Wat is linkstructuur?
Home » Kennisbank » Wat is linkstructuur?

Wat is linkstructuur?

Auteur:

Update:

Wat is een interne linkstructuur?

Wat is linkstructuur en waarom is het belangrijk voor je SEO? Wij vertellen het je in dit artikel.

Linkstructuur betekenis

Wat is linkstructuur? De linkstructuur is de opbouw van je interne links binnen je website. Bij de linkstructuur kijk je bijvoorbeeld naar de belangrijkste pagina’s op je website en zorg je ervoor dat er veel naar deze pagina’s wordt gelinkt.

Een goede linkstructuur is belangrijk voor je SEO. Waarom dit belangrijk voor je SEO is, is het belangrijk om te kijken naar het proces van Google. Wanneer je een website hebt kijkt een webspider van Google op je website. Deze webspider volgt eigenlijk alle links die er op een pagina staan en kijkt vervolgens welke pagina geïndexeerd gaat worden en welke niet. Wanneer pagina’s slecht bereikbaar zijn door interne links, zal de webspider deze pagina’s ook minder vaak bekijken dan pagina’s met veel links erheen.

Wanneer je ervoor zorgt dat alle (belangrijke) pagina’s op je website goed bereikbaar zijn door interne links maak je het webspiders dus makkelijker om meer webpagina’s te crawlen en dus (hopelijk) te indexeren. Zorgen dat je webpagina’s goed bereikbaar zijn is dus het aanbrengen van een linkstructuur.

Linkstructuur voordelen

Een goede linkstructuur brengt ook een aantal voordelen met zich mee:

 1. Crawlen en indexeren
 2. Verspreiden link juice
 3. Hiërarchie en relevantie
 4. Langere bezoektijd
 5. Hogere conversie

Crawlen en Indexeren

De webspiders van een zoekmachine kun je letterlijk zien als spinnen die interne links volgen. Deze interne links dienen als de paden die deze spinnen volgen, waardoor ze elk hoekje en gaatje van je website makkelijk kunnen ontdekken en indexeren. Daarom is het belangrijk dat elke pagina van jouw website makkelijk bereikbaar is in een paar klikken en dat de pagina op een logische plek staat. Door een duidelijke structuur in je links te hebben zorg je ervoor dat het voor Google makkelijker wordt om door heel je website heen te gaan. 

Interne links verspreiden link juice tussen verschillende pagina’s. Als een bepaalde pagina’s veel backlinks ontvangt, dan heeft deze pagina veel link juice. Deze link juice kan verspreid worden door het linken naar andere pagina’s op je website. Deze link juice kun je meten met de pagina autoriteit (PA) meter van de SEO tool Moz.

Hiërarchie en Relevantie

Goede interne links zorgen voor een duidelijke hiërarchie in jouw website aan zowel je bezoekers als aan zoekmachines.

Langere bezoektijd

Als je bezoekers van de ene interessante pagina naar de andere leidt, blijven ze langer op jouw website. Zoekmachines houden van tevreden bezoekers die lang blijven op een website. Dit kan mogelijk een positief teken geven aan Google (echter geeft Google aan dat Google Analytics data geen rankingfactor is).

Hogere conversie

Door een goede linkstructuur te gebruiken die verwijzen naar jouw product- of dienstenpagina’s, maak je het pad naar conversie aantrekkelijker.

Tips voor een goede linkstructuur voor je SEO

1. Zorg voor relevantie en context

Als je een categorie op je website hebt en zichtbaar elk onderwerp hebt besproken in deze categorie dan is de kans groot dat Google je eerder als autoriteit gaat zien in een bepaalde categorie. Om deze reden wil je een duidelijke samenhang op je website hebben en dit kun je doen door een goede linkstructuur te hebben.

2. Schrijf goede anchor teksten

Let op dat niet alleen de link belangrijk is bij een goede linkstructuur, maar dat ook de tekst die je de link geeft erg belangrijk is. Goede anchor teksten (of wel ankerteksten in het Nederlands) zijn erg belangrijk. Het is belangrijk om goede anchor teksten te gebruiken. Dit is zowel fijn voor je bezoeker als voor zoekmachines zoals Google en Bing. Je wilt je bezoekers niet verlijden met verkeerde ankerteksten. 

3. Zorg voor een duidelijke structuur

Zorg ervoor dat je interne links binnen dezelfde hiërarchie blijven en vermijd een chaos van willekeurige verwijzingen.

Broken links leiden nergens heen of naar 404 pagina’s en zorgen voor frustratie bij bezoekers en zoekmachines. Regelmatige controle en onderhoud van je interne en externe links houden je website gebruiksvriendelijk. Het vinden van gebroken links kun je makkelijk doen met verschillende WordPress plug-ins, Chrome extensies of SEO tools zoals SEMrush of Ahrefs. 

Plaats interne links op een natuurlijke manier en houd het alleen relevant. Overmatig gebruik van interne links kan overkomen als spam en schade toebrengen aan je SEO. Vaak zou je kunnen zeggen dat je één interne link per 300 woorden moet gebruiken. Wanneer je dan een artikel schrijft van 1.500 woorden gebruik je dus rond de vijf interne links.

Voorbeeld goede structuur

Om zo duidelijk mogelijk te hebben hoe een goede linkstructuur in elkaar zit hebben we een voorbeeld van een linkstructuur gemaakt. 

Stel je hebt een hondenwebsite dan kun je de linkstructuur als volgt in opzetten:

Interne linkstructuur voorbeeld van Glorypublisher

Voorbeeld interne linkstructuur

 • Rassen van Honden
  • Ondercategorieën: Grote rassen, Kleine rassen, Populaire rassen, Werkhonden, Beschermende Rassen, Gezelschapshonden.
  • Voorbeeld: Duitse Herder, Franse Bulldog, Labrador Retriever
 • Hondentraining
  • Ondercategorieën: Basiscommando’s, Gedragsproblemen, Puppytraining
  • Voorbeeld: Zit, Blijf, Zindelijkheidstraining
 • Hondenverzorging
  • Ondercategorieën: Voeding, Vachtverzorging, Gezondheidstips
  • Voorbeeld: Voeding voor Puppy’s, Borstelen van Langharige Rassen, Eerste Hulp voor Honden
 • Hondenlevensstijl
  • Ondercategorieën: Uitjes en Avonturen, Hondvriendelijke Vakanties, Activiteiten
  • Voorbeeld: Wandelen in het Bos, Stranduitjes met Je Hond, Agility Training
 • Hondenaccessoires
  • Ondercategorieën: Halsbanden en Riemen, Hondenspeelgoed, Verzorgingsproducten
  • Voorbeeld: LED Halsbanden voor Nachtwandelingen, Interactief Hondenspeelgoed, Biologische Shampoos

Binnen deze artikelen kan er weer gelinkt worden op hetzelfde niveau. Zoals bijvoorbeeld binnen de hondenrassen categorie in een artikel over de Duitse herder wordt er gelinkt naar de Franse bulldog. 

Een voorbeeld van een slechte linkstructuur kan bijvoorbeeld zijn dat er vanuit de Franse bulldog wordt gelinkt naar Biologische Shampoos voor honden omdat dit (waarschijnlijk) niets met elkaar te maken heeft.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven