Home » Kennisbank » Wat is zoekwoorddichtheid/keyword density?

Wat is zoekwoorddichtheid/keyword density?

Laatste update

Wat is zoekwoorddichtheid? 

In dit artikel zullen we ingaan op het begrip zoekwoorddichtheid. Zoekwoorddichtheid of ook wel keyword destiny genoemd, is een bekend begrip in de wereld van SEO en gaat over hoe vaak een bepaald keyword voorkomt in een tekst.

Zoekwoorddichtheid betekenis

Zoek je weleens naar informatie op het internet via een zoekmachine zoals Google of Bing? Tuurlijk, dat doen we allemaal. Maar wist je dat er een geheime formule is die bepaalt hoeveel keer een specifiek woord in een stuk tekst moet verschijnen, zodat Google het optimaal oppikt voor SEO? Dat, mijn vrienden, noemen we zoekwoorddichtheid, ook wel bekend als “keyword density” in het Engels. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar maak je geen zorgen, het is lang niet zo ingewikkeld als het klinkt.

Wat is zoekwoorddichtheid/keyword density? Zoekwoorddichtheid geeft het percentage aan hoeveel een keyword voorkomt in een tekst. Dit percentage is belangrijk, omdat als je een bepaalde focus keyword gebruikt moet je ervoor zorgen dat dit focus keyword natuurlijk voorkomt in de tekst. Het je keyword density te hoog is, kan dit zijn dat je een bepaald keyword tevaak gebruikt in de een tekst wat Google als onnatuurlijk of spammy kan zien. Maar wat is dan de optimale zoekwoordidchtheid voor SEO? Volgers surfer SEO is de ideale keyword destiny tussen de 1 en 2%.

Het magische recept voor zoekwoorddichtheid 

Stel je voor dat je een online recept zoekt voor de perfecte chocoladetaart. Je tikt in: “heerlijke chocoladetaart recept” en hoopt op een smakelijk resultaat. Nou, Google dient als de taartbakker van het internet en gebruikt zoekwoorddichtheid om te bepalen welke pagina het beste resultaat geeft. Om te bepalen wat de beste pagina om op 1 te staan in de organische zoekresultaten is het belangrijk dat het onderwerp van de pagina duidelijk is. Dit onderwerp duidelijk maken doe je onder andere door bepaalde zoekwoorden in je tekst te gebruiken.  In sommige gevallen gaan mensen zich te erg focussen op het zoekwoord gebruiken in de tekst waardoor dit onnatuurlijk overkomt. Het teveel gebruiken van een zoekwoord word ook wel keyword stuffing genoemd en is een black hat SEO techniek.

Voorbeeld: Als jij een recept hebt voor een chocoladetaart, maar nul keer ‘chocoladetaart recept’ benoemd in je tekst weet Google niet dat het daar over gaat. Als je het te veel gebruikt dan ziet Google dit als het spammen van je zoekwoord wat ook weer verkeerd is.

In simpele bewoordingen, zoekwoorddichtheid is de verhouding tussen het aantal keer dat je zoekwoord verschijnt en het totale aantal woorden op de pagina. De zoekwoordichtheid word altijd uitgedrukt in een percentage. Als je zoekwoord te weinig voorkomt, zal Google denken dat je pagina niets met dat onderwerp te maken heeft. Het ideale percentage van de zoekwoorddichtheid, is rond de 1 – 2%.

Voorkomen is beter dan overdrijven 

Maar pas op, er is een dunne lijn tussen perfectie en overdaad. Google is slim genoeg om te weten wanneer je te veel een bepaald zoekwoord gebruikt. Het is net als met toppings op je pizza. Een paar plakjes salami zijn lekker, maar als je er een hele worst op legt, wordt het een al snel te veel. Daarnaast wordt Google steeds slimmer doordat Google steeds beter teksten en context van teksten kan begrijpen. Hierdoor wordt het steeds minder belangrijk om letterlijk je keyword (heel vaak) te gebruiken in een SEO tekst.

Om te voorkomen dat je zoekwoorddichtheid te veel wordt op je pagina, hebben we een handige gratis tool op onze website. Deze SEO tool helpt je om de perfecte balans te vinden. Geef je tekst in en de tool vertelt je of je een beetje meer saus nodig hebt (lees: zoekwoord) of dat het tijd is om wat toppings eraf te halen.

Bekijk: Gratis keyword destiny checker.

Zoekwoorddichtheid/keyword destiny berekenen 

Maar wat nu als je even de tool niet wilt gebruiken en de zoekwoorddichtheid of wel de keyword destiny zelf wilt berekenen? Geen probleem, ik leer je het geheime recept voor het berekenen van zoekwoorddichtheid.

  • Tel het aantal keer dat je zoekwoord voorkomt in je tekst.
  • Tel het totale aantal woorden op je pagina.
  • Deel het aantal keer dat het zoekwoord voorkomt door het totale aantal woorden en vermenigvuldig met 100.

Bijvoorbeeld: als je zoekwoord 10 keer voorkomt en je pagina heeft 500 woorden, dan is de zoekwoorddichtheid: (10 / 500) * 100 = 2%. Een zoekwoord dat 2% voorkomt, is goed. Houd er wel rekening mee dat dit slechts een richtlijn is en geen strikte regel. Google wordt steeds slimmer en slimmer en als je op een natuurlijke manier het zoekwoord kan gebruiken dan is dit ook goed.

De beste keyword destiny 

Wat is de ideale zoekwoorddichtheid of keyword destiny? Goede vraag! De ideale dichtheid varieert afhankelijk van wie je het vraagt, maar over het algemeen raden experts aan om tussen de 1% en 2% zoekwoorddichtheid te blijven. Stel je voor dat je een smoothie maakt: te weinig fruit en het smaakt nergens naar, maar te veel fruit maakt het te zoet en te dik.

Conclusie 

Dus, zoekwoorddichtheid is als het kruiden van je tekstuele gerecht. Te weinig en het mist smaak, te veel en het wordt oneetbaar. Gelukkig hoef je geen meesterchef te zijn om dit goed te krijgen. Gebruik onze handige tool of volg het doe-het-zelfrecept om die perfecte zoekwoordmix te vinden.

Onthoud, Google houdt van natuurlijkheid, dus strooi je zoekwoorden als een subtiele smaakmaker, niet als een overweldigende saus. Zo, nu ben je klaar om de zoekmachine keuken te betreden en de smakelijkste content te serveren!

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven