Wat is white hat SEO - Glorypublisher
Home » Kennisbank » Wat is white hat SEO

Wat is white hat SEO

Auteur:

Update:

Wat is white hat SEO?

Welkom bij dit diepgaande artikel over White Hat SEO, dé sleutel tot het opbouwen van duurzaam online SEO succes. In dit artikel zal ik je alles vertellen over wat White Hat SEO is, waarom je het zou moeten omarmen en hoe het verschilt van zijn duistere tegenhanger, black hat SEO. 

Lees ook:

Wat is white hat SEO?

Oké, om te beginnen: Wat is white hat SEO? White hat SEO is een manier van SEO waarbij je je houdt aan de regels van Google. Je probeert een hoge organische positie te behalen in de SERP zonder het algoritme te misleiden.

Het draait allemaal om het volgen van de richtlijnen van Google en het bieden van waardevolle content aan je bezoekers en de best mogelijke gebruikservaring.

White Hat SEO is:

  • Het maken van hoogwaardige, relevante en nuttige content op je website.
  • Het optimaliseren van je pagina’s en content met behulp van relevante zoekwoorden zonder dat dit op een onnatuurlijke manier overkomt (keyword stuffing).
  • Het zorgen voor een vriendelijke en eenvoudige gebruikerservaring op je site.
  • Het verkrijgen van kwalitatieve en relevante backlinks naar je website (link earning).
  • Het volgen van de richtlijnen van zoekmachines, zoals Google, om je site SEO te optimaliseren.

White hat SEO is het SEO optimaliseren van je website volgens de richtlijnen van Google. Je probeert op een eerlijke manier een hoge positie te krijgen in Google en je probeert niet het Google algoritme te misleiden zoals gebeurd bij black hat SEO. 

Waarom moet je white hat SEO?

Stel je voor dat je een pizzabezorger bent en je wilt de snelste en meest efficiënte route naar je klanten vinden. Dat is precies wat zoekmachines zoals Google doen: ze zoeken naar de beste en meest relevante websites om aan hun gebruikers te tonen. 

Door white hat SEO te omarmen, geef je de zoekmachines precies wat ze willen: waardevolle content en een geweldige gebruikerservaring. Vaak zorgt white hat SEO niet direct voor de allerbeste resultaten, maar als je de resultaten eenmaal hebt en voldoet aan de richtlijnen van Google zijn je resultaten wel duurzaam. Bij black hat SEO technieken kun je technieken toepassen waarbij je het Google algoritme voor de gek houdt. Deze resultaten zijn vaak niet duurzaam, omdat bij elke update al je resultaten uit de SERP kunnen verdwijnen.

1. Duurzaamheid boven alles

Net zoals een marathonloper zich richt op het opbouwen van uithoudingsvermogen in plaats van een snelle sprint, draait White Hat SEO om langetermijndenken. 

Het kan wat tijd kosten voordat je resultaten ziet, maar de inspanningen zullen zich vertalen in gestage, langdurige groei in de organische zoekresultaten. Met black hat SEO kan je misschien snel boven komen te staan, maar sta je ook weer snel weer helemaal onderaan door Google updates zoals Fred en Penguin, omdat je je niet aan de richtlijnen van Google hebt gehouden. 

2. Opbouwen van vertrouwen

Stel je voor dat je een nieuw restaurant probeert. Als je vrienden je vertellen dat het geweldig is, voel je je meteen meer op je gemak om het te proberen. 

Zoekmachines werken op een vergelijkbare manier. Als je site betrouwbaar en relevant is, zal Google deze eerder aanbevelen aan gebruikers en je dus een hogere organische positie geven. Door dit vertrouwen rustig op te bouwen op een eerlijke manier zul je wanneer je dit vertrouwen eenmaal hebt gewonnen nog jaren lang plezier hebben van goede organische posities.

3. Consistentie

Door white hat SEO technieken te gebruiken zorg je voor consistentie binnen je bedrijf. Omdat white hat SEO een strategie is die zorgt voor stabiliteit, heb je een marketingstrategie waarvan de resultaten niet opeens verdwijnen. Door een consistente marketingstrategie te hebben zorg je er ook voor dat je als bedrijf niet ineens een groot deel van je omzet zult verliezen omdat een belangrijk marketingkanaal wegvalt.

Het verschil tussen white hat en black hat SEO

Laten we teruggaan naar ons marktvoorbeeld. Stel je voor dat een kraampje op de markt vals speelt door bedorven producten te verkopen. Het kraampje verdiend op dat moment dus wel geld, maar op een manier die niet gaat zorgen voor langdurig succes. Dat is eigenlijk hetzelfde als Black Hat SEO. Het gaat tegen de regels in van Google of een andere zoekmachine en kan leiden tot tijdelijke successen, maar op de lange termijn zal het je kraampje verwoesten.

Black Hat SEO is:

  • Het gebruik van misleidende technieken om zoekmachines te bedriegen.
  • Het overmatig gebruik van zoekwoorden, ook wel ‘keyword stuffing’ genoemd.
  • Het kopen van links van lage kwaliteit om je site te betrouwbaar over te laten komen aan Google.
  • Het verbergen van tekst of links voor zoekmachines, maar niet voor gebruikers.
  • Het gebruik van automatische programma’s om spammy backlinks te maken.

White Hat SEO daarentegen is als het geheim van je grootmoeder voor de perfecte appeltaart. Het vergt tijd en moeite om het goed te doen, maar de resultaten zijn elke hap waard. Het draait om het opbouwen van een sterke online aanwezigheid op een ethische en duurzame manier.

Grafiek met organisch verkeer van een website die black hat SEO technieken gebruikte.

Hier is een mooi voorbeeld van een black hat SEO website. Je ziet dat ze 1 maand succes hebben geboekt met hun strategie, maar vervolgens hard worden afgestraft door Google.

Conclusie

Het is duidelijk dat white hat SEO de enige slimme keuze is voor diegenen die willen gedijen in de online wereld. Net zoals een atleet toewijding en consistentie nodig heeft om de top te bereiken, heeft je website dat ook nodig.

Door de beste content te maken, een uitstekende website gebruikerservaring te bieden en de richtlijnen van zoekmachines te volgen, bouw je aan een online aanwezigheid die niet alleen groeit, maar ook goed blijft op de lange termijn. 

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven