Wat is social proof en hoe het slim in te zetten?

Wat is social proof?

Heb je je ooit afgevraagd waarom je eerder geneigd bent om iets te kopen of te doen als je merkt dat anderen het ook doen? Dit fenomeen wordt “social proof” genoemd en het speelt een krachtige rol in ons besluitvormingsproces. In dit artikel gaan we dieper in op wat social proof is, de verschillende soorten ervan en hoe je het slim kunt inzetten om jouw doelen te bereiken.

Wat is social proof?

Wat is social proof? Social proof is het psychologische fenomeen waarbij mensen de neiging hebben om het gedrag van anderen te volgen wanneer ze geconfronteerd worden met onzekerheid of twijfelende situaties. Met social proof laat je de mening van andere mensen zien om deze onzekerheid of twijfeling weg te nemen. 

Het is een manier waarop we informatie halen uit de acties en beslissingen van anderen om te bepalen wat juist of acceptabel is. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van een restaurant: als je ziet dat een restaurant druk bezocht is, ben je eerder geneigd te denken dat het goed eten serveert en ga je sneller naar binnen.

foto van iemand met een brief met social proof hierop.

Soorten social proof

Er zijn ook verschillende soorten social proof. Dit kan op verschillende manieren worden gepresenteerd, elk met een unieke impact op ons gedrag en besluitvormingsproces. Verschillende soorten social proof zijn:

  1. Expert
  2. Celebrity
  3. User
  4. Wisdom of the crowd
  5. Certification

1. Expert

De eerste soort social proof, is de expert social proof. Dit type social proof draait om het benadrukken van de mening of aanbeveling van experts op een bepaald gebied. Stel je voor dat je op zoek bent naar een nieuwe laptop. Je komt een review tegen van een bekende tech-expert die de laptop aanbeveelt vanwege zijn prestaties en duurzaamheid. Dit overtuigt je waarschijnlijk meer dan wanneer een willekeurige persoon hetzelfde zou zeggen.

2. Celebrity

Een ander soort social proof, is celebrity social proof. Beroemdheden of grote bedrijven (of influencers) hebben een grote impact op ons gedrag. Als je bijvoorbeeld ziet dat je favoriete sportster een bepaald merk sportkleding draagt, ben je waarschijnlijk eerder geneigd om hetzelfde te dragen, in de hoop dat het je net zo succesvol zal maken als zij.

Een voorbeeld is het bekende bedrijf Leadinfo.com die grote bedrijven die klant zijn laat zien om aan te tonen dat ze betrouwbaar zijn.

Leadinfo social proof

3. User

De bekendste social proof, is de user social proof. Dit type social proof is gebaseerd op de ervaringen en meningen van gewone gebruikers en zie je heel veel terug in de B2C ecommerce. Denk aan online reviews en beoordelingen. Als je op zoek bent naar een hotel en je ziet dat veel mensen positieve recensies achterlaten over de netheid en de service, zal dat waarschijnlijk je keuze beïnvloeden. Niet zorgen reviews voor een goede social proof, maar zijn positieve reviews ook goed voor de lokale SEO van een bedrijf.

iemand die allemaal likes, comments en vrienden heeft op haar telefoon.

4. Wisdom of the crowd

Dit type social proof heeft vrij weinig met online marketing te maken, maar is meer de social proof waar je in het echte leven veel mee te maken hebt. Dit type social proof is gebaseerd op de kracht van grote aantallen. Het idee is dat als veel mensen iets doen, het waarschijnlijk de juiste keuze is. Stel je voor dat je in een vreemde stad bent en je ziet een drukbezochte straatmarkt. Je zou geneigd kunnen zijn om daar naartoe te gaan, omdat het aantal mensen suggereert dat het de moeite waard is.

5. Certification

Dit is het gebruik van keurmerken, certificaten of badges om de betrouwbaarheid en kwaliteit van een product of dienst te bevestigen. Denk aan het ‘veiligheidsgarantie’-symbool op een website dat aangeeft dat je betalingsinformatie veilig is of een prijs die een bepaalde instantie heeft gewonnen.

Een ander mooi voorbeeld van social proof is de website van Learnworlds. Ze laten hierin hun prijzen, keurmerken en alle reviews zien op de verschillende platforms.

Hoe zet je social proof slim in?

Nu je begrijpt wat social proof is en welke verschillende vormen het kan aannemen, laten we eens kijken hoe je het slim kunt inzetten om jouw doelen te bereiken.

  • Kies het juiste type social proof: Overweeg je doelgroep en wat hen het meest zou beïnvloeden. Als je een jong publiek hebt, kan celebrity social proof effectief zijn. Voor een meer professioneel publiek is expert social proof misschien de beste keuze. In veel gevallen is een mix van verschillende soorten social proof de beste strategie.
  • Gebruik het op strategische plaatsen: Plaats social proof-elementen op strategische plekken op je website of in je marketingmateriaal. Denk aan productpagina’s, landingspagina’s en zelfs check-out pagina’s om mensen nog even het laatste zetje te geven.
  • Houd het authentiek: Vermijd het gebruik van neppe beoordelingen of aanbevelingen. Mensen zijn slim en kunnen snel doorhebben als iets niet echt is. Echte ervaringen en meningen hebben veel meer impact. Als iemand erachter komt dat je neppe reviews hebt, kan dit een enorme impact hebben op je bedrijf. 
  • Speel in op FOMO: FOMO, oftewel “Fear Of Missing Out”, is een krachtige drijfveer. Gebruik teksten als “Beperkte voorraad!” of “Slechts enkele plekken over!” of “Er kijken nu 44 mensen naar dit product” om mensen aan te moedigen snel actie te ondernemen en te laten zien dat andere mensen ook bezig zijn met kopen van het product.
  • Wees subtiel: Te veel social proof kan overweldigend zijn en het tegenovergestelde effect hebben. Kies zorgvuldig welke elementen je wilt benadrukken en houd het subtiel.

Conclusie

Social proof is een krachtig instrument in de gereedschapskist van marketeers en besluitvormers. Het speelt in op onze behoefte om ons gedrag af te stemmen op anderen en wordt vaak ingezet om vertrouwen en geloofwaardigheid op te bouwen. Door de verschillende soorten social proof slim en oprecht in te zetten, kun je de perceptie van je merk, product of dienst positief beïnvloeden en mensen overtuigen om actie te ondernemen.

Dus, de volgende keer dat je je afvraagt waarom je zo geneigd bent om dat ene product te kopen of die specifieke keuze te maken, onthoud dan dat social proof waarschijnlijk een van de onzichtbare duwtjes is die je in die richting hebben gestuurd.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven