Home » Kennisbank » Wat is spam score (SS)?

Wat is spam score (SS)?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is de Spam Score?

In dit artikel gaan we in op het begrip spam score.

Definitie spam score

Wat is de Spam Score? Dit is een SEO metric die wordt gemeten van 0 tot 100, bedacht door Moz die wordt gebruikt om de mate van spamgevoeligheid van een website aan te geven.

Het is als een indicator die aangeeft in hoeverre je website mogelijk ongewenste of lage kwaliteit backlinks bevat. Deze backlinks kunnen afkomstig zijn van websites die niet echt betrouwbaar zijn of van sites die zelf ook veel slechte backlinks ontvangen.

Andere woorden voor spam score zijn onder andere “spamscore percentage” en “spamscore rating”. Dit geeft aan hoeveel procent van de links op jouw site in de categorie “mogelijk verdacht” valt.

Wat is een goede spam score?

Wat is een goede spam score. Hier zegt Moz het volgende over op haar website:

  • Een score tussen de 1 en 30% is laag.
  • Een score tussen de 31 en 60% is medium.
  • Een score tussen de 61 en 100% is hoog.

Een spam score tussen de 1 en 30% is dus een goed. Een score tussen de 61 en 100% is slecht.

Waarom belangrijk voor SEO?

Zoekmachines zoals Google zijn constant op zoek naar kwaliteit en relevantie. Als jouw site veel backlinks heeft die als “spammy” worden beschouwd, kan dit je organische Google positie schaden en scoor je lager in de organische zoekresultaten.

Door een lage score ziet Google dat jouw website links krijgt van veel slechte backlinks. Backlinks met een hoge score zijn vaak websites die een slechte reputatie hebben bij Google. Als je backlinks ontvangt van websites die Google juist geen autoriteit vind kan dit negatief uitpakken voor je off page SEO.

Hoe kun je het verlagen?

Nu je begrijpt waarom spam score belangrijk is, laten we eens kijken hoe je je website kunt beschermen tegen deze ongewenste spamlinks. Het draait allemaal om het schoonhouden van je linkprofiel en het hebben van een goede linkbuilding strategie waar je let op kwaliteit. Hier zijn een paar stappen om je spamscore laag te houden:

  • Regelmatige audits: Voer regelmatig een grondige audit van je linkprofiel uit om eventuele verdachte links op te sporen.
  • Verwijder slechte links: Identificeer en verwijder spam backlinks.
  • Kwaliteit boven kwantiteit: Richt je op het ontvangen van relevante backlinks van hoge kwaliteit. Denk eraan dat elke link als een stem van vertrouwen voor je site wordt beschouwd. Als je allemaal stemmen krijgt van websites met een slechte reputatie werkt dit natuurlijk als een soort negatieve stem.
  • Houd je netwerk schoon: Voorkom dat je onbedoeld verbonden raakt met websites van lage kwaliteit door actief je inkomende externe links in de gaten te houden.

Waar kun je je spam score zien?

Waar kun je je spam score zien? Daar zijn een aantal tools voor. Eén van de meest gebruikte tools voor het meten van je spam score is in Moz’s Open Site Explorer (Dit is een gratis Chrome extentie). Hiermee kun je niet alleen je eigen score bekijken, maar ook die van concurrenten, zodat je een idee hebt van hoe je presteert in vergelijking met anderen in je branche.

spamscore (SS) van website Glorypublisher van 0%

Hier de MozBar te zien van onze website. Zoals te zien is, zie je rechts de spamscore staan. Hier staat normaal een percentage bij, maar bij ons is deze 0%, dus laat deze niets zien.

SpamScore van 80% in MozBar

Hier een website van met de Mozbar te zien met een spamscore met maar liefst 80%.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven