Home » Kennisbank » Wat is Trust Flow?

Wat is Trust Flow?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Heb je je ooit afgevraagd hoe zoekmachines bepalen welke websites betrouwbaar zijn en welke niet? Dat is waar “Trust Flow” om de hoek komt kijken. Trust Flow (TF), of direct vertaald vertrouwensstroom, is een begrip die wordt gebruikt in de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en linkbuilding om de betrouwbaarheid en kwaliteit van een website (vaak een potentiële backlink) te meten. 

In dit artikel duiken we diep in wat Trust Flow precies is, welke bedrijf dit heeft bedacht en hoe je jouw TF kunt checken.

Trust Flow betekenis

Wat is de Trust Flow? TF is een SEO metrics van Majestic dat gaat om geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van een website aangeeft op basis van de backlinks. 

De TF wordt gebruikt om de kwaliteit van een website te meten aan de hand van de kwaliteit van de inkomende links. 

Hoe meer betrouwbare websites naar jouw site linken, hoe hoger je Trust Flow zal zijn. Deze waarde varieert tussen 0 en 100.

Stel je TF voor als een betrouwbaarheidsscore. Vergelijk het met aanbevelingen in het echte leven. Als je een suggestie krijgt van een vriend die je goed kent en vertrouwt, zul je eerder geneigd zijn om die suggestie serieus te nemen.

Op basis van de Trust Flow kan gekeken worden naar hoe goed/betrouwbaar een backlink is. Een backlink met een hoge TF, is over het algemeen waardevoller dan een backlink met een lage TF.

Wat is een goede TF?

Nu je weet wat de TF is, vraag je je vast af wat een goede TF is.

  • Een goede Trust Flow voor een klein/middel Nederlands bedrijf is rond de 20 en 40.
  • Voor een groot bedrijf (zoals Bol.com of Coolblue) is een TF tussen de 40 en 70 normaler. Zo heeft Bol.com een TF van 68, maar Coolblue een TF van 39.
  • Voor een internationaal groot webbedrijf zoals Facebook iets een TF rond de 70 en 100 normaal. Zo heeft Facebook een TF van 98 en Twitter een TF van 100.

Een bedrijf die een net nieuwe website heeft of niks doet met SEO zal eerder een TF rond de 0 en 10 hebben.

Hoe kun je het verhogen?

Hoe krijg je een hoge TF? Een hoge TF krijg je door backlinks naar jouw website te krijgen met een hoge betrouwbaarheid. Kwalitatieve linkbuilding is dus enorm belangrijk voor een hoge Trust Flow. Op ons platform kun je makkelijk kwalitatieve linkbuilding doen voor de beste prijs.

Het Verband tussen Trust Flow en Citation Flow

Om TF helemaal te begrijpen, moeten we ook de SEO metrics Citation Flow bespreken (CF). CF is ook bedacht door Majestic.

Citation flow richt zich op kwantiteit en meet hoeveel links er naar een specifieke webpagina wijzen. Het is als het ware een teller van links, ongeacht de kwaliteit ervan.

Stel je voor dat Citation Flow een radio is die naar verschillende stations luistert. Het kan gebeuren dat sommige stations ruis uitzenden, terwijl andere stations hoogwaardige muziek spelen. Trust Flow komt dan om de hoek kijken om te bepalen welke stations de beste en meest betrouwbare muziek produceren.

De CF geeft dus meer de kwantiteit aan en de TF meer de kwaliteit.

Wie heeft TF bedacht?

Trust Flow is een term die is geïntroduceerd door Majestic, een bedrijf in SEO tools en analyses. Majestic heeft een uitgebreide database van backlinks en maakt gebruik van complexe algoritmen om de relatie tussen websites en hun betrouwbaarheid te bepalen. Het concept is gebaseerd op jarenlange analyse en onderzoek van linkpatronen op het internet.

Majestic kijkt ook naar andere dingen dan andere SEO metrics bedrijven zoals Moz of Ahrefs zoals het onderwerp van een website. Deze soort TF wordt ook wel de topical Trust Flow genoemd.   

Trust Flow checken

Nu je weet wat TF is en waar het over gaat, wil je waarschijnlijk graag weten hoe je jouw eigen TF kunt controleren. Gelukkig is dit niet zo moeilijk als het lijkt. Hoe bekijk je de Trust Flow? Dit kan op 2 manieren:

  • Majestic website: De meest voor de hand liggende manier om je Trust Flow te bekijken, is door gebruik te maken van de tools van Majestic zelf. Ze bieden een gebruiksvriendelijke interface waarin je de URL van je website kunt invoeren en direct inzicht kunt krijgen in je TF en andere gerelateerde statistieken.
  • Majestic chrome extentie: Majestic heeft ook een chrome extentie waarmee je makkelijk de TF en CF van een website kunt zien. 
Trust Flow (TF) checken met de chrome extentie schermafbeelding

Waarom TF gebruiken?

Stel je voor dat jouw website een bibliotheek is en elke inkomende link een boek is dat naar jouw bibliotheek verwijst. Nu, als beroemde auteurs zoals Shakespeare en Jane Austen hun boeken naar jouw bibliotheek sturen, zou dat je bibliotheek behoorlijk betrouwbaar maken, toch? Dit zijn als het ware de ‘vertrouwde vrienden’ van jouw bibliotheek, wat je TF een flinke boost zou geven. Aan de andere kant, als je bibliotheek voornamelijk gevuld is met willekeurige pamfletten, zal je Trust Flow niet zo hoog zijn. TF gaat dus heel erg om de hoeveelheid betrouwbare backlinks die jij ontvangt.

Conclusie

Trust Flow is dus meer dan alleen een statistiek; het is een inzicht in hoe betrouwbaar en goed jouw website is in de ogen van zoekmachines. Het draait allemaal om kwaliteit boven kwantiteit als het gaat om inkomende links. 

Met een hogere TF kun je jouw SEO prestaties en online zichtbaarheid aanzienlijk verbeteren. Dus, net zoals je vertrouwen opbouwt in het echte leven, bouw je ook aan het vertrouwen van je website in de virtuele wereld. En dat, mijn vrienden, is waar Trust Flow om draait!

Wat is Trust Flow?

De TF is een SEO metric van Majestic die de kwaliteit en betrouwbaarheid van een backlink weergeeft in een schaal van 0 tot 100.

Wat is een goede Trust Flow?

Voor een gemiddelde website kun je spreken van een goede TF als deze tussen de 20 en 40 is.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven