Home » Kennisbank » Wat is online marketing?

Wat is online marketing?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is online marketing?

Wat is online marketing? Online marketing, ook wel bekend als digitale marketing, is een belangrijk onderdeel geworden van de moderne zakelijke wereld. In dit artikel gaan we dieper in op wat online marketing precies is, wat de voordelen en nadelen zijn, en wat het verschil is in vergelijking met traditionele marketing. We zullen ook de populairste soorten online marketing bespreken.

Definitie van online marketing

Wat is online marketing? Online marketing is een vorm van marketing waarbij online kanalen worden gebruikt om producten, diensten of merken te promoten. Online marketing kan op verschillende kanalen gedaan worden, zoals zoekmachineoptimalisatie (SEO), zoekmachine adverteren (SEA), sociale media marketing, e-mailmarketing, content marketing en nog veel meer.

definitie online marketing

Andere woorden voor online marketing

Online marketing staat ook bekend onder verschillende andere benamingen, andere woorden voor dit begrip zijn:

 • Digitale marketing
 • Digital marketing
 • Internetmarketing
 • Webmarketing
 • E-marketing

Deze begrippen worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn allemaal hetzelfde: het promoten van dingen via online kanalen.

Het verschil tussen traditionele marketing en online marketing

Traditionele marketing en online marketing verschillen op verschillende manieren van elkaar. Laten we enkele belangrijkste verschillen bekijken.

 • Kanaal en bereik: Traditionele marketing bereikt doelgroepen via offline kanalen zoals televisie, radio, kranten en billboards. Online marketing bereikt mensen via online kanalen zoals websites, sociale media, e-mails en op online zoekmachines zoals Google. Het bereik van online marketing is vaak groter en kan gerichter, omdat je specifieke groepen mensen kunt targeten op basis van hun online gedrag en interesses.
 • Meetbaarheid: Een ander verschil tussen traditionele marketing en online marketing is de meetbaarheid. Een van de grote voordelen van online marketing is de meetbaarheid. Je kunt nauwkeurig bijhouden hoeveel mensen je advertenties hebben gezien, erop hebben geklikt en tot aankoop zijn overgegaan. Dit niveau van inzicht ontbreekt grotendeels bij traditionele marketing, omdat wanneer je product op televisie komt weet je niet wanneer iemand een aankoop doet of dit door dat televisiespotje kwam of daar iets anders.
 • Kosten: Online marketing kan goedkoper zijn dan traditionele offline marketing. Je kunt je budget beter inzetten door te betalen per klik (bij bijvoorbeeld SEA) of te adverteren op sociale media. In traditionele offline marketing zijn advertentiekosten vaak hoger en minder flexibel.
Het verschil tussen traditionele marketing en online Marketing

Populairste Soorten Online Marketing

Online marketing bestaat uit verschillende kanalen die hiervoor kunnen worden gebruikt. Een aantal populaire online marketing kanalen zijn:

 1. SEO
 2. SEA
 3. Social media marketing
 4. E-mailmarketing

1. Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

SEO is een onderdeel van zoekmachine marketing, wat ook wel SEM wordt genoemd.

SEO richt zich op het verbeteren van de zichtbaarheid van je website in zoekmachines zoals Google. Door relevante zoekwoorden te gebruiken op je pagina’s en content te publiceren van hoge kwaliteit, kun je hoger scoren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google en Bing. Bij SEO gaat dit om organisch hoog komen in de zoekresultaten van Google, dus hier betaal je niet voor, maar je wordt dus eigenlijk beloond voor het hebben van een goede website.

Omdat SEO eigenlijk een gratis manier is van online marketing, is SEO een erg populaire manier geworden van marketing.

Voorbeeld: Stel je voor dat je een online winkel hebt die handgemaakte zeep verkoopt. Door SEO te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat jouw website bovenaan de organische zoekresultaten verschijnt wanneer mensen zoeken naar “ambachtelijke zeep.”

2. Zoekmachine Adverteren (SEA)

SEA is ook een onderdeel van zoekmachine marketing. SEA is echter niet gratis zoals SEO, maar hiervoor betaal je.

SEA is het plaatsen van betaalde advertenties bovenaan de zoekresultatenpagina’s als iemand een bepaald zoekwoord opzoekt in Google. Adverteerders betalen alleen wanneer iemand op hun advertentie klikt.

Voorbeeld: Als je een lokaal pizzarestaurant hebt, kun je SEA gebruiken om je advertentie te laten verschijnen wanneer mensen in jouw omgeving zoeken naar “pizza bestellen Amsterdam”. Hierbij betaal je dan per klik. Hoeveel je betaald per klik hangt af van je concurrenten. De prijs wordt bepaald op basis van biedingen op een bepaalde zoekterm.

3. Sociale media marketing

Een andere populaire manier van online marketing is door social media. Social media wordt steeds populairder.

Social media marketing gaat om het gebruik van sociale mediaplatforms zoals bijvoorbeeld TikTok, Facebook, Instagram en Twitter om je merk te promoten en in contact te komen met je doelgroep. Hierbij kan een onderneming zelf zijn bedrijf promoten of dit laten promoten met door influencer marketing in te zetten.

Voorbeeld: Stel je voor dat je een fitnessinstructeur bent. Je kunt sociale media gebruiken om fitnessadvies te delen, video’s van work-outs te delen en klanten aan te moedigen hun fitnessreis met jou te delen.

4. E-mailmarketing

De laatste manier van online marketing die populair is, is e-mailmarketing. E-mailmarketing is een meer traditionelere vorm van online marketing.

E-mailmarketing gaat over het versturen van e-mails naar potentiële en bestaande klanten om hen te informeren over bijvoorbeeld aanbiedingen, nieuws en evenementen. Ondanks dat e-mail allang bestaat, is e-mailmarketing nog steeds enorm populair. Zo worden er nu vaak e-mailadressen verzameld door het geven van weggevers zoals een gratis e-book of gratis tips.

Voorbeeld: Als je een boekwinkel hebt, kun je e-mailmarketing gebruiken om klanten op de hoogte te stellen van nieuwe boeklanceringen en exclusieve kortingen.

Stijgende grafiek door deze online kanalen

Voordelen van online marketing

Nu je begrijpt wat online marketing inhoudt, laten we eens kijken naar een aantal voordelen:

 1. Gericht bereik
 2. Meetbaarheid en analyses
 3. Kostenbeheersing

1. Gericht Bereik

Online marketing maakt het mogelijk om je boodschap te richten op mensen met specifieke demografische gegevens, interesses en gedrag. Dit verhoogt de kans op een conversie, omdat de kans veel groter is dat een bepaald persoon iets gaat kopen. Ook kun je met online marketing mensen over de hele wereld bereiken met een paar klikken op de knop.  

Voorbeeld: Als je luxe horloges verkoopt, kun je je advertenties richten op mensen die geïnteresseerd zijn in horloges van hoge kwaliteit en een bepaald inkomen hebben. Als je luxe horloges probeert te verkopen via bijvoorbeeld een tv-reclame, dan kan het zijn dat 95% van de kijkers helemaal geen interesse of geld heeft voor deze luxe horloges.

2. Meetbaarheid en Analyse

Een ander groot voordeel van online marketing, is de meetbaarheid van de campagnes die je doet.

Je kunt de prestaties van je online marketingcampagnes een stuk nauwkeuriger meten en analyseren dan bij offline marketing. Dit biedt inzicht in wat wel en niet werkt, zodat je je strategie steeds meer kunt optimaliseren.

Voorbeeld: Door het volgen van conversies op je e-commercewebsite, kun je zien welke advertenties hebben geleid tot daadwerkelijke aankopen. En bijvoorbeeld welke woorden of afbeeldingen zorgen voor veel kliks of een hoge conversie.

3. Kostenbeheersing

Online marketing geeft je meer controle over je budget. Je kunt de kosten per klik en de totale uitgaven beter beheren, waardoor het geschikt is voor zowel kleine als grote bedrijven.

Voorbeeld: Een start-up kan online adverteren met een kleiner budget en de resultaten evalueren voordat ze meer investeren. Bij bijvoorbeeld een tv-reclame betaal je direct tienduizend euro’s zonder dat je exact weet wat het ongeveer gaat opleveren.

Nadelen van Online Marketing

Hoewel online marketing zeker voordelen biedt, zijn er ook nadelen om rekening mee te houden:

 1. Toenemende concurrentie
 2. Technologische afhankelijkheid
 3. Privacykwesties

1. Toenemende Concurrentie

Steeds meer bedrijven beginnen met online marketing wat ervoor zorgt dat er steeds meer concurrentie is. Het kan hierdoor moeilijk zijn om op te vallen tussen al deze advertenties en concurrenten op het internet. Zo betaal je bij Google advertenties bijvoorbeeld per klik (kosten per klik, CPC), maar hoe meer mensen geld gaan bieden op hetzelfde zoekwoord, hoe hoger dit bedrag word wat je betaald per klik.

Voorbeeld: Als je een online kledingwinkel hebt, zul je moeten concurreren met grote e-commercegiganten zoals Amazon en Wehkamp.

2. Technologische Afhankelijkheid

Online marketing vereist vaak het gebruik van complexe tools en technologieën. Dit betekent dat je afhankelijk bent van het internet en bepaalde software. Hierbij kan traditionele marketing soms een stuk makkelijker zijn om mee te beginnen. 

3. Privacykwesties

Met de toenemende zorgen over privacywetgeving moeten marketeers voorzichtig zijn met het verzamelen en gebruiken van persoonlijke gegevens van klanten. Dit kan leiden tot beperkingen in het adverteren.

Voorbeeld: Een bedrijf dat klantgegevens verzamelt, moet zorgvuldig omgaan met de beveiliging en het gebruik van die gegevens om wettelijke problemen te voorkomen.

Wat is online marketing?

Online marketing is het online promoten van producten, diensten of merken. Dit kan via diverse online kanalen zoals zoekmachines (SEO en SEA), sociale media, e-mail en websites om potentiële klanten te bereiken.

Waarom online marketing?

Online marketing biedt de mogelijkheid om een groot en divers publiek efficiënt en effectief te bereiken. Het maakt het mogelijk om een doelgroep gerichter aan te spreken, de effectiviteit van hun marketingcampagnes beter meetbaar te maken en de kosten te optimaliseren in vergelijking met traditionele offline marketingmethoden.

Hoe werkt online marketing?

Online marketing werkt door promoties te doen met de inzet van online marketingkanelen. Dit is bijvoorbeeld zoekmachineoptimalisatie (SEO) om de zichtbaarheid in zoekmachines te vergroten, contentmarketing om online waardevolle informatie te bieden, socialemediamarketing om interactie en engagement te stimuleren en betaalde reclame zoals pay-per-click (PPC) voor directere resultaten.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven