Wat is on page SEO?

Wat is on page SEO?

Wat is on page SEO? on page SEO, ook wel bekend als on-site SEO, is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). 

Wat is on page SEO? De on page SEO heeft alles te maken met het optimaliseren van verschillende elementen op je website zelf om hoger te scoren in zoekmachines zoals Google. In tegenstelling tot off page SEO, die zich richt op externe factoren zoals bijvoorbeeld backlinks en bedrijvengidsen, draait on page SEO om de optimalisatie van je eigen webpagina’s op de website zelf. 

Met de juiste strategie kun je je website zo inrichten dat zoekmachines deze beter begrijpen en gebruikers er een geweldige ervaring op hebben.

Andere Soorten SEO

Voordat we ingaan op on page SEO gaan we kort in op de soorten SEO. Naast on page SEO zijn er nog andere belangrijke soorten SEO die belangrijk zijn om te kennen. Andere soorten SEO zijn:

  1. Off page SEO
  2. Technische SEO
  3. Lokale SEO
3 soorten SEO: on page, off page en technische

1. Off page SEO

Wat is off page SEO? Off page SEO heeft betrekking op alle optimalisatie-inspanningen die buiten je website plaatsvinden. Het draait om het verkrijgen van backlinks en andere vormen van verwijzingen naar jouw website vanaf andere relevante en autoritaire websites zoals reviews, nieuwsartikelen of bedrijvengidsen

Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld gastbloggen, social media marketing en het krijgen van positieve reviews. Off page SEO speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van je website’s autoriteit en geloofwaardigheid in de ogen van zoekmachines.

Vaak kan er door off page SEO echt onderscheid gemaakt worden door de concurrent. Door goede externe signalen kan er echt aan Google worden laten zien dat een bepaalde website echt de autoriteit is. 

Via ons linkbuilding platform kun je makkelijk hoogwaardige artikelen en links kopen om op een makkelijke manier aan backlinks te komen. 

2. Technische SEO

Technische SEO richt zich op de technische aspecten van je website om de gebruikservaring, indexering en crawlbaarheid te verbeteren. 

Dit zijn dingen zoals het optimaliseren van de website snelheid, het gebruik van een HTTPS, het oplossen van duplicate content en het instellen en hebben van een sitemap. Een goed geoptimaliseerde technische SEO zorgt ervoor dat zoekmachines je website makkelijk kunnen doorzoeken en begrijpen, wat leidt tot betere rankings. 

Wij hebben op onze website ook verschillende gratis SEO tools waarmee je makkelijk de technische aspecten kan testen.

3. Lokale SEO

Als je een lokaal bedrijf hebt, is Lokale SEO van groot belang. Hiermee kun je je online zichtbaarheid vergroten voor lokale zoekopdrachten. Het is onder andere van belang om je Google Mijn Bedrijf pagina te optimaliseren, lokale keywords te gebruiken en positieve reviews te verzamelen. Met Lokale SEO kunnen potentiële klanten je makkelijker vinden wanneer ze naar lokale producten of diensten zoeken. Lokale SEO is een SEO soort op zich, maar valt eigenlijk onder de off page SEO activiteiten. 

Belangrijke on page SEO Factoren

Nu we een overzicht hebben van andere soorten SEO, laten we ons focussen op de belangrijkste on page SEO factoren die jouw website naar de top van de zoekresultaten kunnen brengen. On page factoren zijn:

  1. Gebruik van de juiste keywords.
  2. Titel tags en meta beschrijvingen.
  3. Content en waarde
  4. Interne en externe linkstructuur.
  5. Optimalisatie van afbeeldingen.
  6. Sociale integratie
  7. URL’s
  8. Schema’s
  9. Featured snippets
  10. Headers

1. Gebruik van de juiste keywords

Het gebruik van relevante keywords is een van de hoekstenen van een goede on page SEO. Begin met een grondig zoekwoordonderzoek om de zoektermen te vinden die relevant zijn voor je content en waar gebruikers daadwerkelijk naar zoeken. Een voorbeeld van een goed zoekwoord voor dit artikel zou ‘on page SEO’ kunnen zijn.

Op onze website kun je ook gratis zoekwoordonderzoek doen. 

Zoekwoordonderzoek doen met zoekterm hondenmanden

Keyword stuffing

Ook is het belangrijk om niet te veel je zoekwoorden te gebruiken, omdat dit dan overkomt als het spammen van je zoekwoord wat wordt afgestraft. Te veel zoekwoorden gebruiken wordt ook wel keyword stuffing genoemd. Als je niet natuurlijk gebruikt wordt het afgestraft.  

Ook hebben wij op onze website een tool waarmee je de keyword dichtheid kunt bekijken. Hiermee kun je zien hoe vaak je zoekwoord voorkomt op een pagina. 

Bekijk hier de gratis keyword destiny checker

keyword dichtheid bekijken van de pagina off page seo

Keyword voor laten komen

Zorg er daarnaast voor dat je focus keyword direct in de eerste alinea van je content voorkomt. Door je zoekterm direct in de eerste alinea te benoemen word voor Google al sneller duidelijker waar de tekst over gaat en dit maakt het voor Google makkelijker om de pagina te crawlen en indexeren.

Weinig woorden

Zorg er ook voor dat je voor elke pagina voldoende woorden gebruikt. Zo geeft Yoast (een SEO plug-in voor WordPress) aan dat je voor elke pagina minimaal 300 woorden moet gebruiken. RankMath (een andere SEO plug-in voor WordPress) raadt echter aan om minimaal 600 woorden te gebruiken in je post.

Zoekintentie

Ook is het belangrijk om content te maken die overeenkomt met de intentie van de zoeker. Als iemand op Google bijvoorbeeld opzoekt wat een apeltaart is, dan is de intentie waarschijnlijk: appeltaart kopen of bakken. Als je dan een artikel schrijft over wat een appeltaart is, dan kom je waarschijnlijk niet hoog te staan omdat dit niet de intentie van de zoekopdracht is.

Als je gaat schrijven over een bepaalde zoekwoord, zoek dit zoekwoord dan eerst op in Google en bekijk wat voor resultaten er naar voren komen. Bij appeltaart komen er alleen maar recepten, dus dat is het zaak om een pagina te maken met het beste recept van Google (om die nummer 1 positie te kunnen bemachtigen)

2. Titel Tags en Meta Beschrijvingen

Als je de juiste zoekwoorden hebt gebruik, is het ook belangrijk om te kijken naar hoe je website eruit ziet in de Google SERP. Hier komen de titel tags en metatags om de hoek kijken.

Titel tags en meta beschrijvingen zijn als de visitekaartjes van je webpagina’s. Ze verschijnen in de zoekresultaten (de SERP) en hebben invloed of gebruikers wel of niet op jouw website klikken. Zorg ervoor dat je keyword in de titel tag staat en schrijf een boeiende metabeschrijving die mensen aanspoort om door te klikken. 

Zorg voor een hoge CTR

Daarnaast kun je ook CTR verhogende woorden gebruiken zoals bijvoorbeeld: gratis, beste of exclusief. Daarnaast kan het verstandig zijn om schema’s te gebruiken (als dit mogelijk is voor je pagina om extra op te vallen) ook kunnen icoontjes zoals vinkjes helpen om extra op te vallen. Als laatste is het belangrijk dat de titel ook verleidelijk is om er op te klikken.

Voorkom duplicaten

Zorg er daarnaast voor dat je geen dubbele titels en beschrijvingen gebruikt. Dit kan verwarrend zijn voor de zoeker omdat er voor verschillende pagina’s dezelfde omschrijving word gegeven, maar ook voor Google. Een pagina met dezelfde beschrijving en titel kan zorgen voor keyword kannibalisatie.

Benoem je keywords

Ook is het belangrijk om je focus zoekwoord te benoemen in je titel en beschrijving. Zo weet de bezoeker direct wat er op de pagina staat en weet Google ook beter wat het onderwerp is van je pagina.

Vermijd teveel tekens

De beschrijving en titel hebben maar een beperkt aantal karakters beschikbaar in de SERP. Zorg ervoor dat je dus niet teveel karakters gebruikt.

  • Titel: maximaal 60 karakters.
  • Beschrijving: maximaal 160 karakters.
SERP voorbeeld

3. Content en waarde

Het doel van Google is om de gebruiker zo snel en makkelijk mogelijk van de beste content te voorzien. Content is dus heel belangrijk en is een on page SEO factor.

Zoals wij in meerdere artikelen al hebben aangegeven: content is koning! Zorg ervoor dat je waardevolle, relevante en unieke content biedt die het probleem van de bezoeker oplost of aan hun behoeften voldoet. 

Gebruik je zoekwoord in de eerste alinea van je tekst en verdeel je content in goed gestructureerde secties met duidelijke subkopjes, zoals we in dit artikel doen.

Zorg daarnaast voor de beste content. Bedenk goed of je echt waarde toevoegd met je artikel en zo niet hoe je dit wel kunt doen. Hou je tekst boeiend en zorg voor veel infographics, foto’s en video’s om je teksten te ondersteunen. 

Bekijk daarnaast ook hoe goed leesbaar een tekst is op je website. Dingen die je website goed leesbaar maken zijn:

  • Het gebruik van korte alinea’s (maximaal 300 woorden)
  • Gebruik van tussenkopjes
  • Het gebruik van korte zinnen (maximaal 20 woorden)
  • Voldoende de actieve vorm gebruiken.
  • Variatie in zinnen.
  • Voldoende signaalwoorden.

4. Interne en externe linkstructuur

Interne links zijn links op je website die naar andere pagina’s op dezelfde website verwijzen. Ze helpen zoekmachines om de hiërarchie van je website te begrijpen en zorgen ervoor dat gebruikers makkelijk door je content kunnen navigeren. 

Stel je voor dat je website een stadskaart is, en de interne links zijn de straten die mensen naar verschillende bestemmingen leiden.

Naast interne links is het ook belangrijk om soms externe links te gebruiken. Veel mensen gebruiken geen externe links omdat ze hun bezoekers op de pagina willen houden. Met externe links laat je zien waar je je informatie vandaan hebt, wat kan zorgen voor meer vertrouwen van jouw bezoeker en van Google. Vertrouwen van Google betekent een goede autoriteit wat weer zorgt voor een hogere ranking.

Dus, is een artikel goed? Wees dan niet bang om soms een externe link te plaatsen. 

Interne linkstructuur

5. Optimalisatie van afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen je content aantrekkelijker maken, maar ze moeten ook worden geoptimaliseerd voor zoekmachines. Geef afbeeldingen relevante bestandsnamen, gebruik alt tags om zoekmachines te vertellen waar ze over gaan en comprimeer de bestandsgrootte om de laadsnelheid van je pagina te verbeteren (het verkleinen van afbeeldingen is meer technische SEO).

Makkelijk delen op social media pictogrammen

6. Sociale Integratie

Hoewel sociale signalen geen directe rankingfactor zijn, kunnen ze wel indirect invloed hebben op je zoekresultaten. Zorg ervoor dat je content gemakkelijk deelbaar is via je pagina’s op sociale media en moedig mensen aan om je content te delen. Dit kan zorgen voor meer verkeer en betrokkenheid, wat op zijn beurt je autoriteit en rangorde kan verbeteren.

7. URL’s

URL’s spelen een belangrijke rol bij On-Page SEO en moeten duidelijk en geoptimaliseerd zijn voor zowel zoekmachines als gebruikers. Een goede URL-structuur maakt het voor zoekmachines gemakkelijker om de content van je pagina’s te begrijpen en voor gebruikers om te zien waar de pagina over gaat voordat ze erop klikken. Gebruik relevante trefwoorden in je URL’s, vermijd onnodige cijfers en tekens, en gebruik koppeltekens om woorden te scheiden. Een geoptimaliseerde URL kan het verschil maken tussen een hoge klikfrequentie en een lage ranking. Een goede URL heeft:

  • Makkelijk te onthouden en goed leesbaar (voor mens en robot).
  • Heeft een duidelijke consistente structuur. (bijvoorbeeld alle kennisartikelen zijn op deze website onder de kennisbank te vinden, hierdoor is het duidelijk voor de bezoeker dat wanneer de bezoeker meer kennis wilt hij de slug /kennisbank moet gebruiken.
  • Bevat de focus zoekterm van de pagina.

8. Schema’s

De schema markup, ook wel bekend als structured data, is een code die je kunt toevoegen aan je webpagina’s om zoekmachines te helpen de inhoud beter te begrijpen. Het biedt contextuele informatie over je content, zoals beoordelingen, prijzen, evenementen, FAQ’s en meer. Door schema markup te gebruiken, kun je in aanmerking komen voor rijke zoekresultaten, zoals rich snippets, die meer opvallen tussen de traditionele zoekresultaten met alleen een titel en beschrijving. 

Stel je voor dat je een receptwebsite hebt en je voegt schema markup toe aan je receptpagina’s. Dit kan resulteren in een rich snippet die de bereidingstijd, beoordelingen en het aantal calorieën rechtstreeks in de zoekresultaten weergeeft. Hierdoor trek je meer aandacht en klikken meer mensen op jouw link.

Schema’s is ook voor een deel meer de technische kant van je website.

Goed Schema markup voorbeeld van een worteltaart recept

Feature snippets, ook wel “positie zero” genoemd, zijn een ander waardevol onderdeel van on-page SEO. Dit zijn speciale zoekresultaten die boven de organische resultaten worden weergegeven en direct antwoord geven op de vraag van de gebruiker. 

Om in aanmerking te komen voor een featured snippet, moet je waardevolle en goed gestructureerde inhoud hebben die rechtstreeks antwoord geeft op veelgestelde vragen. Zorg ervoor dat je je inhoud duidelijk en beknopt formuleert, met behulp van lijsten, tabellen of paragrafen, afhankelijk van het type featured snippet dat je wilt targeten. 

Als je bijvoorbeeld een blogpost schrijft over ‘De beste manieren om je huis te isoleren’, kun je een overzichtelijke lijst maken van verschillende isolatiemethoden en hun voordelen. Hierdoor vergroot je de kans om in aanmerking te komen voor een featured snippet, waardoor je een prominente positie in de zoekresultaten krijgt en meer verkeer naar je website trekt.

featured snippet

10. Headers

Ook het gebruik van headers is erg belangrijk voor een goede on-page SEO. Een header zorgt ervoor dat Google en de bezoeker de structuur van je pagina beter begrijpt. Hierdoor word je pagina gebruiksvriendelijker en kan Google je pagina makkelijker crawlen en indexeren. Headers die je kunt gebruiken zijn vooral:

  • H1: 1 keer gebruiken in de tekst bovenaan met het hoofdonderwerp van je pagina. Deze eerste kop moet een H1 zijn op de pagina.
  • H2: Gebruiken voor de structuur op de pagina. Zorg ervoor dat je in deze koppen extra zoekwoorden verwerkt, maar niet de heletijd de exacte focus zoekterm verwerkt. Het constant benoemen van je focus zoekterm in koppen kan spammy overkomen.
  • H3: Ondersteunende koppen voor onder de H2 koppen.

Conclusie

On page SEO is een onmisbaar instrument om je website te optimaliseren voor zoekmachines en gebruikers. Door relevante keywords te gebruiken, boeiende content te maken en een goede gebruikerservaring te bieden, kun je jouw website naar de top van de zoekresultaten brengen. 

Maar onthoud, SEO is een voortdurend proces en vereist consistentie en geduld. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en optimalisatietechnieken om je website altijd een streepje voor te geven op de concurrentie. Dus, ga aan de slag met on page SEO en zie je website stijgen naar nieuwe hoogten!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven