Wat is SEO? En hoe werkt het?

Hey daar! Heb je ooit je website online gezet en gewacht op bezoekers die maar niet kwamen? Ik begrijp het helemaal, en ik ben hier om je te vertellen dat er een magische manier is om je website naar de top van Google te brengen, zodat je meer verkeer, meer klanten en meer succes kunt krijgen! En die magie heet SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Maar wat is SEO nu eigenlijk en hoe werkt het? Strap jezelf vast, want we gaan op een avontuurlijke reis naar de wondere wereld van SEO!

De betekenis van SEO

SEO is als een schatkaart die je helpt om je website te laten schitteren in de ogen van zoekmachines zoals Google. Wat is SEO?Het staat voor Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie) en het doel ervan is om je website hoger te laten ranken in de organische zoekresultaten van een zoekmachine zoals Google (de SERP). Hoe hoger je scoort, hoe meer mensen je site kunnen vinden wanneer ze op zoek zijn naar informatie, producten of diensten die jij aanbiedt.

Maar hoe word je website hoog laten ranken precies bedoeld? Op je websites maak je pagina’s, deze pagina’s bevatten bepaalde zoekwoorden die naar voor komen in Google als mensen die opzoeken. Dit zijn betaalde zoekresultaten (SEA) en organische zoekresultaten (SEO).

Het doel van SEO is om zo hoog mogelijk in die zoekresultaten te verschijnen met die zoekwoorden in de organische zoekresultaten. Deze zoekwoorden worden ook wel keywords genoemd. 

Omdat deze zoekwoorden erg belangrijk zijn, begint SEO vaak met het doen van een zoekwoord onderzoek. In dit onderzoek wordt er gekeken hoe vaak er op een bepaald zoekwoord wordt gezocht. Als een zoekwoord vaak wordt opgezocht wordt er vervolgens een pagina over gemaakt waarin dit zoekwoord voorkomt. Deze pagina wordt dan zoveel mogelijk optimaal gemaakt voor Google.

Een zoekwoordonderzoek kun je doen met onze gratis zoekwoordonderzoek tool

Wat is SEO?

Hoe werkt SEO? Een duik in het algoritme van Google

Maar hoe werkt SEO? Stel je voor dat Google een gigantische bibliotheek is met miljarden boeken. Wanneer iemand een zoekopdracht invoert, stuurt Google een leger van slimme kleine robots – ook wel webspiders of crawlers genoemd – om alle boeken te doorzoeken en te kijken welke het beste bij de zoekopdracht passen.

Maar hoe bepaalt Google welke boeken het meest relevant zijn? Hier komt het spannende deel – het Google algoritme! Het algoritme is als een formule die meer dan 200 factoren gebruikt om te beslissen welke websites het meest waardevol zijn voor de gebruiker. Gelukkig voor ons, kennen we een aantal van die factoren en kunnen we ze gebruiken om onze websites te optimaliseren!

Google is vaak bezig met het algoritme beter maken, zodat mensen betere zoekresultaten te zien krijgen. Vaak proberen websites dit algoritme te manipuleren met ’trucjes’ waarmee je hoog in Google kunt scoren. Google wil de beste zoekresultaten weergeven voor haar gebruikers en websites die ’trucjes’ gebruiken die proberen het algoritme te misleiden worden vroeg of laat afgestraft. Het misleiden van het Google algoritme wordt ook wel black hat SEO genoemd. Manieren van hoog komen die Google wel goed vind, wordt ook wel white hat SEO genoemd.

SEO bureaus kennen vaak dit algoritme goed omdat ze zich daarin verdiepen en er dagelijks mee bezig zijn. Als je je SEO optimaliseert of laat optimaliseren dan wordt er als het ware geprobeerd om aan zoveel mogelijk eisen van Google te voldoen, zodat Google zo tevreden mogelijk met jou is en een hoge positie geeft in haar zoekmachine.  

Hoe je hoog komt in Google: Techniek, content en autoriteit

Om je website naar de top van Google te brengen, moet je drie belangrijke pijlers van SEO begrijpen: techniek, content en autoriteit. Denk aan deze pijlers als de drie poten van een stevige kruk. Als één poot zwak is, zal de kruk wiebelen en niet stabiel zijn.

  • Techniek: Dit gaat over het zorgen dat je website goed in elkaar zit voor de crawlers van Google. Zie het als het inrichten van de bibliotheek zodat de robots de boeken gemakkelijk kunnen vinden. Zorg voor een snelle laadtijd, mobielvriendelijkheid en een duidelijke structuur van je site.
  • Content: Jouw conten is als de schatten die in de boeken verborgen zitten. Zorg voor waardevolle, relevante en unieke content die antwoorden biedt op de vragen van je bezoekers. Gebruik zoekwoorden die mensen gebruiken om naar jouw producten of diensten te zoeken.
  • Autoriteit: Stel je voor dat Google boeken vertrouwt zoals je je beste vriend vertrouwt voor boekentips. Dit vertrouwen bouw je op door backlinks te krijgen van andere betrouwbare websites. Hoe meer relevante en kwalitatieve links je hebt, hoe meer autoriteit je opbouwt. Backlinks zijn vaak het laatste signaal wat echt het verschil maakt tussen de meeste websites. Wil je beginnen met linkbuilding? Meld je dan aan voor ons platform en begin direct met het aanschaffen van kwalitatieve links. 
De drie pijlers van SEO

Soorten SEO

Nu je weet dat SEO drie belangrijke pijlers heeft, is het tijd om dieper in te gaan op de verschillende soorten SEO. Als je een website optimaliseert, is het belangrijk om de 3 soorten SEO goed te kennen.

  • On page SEO: Dit is als de make-over van je website. Het gaat over alles wat je op je site doet om deze te optimaliseren voor zoekmachines en gebruikers. Denk aan het gebruik van relevante zoekwoorden in je titels, URL’s en content, het toevoegen van interne links om je pagina’s te verbinden, en het optimaliseren van afbeeldingen met alt tags.
  • Off page SEO: Dit gaat over het opbouwen van je online reputatie. Het draait allemaal om het krijgen van die waardevolle backlinks en andere externe signalen van andere websites naar de jouwe. Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe meer Google je site zal zien als een autoriteit in jouw branche.
  • Technische SEO: De technische SEO gaat om de techniek van je website. Dit is dingen zoals snelheid, mobielvriendelijkheid, robots.txt.

Een andere soort zoekmachineoptimalisatie is ook nog de lokale SEO. De lokale SEO is het optimaliseren van je website voor lokale zoekresultaten. Dit wordt door sommige mensen beschouwd als een aparte soort SEO, maar in feite gebruik je hierbij ook gewoon de on page, off page en de technische.

Scroll naar boven