Home » Kennisbank » Wat is lokale SEO en optimaliseer je het?

Wat is lokale SEO en optimaliseer je het?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is lokale SEO?

Heb je je ooit afgevraagd hoe sommige lokale bedrijven altijd bovenaan de organische zoekresultaten verschijnen wanneer je op zoek bent naar producten of diensten in de buurt? Dat is het werk van goede lokale SEO, een krachtige strategie die je online zichtbaarheid en vindbaarheid in je directe omgeving van je bedrijf vergroot. In dit artikel gaan we dieper in op wat lokale SEO precies is, waarom het belangrijk is, en hoe je het kunt gebruiken om je bedrijf te laten groeien.

Wat is lokale SEO?

Laten we eerst eens kijken naar wat lokale SEO nu eigenlijk is. SEO staat voor Search Engine Optimization, wat simpelweg betekent dat je je website optimaliseert om hoger te verschijnen in de organische zoekmachine resultaten. Lokale SEO is een specifieke variant hiervan, gericht op het verbeteren van je zichtbaarheid voor lokale zoekopdrachten. 

Voorbeelden van lokale SEO resultaten zijn: Je pagina als regulier zoekresultaat in de Google SERP, als local 3-pack, bij local finder en op Google Maps.

Stel je voor dat je in Amsterdam woont en op zoek bent naar een goede pizzeria. Je typt “beste pizza in de buurt” in Google. Lokale SEO zorgt ervoor dat pizzeria’s in jouw directe omgeving die hun lokale SEO goed hebben aangepakt, bovenaan de zoekresultaten verschijnen. 

Als je pizzeria intoets dan kijkt Google naar wat de intentie is van jouw zoekopdracht en dat is waarschijnlijk dat jij een pizza wilt weten. Daarom laat Google jou lokale bedrijven zien die pizza’s verkopen. Door goede lokale SEO, sta jij bovenaan. 

Andere soorten SEO

Naast lokale SEO zijn er nog andere soorten SEO die je kunt gebruiken om je online aanwezigheid te versterken. 

 • On page SEO gaat meer om het optimaliseren van de content en structuur van je website. Denk aan het gebruik van relevante keywords in je teksten en het verbeteren van de algehele gebruikerservaring.
 • Off page SEO heeft meer te maken met je online reputatie en autoriteit door externe signalen buiten je website. Dit zijn zaken zoals het verkrijgen van backlinks van andere websites en het actief zijn op sociale media om je merk te promoten.
 • Als laatste heb je ook nog technische SEO. Technische SEO richt zich op de technische aspecten van je website, zoals laadsnelheid, mobiele vriendelijkheid en een veilige HTTPS verbinding.

Wat is de local 3-pack?

Bij lokale SEO, is de local 3-pack een belangrijk onderdeel. Wanneer je een lokale zoekopdracht uitvoert in Google, zoals “kapper Amsterdam,” merk je waarschijnlijk dat er een speciale lijst met drie bedrijven bovenaan de zoekresultaten verschijnt. Dit staat bekend als het local 3-pack. Dit bevat de naam, locatie en beoordelingen van lokale bedrijven die relevant zijn voor je zoekopdracht. De local 3-pack is bijzonder waardevol omdat het de aandacht van zoekers trekt en je boven de andere zoekresultaten plaatst. 

In de local 3-pack kom je als je een Google My Business account aanmaakt. Als je dit doet en deze SEO lokaal optimaliseert kom je niet alleen in de local 3-pack te staan, maar ook in de local finder en in Google Maps. Een Google My Business account is dus erg belangrijk voor de lokale SEO van je bedrijf. 

local 3-pack op het woord Pizza in Amsterdam

Local 3-pack op het woord ‘pizza’ in Amsterdam

Google Maps op het woord 'pizza' in Amsterdam

Google Maps op het woord ‘pizza’ in Amsterdam

Local finder op het woord 'pizza' in Amsterdam

Local finder op het woord ‘pizza’ in Amsterdam

Een ander belangrijk begrip om te kennen als het gaat om lokale SEO, is local search. Local search verwijst naar het proces waarbij mensen online zoeken naar producten, diensten of informatie die zich in hun directe omgeving bevinden. Dit type zoekopdracht wordt steeds belangrijker, omdat steeds meer mensen hun mobiele apparaten gebruiken om snel lokale bedrijven te vinden. Denk aan situaties waarin je op zoek bent naar een nabijgelegen café om met vrienden af te spreken, of een spoedige oplossing nodig hebt voor een lekkende kraan.

Google local search: amsterdam boekwinkel

Waar zie je lokale SEO?

Lokale SEO komt overal om de hoek kijken. Wanneer je zoekt naar restaurants, tandartsen, kappers, of zelfs loodgieters, wil je relevante resultaten zien die zich in jouw buurt bevinden. Lokale SEO is van toepassing op zoekmachines zoals Google, maar ook op platforms als Yelp, Bing Maps en Apple Maps.

Hoe optimaliseer je je website voor lokale SEO?

Nu je een beter begrip hebt van lokale SEO en waar het van toepassing is, laten we eens kijken hoe je je website kunt optimaliseren voor betere lokale zichtbaarheid. Manieren om je lokale SEO te optimaliseren zijn:

 • Google Mijn Bedrijf: Begin met het claimen en optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf vermelding. Zorg ervoor dat je bedrijfsinformatie zoals naam, adres en telefoonnummer accuraat is. Zorg daarnaast voor veel foto’s en video’s van je bedrijf en een uitgebreide omschrijving. 
 • Lokale zoekwoorden: Gebruik relevante lokale zoekwoorden in je content op je website. Denk aan keywords zoals “kapper in Amsterdam” of “pizza bezorgen Utrecht.” Zorg dat er op je website zelf duidelijk naar voren komt waar jij je vestiging of vestigingen hebt zitten en benoem dit duidelijk op je website. Als je meerdere vestigingen hebt, kun je meerdere pagina’s aanmaken per vestiging zoals: Kapper Amsterdam en kapper Utrecht. Let op dat je dit niet voor elke plaatsnaam gaat doen als je niet in de buurt van deze plaatst zit. Het aanmaken van honderden pagina’s van jouw dienst op een plek waar je niet actief bent, is het eigenlijk Google misleiden en kan je plaatsen in de categorie black hat SEO.  
 • Online reviews: Moedig tevreden klanten aan om reviews achter te laten op platforms zoals Google, Trustpilot en Yelp. Positieve reviews dragen bij aan je betrouwbaarheid en aan je positie in de lokale zoekresultaten. Google wil uiteraard een zo goed mogelijk bedrijf naar voren halen en hierbij zijn reviews een belangrijke factor. 
 • Contactgegevens: Zorg ervoor dat je contactgegevens consistent zijn op al je online platforms, inclusief je website, sociale media en online bedrijfsvermeldingen. Hierdoor kan Google makkelijker herkennen dat jij hetzelfde bedrijf bent dat op al deze platforms actief is. 
 • Lokale content: Creëer inhoud die specifiek gericht is op je lokale gemeenschap. Denk aan blogposts over lokale evenementen, nieuws en interesses. 
 • Mobile friendly website: Zorg ervoor dat je website goed werkt op mobiele apparaten, aangezien veel lokale zoekopdrachten vanaf smartphones worden uitgevoerd.
 • Backlinks van lokale bronnen: Ga ook actief aan de slag met linkbuilding. Verkrijg backlinks van lokale nieuwswebsites, blogs en gemeenschapsplatforms om je lokale autoriteit te versterken.

Lokale SEO en off page SEO lijken in veel gevallen best op elkaar omdat ze beide gaan over autoriteit verkrijgen via externe bronnen. Als je actief aan de slag bent met off page SEO, dan is de kans ook groot dat dit je lokale SEO positief zal beïnvloeden. 

Download de gratis SEO checklist

Wil je het maximale SEO resultaat behalen? Dan is structuur enorm belangrijk. Download onze gratis SEO checklist en ga voor het beste resultaat.

Tips voor een goede lokale SEO

Nu we de basis hebben behandeld, laten we wat dieper ingaan op enkele praktische tips om je lokale SEO naar een hoger niveau te tillen:

 • De kracht van lokale directories: Meld je aan bij lokale bedrijvengidsen en andere directories zoals startpagina’s.
 • Gebruik lokale schema markup: Voeg schema markup toe aan je website om zoekmachines te vertellen over je bedrijfsinformatie, openingstijden en meer.
 • Lokale social media: Wees actief op sociale media met lokale berichten en interacties. Dit versterkt je lokale betrokkenheid.
 • Online én offline evenementen: Promoot zowel online als offline evenementen om je gemeenschap aan te trekken en je lokale aanwezigheid te vergroten.
 • Interactie met klanten: Reageer actief op recensies, vragen en opmerkingen van klanten. Dit laat zien dat je betrokken bent bij je gemeenschap.

Redenen waarom je lokale SEO moet gebruiken in je strategie

Nu je weet hoe je lokale SEO kunt optimaliseren, laten we eens kijken waarom het een must is voor je marketingstrategie.

 • Gericht publiek: Lokale SEO trekt mensen aan die daadwerkelijk op zoek zijn naar wat jij aanbiedt in je directe omgeving.
 • Minder concurrentie: In vergelijking met nationale zoekopdrachten is de concurrentie bij lokale zoekopdrachten vaak minder hevig omdat je het moet opnemen tegen de lokale concurrenten en niet bedrijven die hele teams op hun SEO-strategie hebben zitten.
 • Fysieke winkel of service: Als je een fysieke locatie hebt, wil je dat mensen in de buurt je gemakkelijk kunnen vinden.
 • Google’s voorkeur voor lokaal: Google geeft voorrang aan lokale resultaten, vooral bij zoekopdrachten met een duidelijke lokale intentie.

Is lokale SEO voor iedereen belangrijk?

Absoluut! Of je nu een kleine bakkerij runt, een lokale fietsenwinkel hebt, of een tandartspraktijk bezit, lokale SEO kan je helpen om je doelgroep op een relevante en impactvolle manier te bereiken. Het vergroot je kansen om door mensen uit je buurt ontdekt te worden en bouwt een sterke band op met je lokale gemeenschap.

Als je als bedrijf geen fysieke locatie hebt, kan lokale SEO nog steeds belangrijk voor je onderneming zijn. Door een goede lokale SEO strategie te hebben laat je aan Google blijken dat je een betrouwbare onderneming bent. Wat is dat weer een positieve impact heeft op je algehele SEO omdat Google veel geeft om betrouwbare websites (kijk maar naar Google E-A-T)  

Local SEO video

Kijk je liever? Deze video van Ahrefs is ook interessant als je je lokale SEO een boost wilt geven.

Conclusie

Lokale SEO is de sleutel tot het vergroten van je online zichtbaarheid in je buurt. Door je website te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten en strategieën te gebruiken zoals Google Mijn Bedrijf, lokale zoekwoorden en online recensies, kun je je bedrijf bovenaan de zoekresultaten laten verschijnen wanneer mensen in jouw omgeving op zoek zijn naar wat je te bieden hebt. Onthoud dat lokale SEO niet alleen voor grote bedrijven is; het is een krachtig instrument dat kleine en lokale ondernemingen evenzeer kunnen benutten om hun stempel op de digitale kaart te zetten. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en laat je lokale gemeenschap zien wat je in huis hebt!

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven