Wat zijn backlinks?

Wat zijn backlinks?

In de wereld van zoekmachine optimalisatie (SEO) is een van de belangrijkste begrippen die je tegenkomt “backlinks”. Maar wat zijn backlinks eigenlijk en waarom zijn ze zo belangrijk voor je website? In dit artikel zullen we dieper ingaan op het concept van backlinks, hoe deze links werken voor een goede SEO en hoe je er aan kunt komen. We zullen ook een aantal methodes delen om backlinks van hoge kwaliteit te kunnen krijgen. Na dat artikel weet je precies wat backlinks precies zijn en waarom jij je nodig zult hebben voor SEO succes. Dus laten we van start gaan!

Wat zijn backlinks? Backlinks, ook wel externe links genoemd, zijn hyperlinks die van andere websites naar jouw website verwijzen. Ze dienen als aanbevelingen van andere websites voor jouw website en worden gezien als een teken van vertrouwen en autoriteit naar jouw website toe. Hoe meer relevante en kwalitatieve backlinks je hebt, hoe hoger de autoriteit van je website zal zijn en des te meer Google jouw website gaat vertrouwen. Des te meer Google jouw website vertrouwd, des te hoger zal je positie zijn in Google.

Dus, wat is een backlink? Een backlink is een hyperlink van een externe website naar jouw domein.

Voorbeeld: Als 1 website een artikel schrijft en dit artikel krijgt aanbevelingen van grote betrouwbare websites die al jaren bestaan zoals Nu.nl, NOS of andere websites is dit een teken aan Google dat jij ook te vertrouwen bent. Als Google het idee heeft dat jij te vertrouwen bent bouw je autoriteit en vertrouwen op.

Wat is een backlink?

Backlinks spelen een belangrijke rol in voor een goede SEO. Zoekmachines zoals Google beschouwen backlinks als een indicator van de waarde en relevantie van een website. Hier zijn een aantal redenen waarom backlinks belangrijk zijn voor SEO:

 1. Autoriteit en Vertrouwen: Backlinks dienen als soort stemmen van andere websites die naar jouw website verwijzen. Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe meer autoriteit en vertrouwen zoekmachines aan je website toekennen.
 2. Hogere Positie in Zoekresultaten: Websites met een groot aantal relevante en kwalitatieve backlinks hebben de neiging hoger te scoren in de zoekresultaten. Backlinks kunnen dus bijdragen aan een betere zichtbaarheid en meer organisch verkeer naar je website.
 3. Verkeer Genereren: Backlinks kunnen ook direct verkeer naar je website genereren. Als een gebruiker op een backlink klikt, wordt hij naar jouw website geleid, wat kan leiden tot nieuwe bezoekers, potentiële klanten en conversies. Kwalitatieve backlinks zijn meestal websites met veel lezers die zelf ook goed scoren in Google, dus dit betekent ook extra bezoekers.
 4. Indexering Versnellen: Backlinks helpen zoekmachines bij het crawlen en indexeren van nieuwe pagina’s op je website. Als je website wordt vermeld op andere websites met hoge autoriteit, zal dit de indexeringssnelheid verbeteren. Dit komt doordat wanneer er een do follow backlinks wordt geplaatst Google de geplaatste backlinks volgt naar jouw website. Als deze backlinks op een kwalitatieve website staat die Google goed vindt, dan is de kans groot dat deze website vaak wordt geïndexeerd omdat deze websites veel gecrawld worden en dus ook worden doorgeleid naar jouw website.

Hoe krijg je kwalitatieve backlinks? Nu je begrijpt waarom backlinks belangrijk zijn, laten we eens kijken naar enkele effectieve strategieën om hoogwaardige backlinks te verkrijgen. Het verkrijgen van backlinks word ook wel linkbuilding genoemd. Dat backlinks belangrijk zijn weten veel mensen, maar het is voor veel mensen een raadsel hoe je nu het beste backlinks kunt verkrijgen. Hier zijn zeven manieren om backlinks te verkrijgen naar jouw website:

 1. Gastbloggen: Een eerste manier om backlinks te verkrijgen is door een artikel met hierin een link te publiceren op een andere website. Dit wordt ook wel een gastblog benoemd. Schrijf waardevolle en informatieve artikelen als gastblogger op relevante websites in jouw branche. In ruil daarvoor kun je een backlink naar je eigen website opnemen. Zorg ervoor dat je inhoud van hoge kwaliteit biedt die relevant is voor het publiek van de gastblogsite. Een gastblog kun je krijgen door hierom te vragen of door een gastblog plaatsing te kopen via ons platform.
 2. Linkwaardige content creëren: Deze tweede manier is de manier hoe Google het het liefste ziet en dat is door content te maken waar mensen vanzelf naar gaan linken omdat het zo goed is. Maak waardevolle, unieke en informatieve content op je eigen website die andere mensen willen delen en naar willen linken. Dit kan onder meer bestaan uit gidsen, tutorials, infographics, onderzoeksrapporten en case studies. Hierbij zullen de backlinks vanzelf binnenstromen. Let wel op: Als je nog 0 backlinks hebt, zul je ook weinig bezoekers krijgen, dus weinig mensen die je waardevolle content te zien krijgen. Aan het begin moet je dus meestal een andere strategie bedenken. Deze manier van het verkrijgen van links word ook wel link earning genoemd.
 3. Influencers Betrekken: Werk samen met influencers in jouw branche en vraag of ze naar jouw website willen linken in hun content. Dit kan variëren van social media-influencers tot bloggers en vloggers. Zorg ervoor dat de influencer een relevante en gevestigde autoriteit is. Via ons platform kun je ook makkelijk in contact komen met bloggers.
 4. Persberichten: Schrijf interessante persberichten over nieuwe ontwikkelingen, evenementen of productlanceringen in jouw bedrijf. Verspreid deze persberichten via verschillende platformen en zorg ervoor dat je een do follow backlink naar je website opneemt. Deze strategie is echter erg lastig om backlinks te verkrijgen omdat je hiervoor echt berichten moet kunnen schrijven met nieuwswaarde die mediawaardig zijn. In veel gevallen huren bedrijven hier een persbureau voor in. Het nadeel van een persbureau, is dat het soms wel duizenden euro’s per maand kan kosten.
 5. Startpagina’s: Meld je aan bij relevante startpagina’s in jouw branche. Zorg ervoor dat de startpagina’s van hoge kwaliteit zijn en vermijd spammy startpagina’s. Een vermelding in een relevante directory kan waardevolle backlinks opleveren. Een voorbeeld van een startpagina is bijvoorbeeld: Startpagina.nl en Startkabel.nl. Deze startpagina’s links kosten wel (bijna) altijd geld. Verder heb je nog vele andere startpagina’s. Deze zijn vaak echter van (lagere) kwaliteit, dus bekijk het domein goed voor je een backlink laat plaatsen. Andere startpagina’s worden ook wel kloon startpagina’s genoemd.
 6. Bedrijfsgidsen: Ook heb je bedrijvengidsen waarin je je website kunt vermelden. Vaak zijn deze backlinks geen do-follow backlinks weinig waarde, maar kunnen ze alsnog een positief signaal afgeven aan Google. Ook is het aanmelden bij bedrijvengidsen goed voor de lokale SEO. Zeker een aanrader om te doen.
 7. Relatieopbouw: Bouw relaties op met andere website eigenaren en professionals in jouw branche. Netwerken en samenwerken kunnen leiden tot mogelijkheden om backlinks te verkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het samenwerken aan gezamenlijke projecten, het schrijven van testimonials voor andere bedrijven in ruil voor een backlink, of het deelnemen aan branche-specifieke evenementen en conferenties. Zo zie je bijvoorbeeld vaak dat webdesignbureaus een link naar hun eigen website plaatsen in de footer van de website.
Hoe krijg je backlinks?

Nu je weet hoe je backlinks krijgt, is het ook belangrijk om te weten waar je rekening mee moet houden als je backlinks probeert te verkrijgen. Als je backlinks ontvangt naar de website betekend dit niet direct dat je een hoge positie krijgt in Google en dat je je SEO op orde hebt. Het gaat ook om het ontvangen van goede en kwalitatieve backlinks, maar wat is een goede backlink? Let op het volgende:

 1. Kwaliteit boven kwantiteit: Het gaat niet alleen om het verzamelen van zoveel mogelijk backlinks, maar om het krijgen van kwalitatieve backlinks van relevante en betrouwbare websites. 1 backlink van een website van hoge kwaliteit heeft waarschijnlijk meer effect op je SEO, dan duizenden backlinks van slechte PBN websites.
 2. Natuurlijke linkbuilding: Het is belangrijk om backlinks op een natuurlijke en organische manier te verkrijgen. Dit is in de praktijk echter vaak niet mogelijk en daarom hebben wij deze linkbuilding service opgezet.
 3. Relevantie: Richt je op het verkrijgen van backlinks van websites die relevant zijn voor jouw niche of branche. Backlinks van relevante websites hebben meer waarde en helpen zoekmachines beter te begrijpen waar jouw website over gaat.
 4. Diversiteit: Probeer een divers linkprofiel op te bouwen met backlinks van verschillende bronnen, zoals blogs, nieuwswebsites, forums en sociale media. Dit helpt bij het creëren van een natuurlijk linkprofiel en voorkomt dat zoekmachines je website als spammy beschouwen.
 5. Waarde: Kijk naar de waarde van een backlink. Een waarde bekijken doe je door naar de autoriteit te kijken die gegeven is. Deze score wordt ook wel de SEO metrics genoemd en wordt heel belangrijk gevonden bij het krijgen van backlinks. Voorbeelden van SEO metrics zijn: DA en PA, DR en UR en TF en CF.

Als je eenmaal begonnen bent met het verzamelen met backlinks (linkbuilding) dan wil je uiteraard ook weten waar je je backlinks kunt zien en waar je de kwaliteit van deze externe links kan meten.

Websites

Je backlinks bekijken kan met veel verschillende tools:

Website van Ahrefs om je backlinks te bekijken.
Website van Letmepost om je DA en PA te bekijken van je inkomende links.
Website van Majestic om je TF te bekijken.

Chrome extenties

Niet alleen bestaan er websites om je backlinks te bekijken, maar ook gratis chrome extenties chrome extenties voor backlinks. Aanraders zijn:

MozBar waar je DA, PA en spamscore van een website ziet.
Majestic backlink checker waar je backlinkwaarde kunt zien van het domein Glorydigital.

Conclusie

Backlinks zijn een belangrijk onderdeel van SEO en spelen een belangrijke rol bij het verbeteren van de autoriteit, zichtbaarheid en ranking van je website in zoekmachines. Het verkrijgen van hoogwaardige backlinks vereist tijd, inspanning en strategie. Door waardevolle content te maken, samen te werken met influencers, gastblogs te schrijven en relaties op te bouwen met andere website-eigenaren, kun je waardevolle backlinks genereren die je SEO-inspanningen ondersteunen. Onthoud altijd dat kwaliteit, relevantie en ethische praktijken essentieel zijn bij het verkrijgen van backlinks en zorgen voor succes op de lange termijn. Er bestaan altijd manieren om snel succes te behalen, maar veel snelle succes manieren zullen worden afgestraft door Google.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven