbs kan toevoegen aan je website. 

Breadcrumbs in WordPress:

Voor WordPress-gebruikers zijn er verschillende manieren om breadcrumbs toe te voegen, waarvan we er twee zullen behandelen:

  • Handmatig coderen: Als je bekend bent met HTML en PHP, kun je de breadcrumb-functionaliteit handmatig in je themabestanden implementeren. Dit vereist echter technische kennis en kan foutgevoelig zijn.
  • Gebruik van plugins: Voor gebruikers zonder programmeerkennis is het installeren van een WordPress plugin de eenvoudigste optie. Er zijn veel plug-ins beschikbaar, zoals “Yoast SEO” en “Breadcrumb NavXT,” die je kunt installeren en configureren om automatisch breadcrumbs toe te voegen aan je site.

Breadcrumbs in andere CMS-systemen:

Voor andere CMS-systemen, zoals Joomla, Drupal, en Shopify, zijn er ook specifieke plug-ins of modules beschikbaar om breadcrumbs toe te voegen. Zoek naar betrouwbare plug-ins of extensies in de officiële winkel van het CMS platform dat je gebruikt. Soms zit dit ook al standaard in een CMS-systeem ingebouwd. 

Waar moet je op letten bij het gebruik van Breadcrumbs?

  • Nauwkeurige structuur: Zorg ervoor dat je breadcrumbs de werkelijke hiërarchie van je website weergeven. Vermijd dubbele of verwarrende paden, omdat dit je bezoekers en zoekmachines in de war kan brengen. Wanneer je zorgt voor verwarring zal dit dus alleen maar een negatief effect hebben. 
  • Responsiviteit: Test of je breadcrumbs goed werken op mobiele apparaten en andere schermformaten. Slecht functionerende breadcrumbs kunnen de gebruikerservaring negatief beïnvloeden.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Maak je breadcrumbs duidelijk en eenvoudig te begrijpen. Gebruik relevante tekstlabels voor elke link in het pad, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren.
  • SEO vriendelijke ankerteksten: Gebruik relevante trefwoorden in de ankerteksten van je breadcrumbs, maar overdrijf niet. Houd het natuurlijk en zorg ervoor dat de ankerteksten leesbaar blijven voor bezoekers. Vaak kun je de namen van de ankerteksten niet zelf uitkiezen in een breadcrumbs, maar is dit de titel van een pagina, artikel of categorie. 

Conclusie

Breadcrumbs zijn niet alleen handig voor wandelaars in het bos, maar ook voor gebruikers die door je website navigeren. Ze verbeteren de gebruikerservaring op een website, interne linkstructuur en kunnen bijdragen aan een betere SEO ranking. Met de juiste plug-ins of handmatige implementatie kun je makkelijk breadcrumbs toevoegen aan je WordPress- of andere CMS-website. Hou rekening met een nauwkeurige structuur, responsiviteit en gebruiksvriendelijkheid om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen van breadcrumbs. Zorg ervoor dat je ankerteksten relevant zijn, maar overdrijf niet met zoekwoorden (Wil je kijken of je niet te veel hetzelfde keyword gebruikt? Gebruik dan de gratis Keyword dichtheid tool. Zo leid je bezoekers probleemloos door je website en geef je ze een waardevolle ervaring.

Met deze praktische tips kun je jouw website een stap dichter bij een verbeterde SEO en gebruikerservaring brengen door het slimme gebruik van breadcrumbs. Happy breadcrumbing!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven