Wat is structured data

Wat is structured data?

Stel je voor dat het internet een gigantische bibliotheek is, en websites zijn als boeken. Nu, denk je dat het genoeg is om gewoon een boek in die bibliotheek te plaatsen om gelezen te worden? Niet echt. Je moet de juiste titel, auteur en genre opgeven, anders raakt je boek verloren in het labyrint van planken. 

Datzelfde geldt voor websites. Als je wilt dat jouw website opvalt in de oceaan van het wereldwijde web, dan heb je iets nodig dat helpt om jouw content te structureren, iets als structured data! 

Structured data

Wat is structured data? Structured data verteld Google door middel van een stukje code iets meer over een bepaalde pagina. Door Google wat specifieke informatie te geven over een de specifieke pagina kan Google de SERP hierdoor uitbreiden. Dit betekent dus dat:

  1. Google begrijpt je pagina beter
  2. Je valt meer op in de SERP wat zorgt voor een hogere CTR

Waarom is structured data belangrijk voor je SEO?

Gestructureerde data is als de geheime saus die je website onweerstaanbaar maakt voor zoekmachines. Het is als een handdruk met een stevige grip, waardoor zoekmachines begrijpen waar jouw website over gaat en waarom het de moeite waard is om te laten zien aan zoekers.

Wanneer je gebruik maakt van structured data dan geef je Google specifieke informatie over een pagina. Hierdoor begrijpt Google ten eerste je pagina beter wat een voordeel kan zijn voor je SEO en daarnaast val je meer op in de Google SERP. Door meer op te vallen in de SERP is de CTR hoger en dit is ook een positief signaal naar Google wat kan leiden tot een hogere ranking.

Structured data voorbeeld Trustpilot

Voorbeeld van structured data in Google SERP: Je zoekt naar een review van Zalando en krijgt in de SERP al een review score te zien van Zalando doordat Trustpilot structured data gebruikt.

Of je structured data goed werkt, kun je de ‘test uitgebreide resultaten (rich snippets)’ gebruiken. Hierin zie je ook dat er allerlei structured data is toegevoegd aan deze pagina.

Review score Zalando te zien in de rich snippets.

Als je de structured data bekijkt, dan zie je ook dat de gemiddelde reviewscore van Zalando inderdaad 1.6 is. Dit is dus opgegeven in de code van de pagina en wordt hierdoor in de SERP mooi weergegeven.

Soorten structured data

Nu je weet wat structured data is, ben je vast benieuwd welke soorten structured data er bestaan. Bekende vormen van structured data zijn:

  • Breadcrumbs
  • Product
  • Review
  • Video
  • Recept
  • Events
  • Vacatures
  • FAQ

Breadcrumbs

Stel je voor dat je online winkelt en je de perfecte paar schoenen hebt gevonden, maar plotseling verdwaalt in een virtueel doolhof. 

Dat is waar breadcrumbs van pas komen, en niet de eetbare soort! Breadcrumbs op websites zijn als een reeks aanwijzingen die je vertellen waar je bent en hoe je daar bent gekomen. 

Denk aan het ‘Home > Dames > Schoenen > Sneakers’ pad. Het helpt niet alleen bezoekers, maar ook zoekmachines begrijpen de structuur van je site.

Breadcrumbs voorbeeld

Voorbeeld van breadcrumbs op Google.

Product

Stel je voor dat je een online winkel hebt en je wilt een nieuw product presenteren – een revolutionaire hondenfoon. Je beschrijft niet alleen hoe geweldig het is, maar je geeft ook details zoals de prijs, beschikbaarheid en zelfs beoordelingen. Dat is wat de gestructureerde ‘Product’ data doet. 

Het geeft zoekmachines precies genoeg informatie zodat ze jouw geweldige hondenfoon aan de wereld kunnen laten zien. Door dit toe te passen kan in de SERP al dingen zoals reviews, beschikbaarheid en prijs laten zien. 

Product structured data in SERP voorbeeld

Review

Stel je voor dat je een nieuw restaurant wilt proberen. Je kijkt eerst naar de recensies om te zien wat anderen ervan vinden. Dat is precies wat ‘Review’ gestructureerde data doet. Het geeft sterren, beoordelingen en soms zelfs de naam van de recensent weer, waardoor je website betrouwbaarder en geloofwaardiger wordt voor zoekers. Het voordeel hiervan, is dat mensen direct de reviewscore kunnen zien in de SERP en niet hoeven door te klikken. 

Review in SERP voorbeeld

Video

Je hebt een geweldige video gemaakt over het maken van de perfecte smoothie. Maar hoe weet Google dat het een video is en geen recept? Daar komt gestructureerde ‘Video’ data om de hoek kijken. Het vertelt zoekmachines dat wat jij hebt, een video is, en het toont zelfs een miniatuurafbeelding en een korte beschrijving, net als een filmtrailer.

Video met structured data voorbeeld

Recept

Stel je voor dat je een website hebt met heerlijke recepten. Je hebt de ingrediënten, de stappen, maar hoe weet Google dat dit een recept is? Dat is waar gestructureerde ‘Recept’ data van pas komt. Het geeft niet alleen aan dat het een recept is, maar ook welke ingrediënten je nodig hebt en hoe je ze moet bereiden. Het is als een kookboek voor zoekmachines!

Appeltaart recept in Google

Events

Je organiseert een geweldig evenement – een conferentie over ruimtereizen. Maar hoe maak je duidelijk dat dit een evenement is en geen blogpost? Gestructureerde ‘Events’ data doet precies dat. Het geeft de datum, tijd, locatie en zelfs een korte samenvatting. Zo weten zoekmachines dat dit geen gewone tekst is, maar een speciaal evenement.

Events in de Google SERP

Vacatures

Stel je voor dat je bedrijf groeit en je hebt een vacature voor een ‘Chief Coffee Officer’. Hoe zorg je ervoor dat mensen weten dat je serieus bent? Gestructureerde ‘Vacatures’ data plaatst die vacature in de schijnwerpers. Het toont functietitel, locatie, salaris en zelfs hoe mensen kunnen solliciteren. Het is als een neonbord dat zegt: “Kom werken bij ons!”

Vacatures in SERP

FAQ (Meer om te vragen)

Mensen hebben vragen en jij hebt de antwoorden. Maar hoe maak je die Q&A-sessie aantrekkelijk voor zoekmachines? Gestructureerde ‘FAQ’ data zorgt ervoor dat je vragen en antwoorden als een gestroomlijnde lijst worden weergegeven in de zoekresultaten. Het is alsof je direct antwoorden aanbiedt zonder dat zoekers eens op jouw site hoeven te klikken.

FAQ scheme in de SERP met structured data

Hoe kun je het gebruiken?

Nu je weet waarom gestructureerde data zo belangrijk is en welke soorten er zijn, laten we eens kijken hoe je het kunt implementeren.

Stel je voor dat je een taart bakt. Je hebt het recept, de ingrediënten, de stappen. Maar als je ze niet in de juiste volgorde plaatst, krijg je een smakeloze chaos. Gestructureerde data is vergelijkbaar. Je moet de juiste code op de juiste plek plaatsen, anders begrijpen zoekmachines het niet.

Je kunt gestructureerde data handmatig in de HTML van je website toevoegen, maar dat kan een uitdaging zijn als je niet bekend bent met coderen. Gelukkig zijn er tools zoals Google’s Structured Data Markup Helper en WordPress-plug-ins die het proces gemakkelijker maken. Zo kun je met de WordPress plug-ins Yoast of Rankmath makkelijk aan de slag gaan met structured data. 

Daarnaast hebben veel plug-ins in WordPress al standaard structured data zonder dat jij hier iets voor hoeft te doen. Zo staan bijvoorbeeld de producten in je Woocommerce winkel op op producten en hoef je dit niet handmatig te doen nog.

Het sleutelwoord hier is ‘consistentie’. Zorg ervoor dat je gestructureerde data consistent is met de inhoud van je website. Als je een chocoladetaart aanbiedt, moet je gestructureerde data ook praten over die smakelijke traktatie, niet over ruimtereizen!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven