Welkom bij dit artikel in de wereld van online adverteren! We gaan je meenemen op een reis vol inzichten en praktische tips over SEA, de afkorting van Search Engine Advertising. Klinkt ingewikkeld? Geen zorgen, in dit artikel leggen we je precies uit wat SEA is.
Wat is SEA?
Laten we eerst even de basis leggen. SEA (Search Engine Advertising) draait om het plaatsen van advertenties in zoekmachines, zoals Google, zodat jouw website bovenaan de zoekresultaten verschijnt wanneer mensen zoeken naar relevante termen.
Stel je voor: je hebt een winkel die handgemaakte zeep verkoopt. Wanneer iemand op Google “natuurlijke handgemaakte zeep” zoekt, wil je dat jouw winkel als eerste wordt getoond. Dit kan of door middel van de organische zoekresulaten (SEO) of door middel van de betaalde zoekresultaten (SEA).
Het verschil tussen SEA en SEO
Nu, laten we eens het verschil begrijpen tussen SEA en SEO. Ze lijken op elkaar, maar zijn als twee verschillende smaken van ijs.
SEO, oftewel Search Engine Optimization, gaat over het optimaliseren van je website en inhoud zodat deze organisch hoger verschijnen in zoekresultaten. Dit kost tijd en geduld, maar de resultaten kunnen langdurig zijn. Met SEO ontvang je organisch verkeer, hier betaal je niet voor. Hoog komen met SEO kan bijvoorbeeld door goede on page en off page.
Terugkomend op de zeepwinkel, dit zou zijn als ervoor zorgen dat je winkel er geweldig uitziet, aantrekkelijke vitrines heeft (on page SEO) en fantastische beoordelingen van klanten ontvangt (off page SEO). Mensen zullen vanzelf binnenkomen.
SEA daarentegen is als een snelkoppeling. Je betaalt om bovenaan de resultaten te staan, en zodra je stopt met betalen, verdwijnt die plek ook direct weer. Dit kan handig zijn als je snel zichtbaarheid wilt worden.
Terug naar onze zeepwinkel, dit zou zijn als het neerzetten van een groot, kleurrijk reclamebord voor je winkel op een drukke straat waarvoor je geld betaald voor elke klant die door dit reclamebord naar binnenkomt.
De Race tussen SEA en SEO
Stel je voor dat Mr. SEA en Mr. SEO deelnemen aan een race. Mr. SEA sprint snel naar voren en staat onmiddellijk op het podium, maar zodra hij stopt met rennen, zakt hij weer helemaal naar beneden.
Mr. SEO begint langzaam, maar gestaag te rennen en werkt zich een weg naar voren. Hij bereikt misschien niet direct het podium, maar zodra hij er is, blijft hij daar en geniet hij van de aanwezigheid.
Google Ads vs. Google AdWords
Laten we het hebben over Google Ads en Google Adswords, de oude versie van Google Ads. Google Ads is als de regisseur van je advertentie-avontuur, en Google Adswords is als de originele versie van dat avontuur.
Google Ads is het platform waarmee je je advertenties kunt maken, beheren en optimaliseren. Hier kun je verschillende soorten advertenties maken, zoals zoekadvertenties, display-advertenties en videoadvertenties. Denk aan Google Ads als de regiekamer waar je beslist hoe je je advertenties wilt laten zien.
Google Adswords, aan de andere kant, was de vorige naam van het platform. Het was als het allereerste script van een blockbusterfilm. Het was geweldig, maar met de tijd werd het duidelijk dat er een modernere versie nodig was.
Wat is het verschil tussen Google Ads en Google AdWords? Geen, Google AdWords is de oude naam van Google Ads.
Stel je voor dat Google Ads een betoverd bos is vol met verschillende soorten advertenties, elk als een uniek wezen. Google Adswords was als de oudste, wijste boom in dat bos, dat de tand des tijds had doorstaan. Toen werd besloten om een nieuw pad te bewandelen en Google Ads werd de nieuwe boom, vol leven en nieuwe mogelijkheden.
Hoe begin je met Google Ads?
Nu je de basisprincipes kent, laten we eens kijken hoe je met Google Ads aan de slag kunt gaan. Het is eigenlijk net als het plannen van een episch avontuur.
- Account aanmaken: Als je wilt beginnen met SEA, dan moet je eerst een account aanmaken. Een account kun je gratis en makkelijk aanmaken.
- Doel bepalen: Bedenk wat je wilt bereiken. Wil je meer bezoekers naar je website trekken, producten verkopen of merkbekendheid vergroten?
- Zoekwoordenonderzoek: Ontdek welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw bedrijf. Stel je voor dat je een schattenjager bent en deze zoekwoorden zijn de schattenkaart. Daarnaast kun je kiezen of je op specifieke zoekwoord wilt focussen of op brede zoekwoorden. Bij brede zoekwoorden focus je je bijvoorbeeld op alles waar het woord ‘T-shirt’ in voorkomt en bij specifieke zoekwoorden focus je je alleen op het woord ‘T-shirt’ en niet op alle andere varianten.
- Advertentie maken: Maak aantrekkelijke advertenties die aansluiten bij je doelgroep. Dit is als het schrijven van een betoverend verhaal dat mensen nieuwsgierig maakt. Zorg ervoor dat je slimme woorden gebruikt om de CTR zo hoog mogelijk te maken, maar let op dat je niet de verkeerde mensen op je website aantrekt. Je betaalt tenslotte per klik, dus je wilt alleen mensen die klikken, die waarschijnlijk iets bij jou willen kopen.
- Budget instellen: Bepaal hoeveel je bereid bent te betalen voor je advertenties. Denk aan je budget als het geld dat je meeneemt op je avontuur. Bij Google Ads betaal je per klik (CPC). Als je de concurrentiestrijd aangaat dan staat de persoon wie het meeste betaald voor een klik bovenaan.
- Lancering en optimalisatie: Start je campagnes en houd de prestaties in de gaten. Net zoals een avonturier onderweg aanpassingen maakt op basis van de omstandigheden, optimaliseer je je campagnes op basis van wat werkt. Hierbij moet je bijvoorbeeld kijken op welke zoekwoorden het conversiepercentage het hoogste ligt en hoe je deze nog verder kunt optimaliseren.
De avonturen van Advertentie Alice
Stel je voor dat je Advertentie Alice bent, klaar voor een geweldig avontuur in het land van Google Ads. Met je zoekwoordenkaart in de hand ga je op zoek naar de schatten van klanten die op zoek zijn naar jouw handgemaakte zeep. Onderweg kom je enkele uitdagingen tegen, maar met je betoverende advertenties en slimme budgetbeheer, overwin je alle obstakels en word je een legende in de wereld van online adverteren.
Hoe meet je de resultaten?
Nu je je advertentie avontuur hebt gelanceerd, wil je natuurlijk weten hoe goed het gaat. Gelukkig biedt Google Ads je tal van metingen om je prestaties te volgen. Denk aan deze metingen als je gidsen die je vertellen hoe ver je al bent gekomen.
Je kunt metingen zoals klikken, vertoningen, conversies en klikfrequentie (CTR) volgen. Deze geven je inzicht in hoe goed je advertenties presteren. Stel je voor dat je deze metingen gebruikt zoals een kompas om te navigeren door het landschap van je advertentiecampagnes.
Als je aan de slag gaat met SEA en gebruik maakt van Google Ads dan krijg je standaard al veel resultaten te zien in het dashboard, maar het is verstandig om zoveel mogelijk resultaten te meten om zo goed mogelijk te weten wat de advertenties jou opleveren.
Voordelen van Google Ads
- Directe zichtbaarheid: Met Google Ads sta je direct bovenaan de zoekresultaten wanneer mensen zoeken naar relevante zoekwoorden. Dit verhoogt je zichtbaarheid en klikkansen aanzienlijk. Het grote voordeel: je bent direct zichtbaar.
- Snelle resultaten: In tegenstelling tot SEO, waarbij het even kan duren voordat je organisch verkeer ziet, kun je met Google Ads vrijwel direct resultaten behalen zodra je campagnes actief zijn. Als je je campagnes slim inricht kan je vanaf de eerste dag al (winstgevend) verkopen.
- Gerichte doelgroep: Google Ads stelt je in staat om zeer specifieke doelgroepen te targeten op basis van zoekwoorden, locaties, interesses en demografische gegevens. Dit verhoogt de kans dat je de juiste mensen bereikt. Door te weten welke doelgroep het meest oplevert, kun je de kansen op een mooie winst vergroten.
- Volledige controle: Je hebt volledige controle over je advertentiebudget, planning en doelgroepinstellingen. Dit geeft je de flexibiliteit om je campagnes aan te passen aan je behoeften.
- Meetbare resultaten: Google Ads biedt uitgebreide meetgegevens waarmee je de prestaties van je campagnes nauwkeurig kunt volgen. Zo kun je zien wat werkt en wat niet, en je strategie dienovereenkomstig aanpassen.
Nadelen van Google Ads
- Kosten kunnen oplopen: Hoewel je controle hebt over je budget, kunnen de kosten snel oplopen, vooral als je biedingen hoog zijn. Het is belangrijk om je budget zorgvuldig te beheren om onverwachte uitgaven te voorkomen. Daarnaast kost elke klik geld ook al kun je met SEO gratis kliks krijgen.
- Concurrentie: Afhankelijk van je branche en zoekwoorden kunnen de concurrentie en biedingen hoog zijn. Dit kan de kosten per klik verhogen en je positie in de zoekresultaten beïnvloeden. Iedereen kan beginnen met Google Ads waardoor er constant nieuwe concurrenten zijn die hoge biedingen doen.
- Tijdsinvestering voor optimalisatie: Om de beste resultaten te behalen, vereist Google Ads voortdurende monitoring en optimalisatie. Dit kan tijdrovend zijn, vooral als je meerdere campagnes hebt lopen.
- Klikfraude: Hoewel Google maatregelen neemt om klikfraude te voorkomen, is het nog steeds mogelijk dat je betaalt voor klikken die niet van echte potentiële klanten komen.
Ad-blockers en bannerblindheid: Sommige mensen gebruiken ad-blockers of zijn immuun geworden voor online advertenties, wat de effectiviteit van je campagnes kan verminderen doordat deze mensen je advertenties niet te zien krijgen.
Conclusie
SEA, oftewel Search Engine Advertising, is als een spannend avontuur waarbij je advertenties plaatst op Google om je zichtbaarheid te vergroten. Het verschil tussen SEA en SEO is als de keuze tussen snel en gestaag, terwijl Google Ads en Google Adswords vergelijkbaar zijn met de evolutie van een magisch bos.
Om te beginnen met Google Ads, volg je het stappenplan zoals een avonturier die zich voorbereidt op een reis. En om de resultaten te meten, heb je de hulp van de Metingsmagiër nodig om je op het juiste pad te houden.
Dus ga erop uit, avonturier! Betreed de wereld van online adverteren met de kennis die je hebt opgedaan. Stel je advertentie avontuur samen, volg je kompas en laat je leiden door de wijze Metingsmagiër. Jouw online succesverhaal wacht op je in de uitgestrekte landen van het internet. Veel succes!