Wat is off page seo

Wat is off page SEO en waarom is het zo belangrijk?

Als je een eigen website hebt of van plan bent er een te maken, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van SEO, ofwel Search Engine Optimization. SEO is een magische kunst waarmee je je website hoger kunt laten ranken in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google of Bing. Maar wist je dat SEO verschillende vormen heeft? Eén daarvan is off-page SEO, en in dit artikel gaan we op dit begrip dieper op in!

Dus, wat is off-page SEO? Off-page SEO zijn de SEO optimalisaties die buiten je website gebeuren. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld linkbuilding.

Het is alsof je in de klas zit en je hebt vrienden die je goede cijfers geven, omdat je zo’n slimme duizendpoot bent. Zo werkt het ook met off-page SEO. Andere websites geven jouw website ‘props’ door naar jou te linken, en dat vindt Google leuk!

Voordat we doorgaan met off page SEO laten we eerst eens naar de andere soorten SEO kijken, zodat je een beter beeld krijgt van hoe off-page SEO zich verhoudt tot de rest van de vormen van SEO.

off page seo checklist glorypublisher

Andere soorten SEO

  • On-page SEO: Dit is alles wat je op jouw eigen website doet om deze te optimaliseren voor zoekmachines. Denk aan het gebruik van relevante keywords, het schrijven van goede titels en metatags, het optimaliseren van je titels en het hebben van waardevolle en boeiende content.
  • Technische SEO: Hierbij gaat het om het optimaliseren van de technische aspecten van je website, zoals de snelheid, mobiele vriendelijkheid en het gebruik van sitemaps.(Dit kun je allemaal gratis testen op tools.glorypublisher.nl)
  • Lokale SEO: Dit is gericht op het verbeteren van de vindbaarheid van je website in lokale zoekresultaten, zoals bij het zoeken naar een restaurant in jouw stad. Lokale SEO valt ook een beetje onder off-page SEO omdat dit ook externe signalen zijn die goed zijn voor jouw ranking. 

Nu je de andere soorten SEO begrijpt, laten we eens kijken waarom off-page SEO zo belangrijk is en wat het precies is.

de 3 soorten SEO: on page seo, technische seo en off page seo

Waarom is off-page SEO belangrijk?

Off page is belangrijk voor je SEO omdat deze externe signalen ervoor kunnen zorgen dat Google ook ziet dat jou content wordt erkend door andere mensen op het internet. Hierdoor kan dit signaal een grote impact hebben op je SEO, omdat Google veel waarde hecht aan betrouwbaarheid en autoriteit. Kijk bijvoorbeeld maar naar Google E-A-T.

Door een goede off page strategie te hanteren geef je signalen aan Google dat je:

  • Expertise hebt
  • Autoriteit bent
  • Ervaring hebt
  • Betrouwbaar bent
  • Relevant bent
  • Populair bent

Stel je voor dat je een nieuw restaurant opent in jouw stad. Je hebt heerlijk eten, een prachtig interieur en vriendelijk personeel. Maar als niemand weet dat je bestaat, zul je waarschijnlijk niet veel klanten krijgen. Dat is waar off-page SEO van pas komt.

Off-page SEO helpt je om je online reputatie op te bouwen door gebruik te maken van externe signalen. Als andere websites naar jouw website linken of op een andere manier een positief signaal geven naar Google, zegt dat eigenlijk tegen Google: “Hey Google, deze website is geweldig en betrouwbaar!” En Google denkt: “Oké, laten we deze website hoger plaatsen in de zoekresultaten, want mensen lijken er dol op te zijn.”

Het draait dus om geloofwaardigheid en vertrouwen. Hoe meer kwalitatieve externe signalen je krijgt, hoe meer Google je vertrouwt, en dat leidt tot een betere positie in de zoekresultaten.

Nu je begrijpt waarom off-page SEO belangrijk is, laten we eens kijken naar de verschillende soorten off-page SEO.

Soorten Off-page SEO

Nu de betekenis van off page duidelijk is gaan we verder in op de soorten off page SEO. Welke soorten off page SEO zijn er? Er zijn verschillende soorten off page SEO:

  • Linkbuilding
  • Content marketing
  • Lokale SEO
  • Evenementen
  • Reviews

1. Linkbuilding

Linkbuilding is 1 van de bekendste vormen van off page SEO en heel belangrijk als je wilt scoren in Google. 

Het verkrijgen van externe hyperlinks van andere websites naar jouw website (ook wel backlinks genoemd) word ook wel linkbuilding genoemd. Jouw website is dan bezig met het actief verkrijgen van backlinks. Backlinks is 1 van de belangrijkste dingen van SEO en staat in de top 3 van belangrijkste rankingsfactoren.

Linkbuilding is als het maken van vrienden in de digitale wereld. Het draait allemaal om het krijgen van relevante en kwalitatieve backlinks van andere websites naar jouw website. Het is echter niet alleen de kwantiteit van de links die telt, maar vooral de kwaliteit van deze backlinks.

Een verwijzing van een andere website is een positief signaal, omdat een andere website jou als het ware aanbeveelt door naar jou te linken. Hierdoor is het hebben van een goede linkbuilding strategie erg belangrijk voor je off page SEO.

Stel je voor dat jouw website een digitale marketinggids is en dat een populaire marketingwebsite zoals Frankwatching naar jou linkt. Dat is als een sterke aanbeveling van de slimste persoon in de klas! Maar als een vage website over kattenaccessoires naar jou linkt, telt dat niet zo zwaar (behalve als jouw website hier over gaat natuurlijk).

Linkbuilding kan lastig zijn, maar het is belangrijk de voor off-page SEO. Zorg ervoor dat je waardevolle content maakt die anderen willen delen en naar toe willen linken.

Hoe kom je aan deze backlinks? Wij hebben een platform gemaakt waar je makkelijk artikelen en links kan kopen. Zo kun je binnen enkele minuten aan kwalitatieve backlinks komen zonder gedoe. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

linkbuilding

2. Content Marketing

Zoals in eerdere artikelen al gezegd: Content is koning, en dat geldt ook voor off-page SEO. Het maken van boeiende en waardevolle content kan ervoor zorgen dat andere mensen naar jou te linken (backlinks) of op een andere manier zorgen voor positieve signalen naar jou website.

Content marketing is uiteraard niet alleen een off page strategie om veel backlinks of verwijzingen op een andere manier te krijgen, maar ook een on page SEO strategie. Daarnaast kun je ook content op andere platforms delen wat weer kan zorgen voor meer online bekendheid van jou website. Voorbeelden van platforms die hier aan kunnen bijdragen zijn:

  • Social media
  • Influencer marketing
  • Gastbloggen
  • Podcasts
  • Forums
  • Nieuwsartikelen
  • Reacties op andere websites
  • Blogplatforms

Stel je voor dat je een website hebt waar je recepten deelt voor de meest heerlijke desserts. Als je een geweldig recept deelt voor een triple chocolate fudge cake met foto’s die het water in de mond doen lopen, dan zullen andere food bloggers misschien wel naar jouw website linken om hun lezers te trakteren op dat smakelijke recept. 

Als jij goede content maakt en veel signalen krijgt van andere websites (dit hoeven niet eens backlinks te zijn) dan laat jij zien dat je ergens een autoriteit in bent kan dit al bevorderlijk zijn voor je SEO.

Dus, zorg ervoor dat je content de moeite waard is om te delen, want dat kan je website een echte boost geven! 

3. Lokale SEO

Lokale SEO draait om het hoog komen in Google bij lokale zoekopdrachten. Hierbij kan het doel zijn om hoog te komen in de Google local pack of het doel kan zijn om hoog te komen met een pagina op een lokale zoekopdracht.

Lokale SEO is als je vrienden maken in jouw eigen buurt. Het draait allemaal om het optimaliseren van jouw online aanwezigheid voor lokale zoekopdrachten.

Een belangrijk onderdeel hiervan is het claimen en optimaliseren van jouw Google Mijn Bedrijf vermelding (GMB) om in de Google local pack en in Google Maps te kunnen komen. Stel je voor dat je een pizzeria hebt. Wanneer mensen “lekkere pizza in [jouw stad]” zoeken, wil je bovenaan die lijst staan. Door jouw Google Mijn Bedrijf-vermelding in te vullen met de juiste categorieën, openingstijden, foto’s en recensies, vergroot je de kans om bovenaan te verschijnen.

Ook kun je jezelf toevoegen aan bedrijvengidsen, zoals Yelp of TripAdvisor, om nog meer zichtbaarheid te krijgen.

Door de lokale SEO goed op orde te hebben laat je ook zien dat jij een ‘echt’ bedrijf bent die betrouwbaar is. Dit geeft ook positieve signalen voor zoekmachines.

4. Reviews

Reviews zijn als de mond-tot-mondreclame in de digitale wereld. Mensen hechten veel waarde aan wat anderen zeggen over een product, service of bedrijf.

Google kijkt naar positieve en negatieve reviews en als je veel positieve reviews hebt is de kans groter dat Google je rankt dan wanneer je geen of alleen maar negatieve reviews hebt.

Stel je voor dat je op zoek bent naar een nieuw restaurant om te proberen. Als je een restaurant met vijf sterren en lovende recensies ziet, ben je veel eerder geneigd om daar naartoe te gaan dan naar een restaurant met één ster en allemaal negatieve opmerkingen.

Zorg er dus voor dat je jouw klanten een geweldige ervaring biedt, zodat ze enthousiast zijn om positieve recensies achter te laten. En als er eens een negatieve review verschijnt, reageer dan professioneel en bied altijd een oplossing. Het laat zien dat je om je klanten geeft en dat kan anderen ook positief beïnvloeden.

Reviews krijgen kan natuurlijk via Google Mijn Bedrijf, maar kan ook veel andere manieren. Zo kunnen websites een positieve review over jou schrijven, kun je reviews ontvangen op andere bedrijvengidsen, via Trustpilot, social media of andere manieren. 

5. Evenementen

Evenementen kunnen ook een manier zijn om jouw website en merk meer onder de aandacht te brengen. Stel je voor dat je een evenement organiseert waarin je leert hoe je de beste gerechten kunt bereiden met seizoensgebonden groenten. Als mensen een positieve ervaring hebben gehad en nieuwe kooktechnieken leren, zullen ze misschien ook jouw website willen bezoeken voor meer tips en recepten.

Of het nu gaat om een online webinar, een meetup of een workshop, evenementen kunnen helpen om meer mensen naar jouw website te trekken en je off page profiel te versterken.

Het delen van kennis doormiddel van evenemten of andere manieren kunnen ervoor zorgen dat er online (positief) over jou gesproken word. Deze externe signalen ziet Google ook.

Conclusie

Off-page SEO is als het bouwen van je reputatie in de digitale wereld. Het draait allemaal om het krijgen van kwalitatieve backlinks van andere websites, het creëren van waardevolle content, het beheren van je online reputatie met reviews, en het lokaliseren van je website voor lokale zoekopdrachten. 

Het gaat dus allemaal om externe (positieve) signalen die jou website krijgt. Als je een merk hebt waar veel over wordt gepraat heeft dit dus een positieve impact op jou SEO. 

Net zoals je goede vrienden wilt hebben in het echte leven, wil je goede vrienden hebben in de digitale wereld – andere websites die jouw website aanbevelen. En als je die vriendschappen goed onderhoudt, zal Google jouw website zeker hoger in de zoekresultaten plaatsen.

Dus, ga aan de slag met off-page SEO en bouw je online reputatie op! Het zal zeker een positief effect hebben op je website en je bezoekersaantallen. Veel succes en blijf SEO-fantastisch!

Wat is off page SEO?

Off page SEO is een soort SEO dat gaat om de externe signalen die een website ontvang die boverdelijk zijn voor de SEO. Voorbeelden zijn het ontvangen van backlinks en reviews.

Waarom is off page SEO belangrijk?

Door off page SEO kun je aan Google bewijzen dat andere mensen je content waarderen. Je kunt laten zien dat je expertise hebt, autoriteit bent, ervaring hebt, betrouwbaar bent, relevant bent en populair bent.

Hoe kan ik mijn off page SEO verbeteren?

Je kunt je off page verbeteren door het toepassen van verschillende methodes. Zo kun je beginnen met linkbuilding, het verzamelen van reviews, het aanmelden bij bedrijvengidsen zoals Google my business en het aanmaken van social media profielen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven