Home » Kennisbank » Wat is linkbuilding en hoe werkt het?

Wat is linkbuilding en hoe werkt het?

Laatste update

Wat is linkbuilding en hoe werkt het?

Linkbuilding is een van de meest besproken onderwerpen binnen zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het verkrijgen van backlinks, oftewel hyperlinks van andere (externe) websites naar jouw website, is een belangrijke strategie om de waardering en ranking van jouw website in zoekmachines zoals Google te verbeteren. Maar wat is linkbuilding precies? Hoe kun je backlinks verkrijgen? En waar moet je op letten bij het ontwikkelen en implementeren van een linkbuilding strategie? In deze complete gids gaan we dieper in op deze vragen en geven we jou een overzicht van de belangrijkste aspecten van linkbuilding in 2023.

Omdat linkbuilding een groot onderwerp is zal dit artikel zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken. De hoofdstukken uit het artikel zijn:

 1. Wat is linkbuilding
 2. Manieren van linkbuilding
 3. Aan de slag met linkbuilding
 4. Nieuwe updates van Google
 5. Linkbuildingstrategie
 6. Linkbuildingtools

Hoofdstuk 1: Wat is Linkbuilding?

Wat is linkbuilding? Linkbuilding is het actief aan de slag gaan met het verkrijgen van backlinks met als doel om een hogere positie te krijgen in de zoekresultaten.

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van de SEO en valt onder de off page SEO strategie. De off page strategie gaat vooral om de externe signalen die een website ontvangt.

Backlinks worden gezien als een belangrijk signaal voor Google om de autoriteit en betrouwbaarheid van een website te bepalen. Google kijkt voor een groot deel naar de autoriteit van een website om te bekijken of een website betrouwbare informatie deelt. Als Google een website in iets een autoriteit vindt, is de kans groter dat je hoger scoort in de zoekresultaten. Google heeft bevestigd dat backlinks een van de top 3 ranking factoren zijn, naast content en het AI Algoritme RankBrain

De manier waarop zoekmachines naar backlinks kijken is echter veranderd in de afgelopen jaren. Het gaat niet alleen om de kwantiteit van de links, maar vooral om de kwaliteit en relevantie ervan. Een goede linkbuilding strategie heeft een goede verdeling in de soorten backlinks en heeft kwalitatieve en relevante externe links.

Vroeger plaatste mensen duizenden links vanaf linkfarms of PBN’s en kregen op die manier een hoge positie in Google. Tegenwoordig is het Google algoritme hier zo danig op aangepast dat ze manieren van linkbuilding niet meer werken.

Je kunt tegenwoordig dus niet meer duizenden backlinks gaan kopen op websites zoals Fiverr en hiermee hoog in de organische zoekresultaten komen. Dit is misschien goedkoop, maar het werkt simpelweg niet meer. De kans dat je positie negatief beïnvloed wordt, is veel groter dan dat je posities positief beïnvloed zullen worden hierdoor. Zie je website als een langetermijninvestering en probeer niet de snelle weg te nemen door slechte kwaliteit te kiezen. 

Hoofdstuk 2: Manieren van Linkbuilding

Er zijn verschillende manieren om backlinks te verkrijgen en een gevarieerd linkprofiel op te bouwen. Hieronder bespreken we vijf verschillende manieren van linkbuilding.

Een andere manier om aan backlinks te komen is door deze te kopen. Backlinks kopen is tegen de richtlijnen van Google, maar wordt eigenlijk nog steeds gedaan en werkt in veel gevallen wel. Waarom werkt het wel? Omdat Google er in veel gevallen niet achter kan komen dat een backlink gekocht is of niet. Een backlink kopen bespaart je in veel gevallen heel veel tijd, dus is de ideale strategie voor mensen die niet te veel tijd willen besteden aan linkbuilding. 

Op ons platform kun je makkelijk links en artikelen kopen en verkopen. Doordat je via ons platform direct in contact bent met de publisher kun je vaak voor de beste prijs een link of artikel kopen. 

Een andere manier om backlinks te krijgen met linkbuilding is zelf backlinks te maken. Zelf backlinks maken kun je doen door accounts aan te maken op het internet waar jij je URL van je website op kunt publiceren. Er zijn veel bedrijvengids websites waar je jouw onderneming kunt toevoegen. Ook kun je bijvoorbeeld reageren op blogs (let wel op dat dit een nuttige opmerking is anders is dit spam) of kun je een socialmediaprofiel aanmaken en daar een backlink naar jouw website plaatsen (dit is wel altijd een no follow link).

Het nadeel van deze zelf toegevoegde links is dat ze in veel gevallen minder waarde hebben in SEO perspectief, omdat ze zelf zijn aan te maken en omdat het vaak gaat om no follow backlinks. Ook kost het vaak erg veel moeite en tijd om deze links te krijgen. Zo kan een persbericht of gastblog wel gratis zijn, is de kans dat je artikel of bericht daadwerkelijk word gepubliceerd zeer klein. Als je echter een beginner bent kan dit een mooie eerste stap zijn om een klein beetje autoriteit te krijgen op Google. 

Voorbeelden van websites waar je gratis backlinks kunt krijgen:

 1. Social media platforms
 2. Bedrijvengidsen
 3. Gastblogging platforms
 4. Online forums en communities
 5. Online persberichten en nieuwswebsites
 6. Startpagina’s

Een veelgebruikte methode van linkbuilding is het vragen van backlinks. Dit proces wordt ook wel outreachen genoemd. Hierbij benader je een website met de vraag of deze website een link wilt plaatsen naar jouw website.

Als je op deze manier backlinks gaat verkrijgen moet je altijd bedenken: Wat is het voordeel van de tegenpartij? Als jij geen voordelen kan bieden voor de tegenpartij dan is de kans dat ze een backlink naar jou plaatsen eigenlijk 0. Veel mensen doen bijvoorbeeld grote onderzoeken en delen deze onderzoeken met websites in ruil voor een backlink. Zoals je begrijpt, is een onderzoek doen een tijdrovende taak en waarschijnlijk ook niet jou hoofdverdienmodel. 

Let op: Doordat je met deze methode mensen koud benaderd (dus ongevraagd) kan dit de reputatie van je onderneming schaden. Deze methode kan bijvoorbeeld een slechte naam of slechte reviews opleveren. Als je een bedrijf bent die goede diensten of producten levert, is het uiteraard zonde om door deze methode slechte reviews te ontvangen.

Een andere manier om backlinks te verkrijgen is door ze te krijgen zonder hier om te vragen. Dit kan bijvoorbeeld door het maken van hele waardevolle content waar andere websites naar willen linken. Denk hierbij aan unieke informatie, interessante infographics en weetjes. Volgens de richtlijnen van Google zouden alle backlinks onder verdiende backlinks moeten vallen, omdat het algoritme op deze manier kan bepalen welke websites en pagina’s relevant zijn. 

Deze methode van linkbuilding word ook wel link earning genoemd en is eigenlijk de enige juiste manier om backlinks te verkrijgen.

Waarom doet niet iedereen dit? Omdat je eerst de mensen moet zien te bereiken die jou content kunnen lezen. Als je geen backlinks hebt, is dit erg lastig waardoor je weinig mensen hebt die je content lezen en dus weinig mensen hebt die mogelijk een backlink naar je website plaatsen.

Uiteindelijk draait SEO allemaal om content. Als jij geweldige content maakt die echt waarde zal toevoegen dan komen de backlinks op den duur vanzelf wel. Echter is niet iedereen zo eerlijk om aan te geven dat ze jouw informatie gebruiken en is alleen link earning als linkbuilding strategie een strategie waarmee je het aan het begin niet mee gaat winnen van je concurrenten. 

Hoofdstuk 3: Waar moet je op letten bij Linkbuilding?

Als je gaat beginnen met linkbuilding dan is het erg belangrijk om te weten wat je aan het doen bent. Daarom gaan we het in dit hoofdstuk hebben over waar je op moet letten bij linkbuilding. Dingen waar je op moet letten bij linkbuilding zijn:

 • Relevantie
 • Diversiteit
 • Anchorteksten
 • Kwaliteit
 • Afwisseling
Waar let je op bij linkbuilding?

3.1 Relevantie

Relevantie is een belangrijk aspect binnen linkbuilding. Het is essentieel dat de backlinks die naar jouw website verwijzen relevant zijn aan de content en thema’s van jouw website. Te veel links die irrelevant zijn kunnen zelfs nadelige gevolgen hebben voor de zoekposities van jouw website. Zorg er daarom voor dat je altijd relevante links verkrijgt.

De ideale match is bijvoorbeeld: Jij hebt een website over beleggen en jij krijgt een backlink van een autoriteit op het gebied van beleggen zoals ING of DEGIRO. Deze websites zijn van hoge waarde voor jou website omdat een autoriteit in jou niche een signaal geeft dat jij ook een goede website bent om te lezen.

Bedenk wel dat een 1 op 1 match vaak niet mogelijk is. Als jij een website hebt over broeken dan is de kans klein dat er veel Nederlandse websites bestaan die ook alleen maar gaan over broeken. Probeer daarom dan naar het grotere plaatje te gaan van jouw website en dat is kleding. Ook kan een beleggen website op een financiële website omdat dit ook al relevant is aan de niche. 

Een ander belangrijk aspect van linkbuilding is diversiteit in je backlinks. Het is belangrijk om backlinks te verkrijgen van verschillende domeinen en websites. Een natuurlijk linkprofiel heeft een goede verdeling tussen het aantal backlinks en het aantal domeinen waar deze backlinks vandaan komen. Een te grote focus op een beperkt aantal websites kan als manipulatief worden gezien door zoekmachines en kan negatieve gevolgen hebben voor jouw zoekposities.

Voorbeeld: Je kunt makkelijk 10.000 backlinks krijgen door 1 website te maken, 10.000 pagina’s te maken en dan je website in de footer te zetten. Dit geeft echter hele verkeerde signalen en komt over als spam. Als Google dit ziet als spam zal dit waarschijnlijk een negatief effect hebben op je zoekresultaten. 

3.3 Ankerteksten

Ten tweede moet je bij linkbuilding rekening houden met anchor teksten. Bij linkbuilding is het belangrijk om te letten op de ankerteksten, oftewel de tekst waaruit een hyperlink bestaat. Het is aan te raden om een gevarieerd ‘ankertekstprofiel’ te hebben. Dit betekent dat je niet alleen naar jouw website homepagina met jou merknaam, maar ook naar andere URL’s zoals bijvoorbeeld productcategorieën of specifieke merken en hier ook een goede variatie hebt in de anchor tekst(Hier wil je ook uiteindelijk de traffic op ontvangen).

Voorbeeld: Ik ga backlinks plaatsen voor mijn linkbuilding naar mijn homepagina. In plaats van dat ik al deze anchor teksten ‘Glorypublisher’ noem, ga ik voor variatie. Deze variatie kan er dan als volgt uitzien: Glorypublisher, Glorypublisher.nl, https://glorypublisher.nl, Glorypublisher linkbuilding ect.

Het is erg belangrijk om goed te variëren in ankerteksten. Google ziet wanneer jij alleen maar dezelfde ankertekst gebruikt als spam en dit is niet goed voor je organische positie in Google. Als je teveel dezelfde anchors gebruikt dan kan er sprake zijn van over-optimalisatie. Google bestraft dit al sinds 2012.

Bron: Traffic-builders

Om dit duidelijker te maken geef ik nog een voorbeeld:

Jij hebt een pagina over de beste wasmachine waar je graag op wilt scoren en je besluit te gaan linkbuilden. Ga dan niet 1.000 keer een link plaatsen met ‘beste wasmachine’, maar varieer van ankertekst en het liefste ook van pagina. Dus maak varianten: De beste wasmachine, welke wasmachine is het beste, welke wasmachine kopen, top 5 wasmachines, best geteste wasmachine, de beste wasmachine van 2023. Probeer daarnaast ook naar de homepagina te linken en naar andere pagina’s. 

3.4 Kwaliteit

Naast diversiteit is ook de kwaliteit en relevantie van de websites waar de backlinks vandaan komen belangrijk. Het is beter om backlinks te verkrijgen van websites die een hoge autoriteit hebben en relevant zijn aan jouw branche of onderwerp. Een backlink van een bekende nieuwssite of een autoriteit binnen jouw industrie heeft bijvoorbeeld meer waarde dan een backlink van een willekeurige blog. Het is dus belangrijk om te streven naar backlinks van kwalitatieve en relevante websites.

Maar hoe weet je op een website van hoge kwaliteit is? Dit weet je door te kijken naar de SEO metrics. Wij hebben op ons platform al deze belangrijke waardes erbij gezet. Voorbeelden van SEO metrics waar je de kwaliteit mee kan meten zijn:

Als laatste maakt de plek van de backlink ook nog uit. Als een backlink in de footer staat dan heeft de backlink meer waarde dan wanneer een backlink in een artikel ergens staat.

3.5 Afwisseling

Als laatste is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je verkregen backlinks doormiddel van linkbuilding natuurlijk overkomen. Dit moet je doen door niet alleen maar dezelfde links te verkrijgen, maar zorgen voor een mooie mix van alles. Voorbeelden van soorten backlinks zijn:

 • Gastblog backlinks
 • Losse links
 • Persbericht backlinks
 • Sociale media backlinks
 • Bedrijvengids backlinks
 • Educatieve en overheids backlinks
 • Startpagina backlinks

Hoofdstuk 4: Nieuwe updates van Google

Linkbuilding is een continu veranderend onderdeel van SEO en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en trends. In 2023 zijn er een aantal belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden bij linkbuilding.

4.1 Kwaliteit boven kwantiteit

In 2023 is kwaliteit belangrijker dan kwantiteit als het gaat om linkbuilding. Het verkrijgen van een paar kwalitatieve backlinks van relevante en autoritaire websites heeft meer waarde dan het verkrijgen van honderden irrelevante backlinks. Zoekmachines zoals Google hechten steeds meer waarde aan de kwaliteit en relevantie van backlinks bij het bepalen van de ranking van een website. Slechte backlinks verkregen via websites zoals Fiverr die geen relevantie hebben, hebben tegenwoordig geen waarde meer. 

4.2 Natuurlijke linkgroei

Een natuurlijke linkgroei is ook een belangrijk aspect van linkbuilding in 2023. Het is belangrijk dat het aantal backlinks naar jouw website op een geleidelijke en organische manier groeit. Een plotselinge toename van het aantal backlinks kan verdacht overkomen en kan zelfs leiden tot een bestraffing door zoekmachines (Google Penalty). Het is dus belangrijk om te streven naar een natuurlijke linkgroei.

4.3 Diversiteit in linkprofiel

Net als eerder besproken, is diversiteit in het linkprofiel ook in 2023 van groot belang. Het streven naar backlinks van verschillende domeinen en websites blijft belangrijk. Dit draagt bij aan een natuurlijk linkprofiel en laat zien dat jouw website waardevol is voor een breed scala aan bronnen. Het verkrijgen van backlinks van diverse websites versterkt de geloofwaardigheid en autoriteit van jouw website in de ogen van zoekmachines.

4.4 Social signals

Hoewel er geen direct verband is tussen sociale signalen (zoals likes, shares en retweets) en zoekmachine rankings, speelt social media nog steeds een rol in linkbuilding. Door jouw content te delen op sociale media, vergroot je de kans dat andere gebruikers deze content oppikken en er naar linken. Daarnaast kan social media ook bijdragen aan het vergroten van de zichtbaarheid en het bereik van jouw website, waardoor het potentieel voor backlinks wordt vergroot.

Hoofdstuk 5: Linkbuilding Strategie

Een effectieve linkbuilding strategie begint met het stellen van doelen en het ontwikkelen van een plan van aanpak. Hieronder bespreken we enkele stappen die je kunt volgen bij het opzetten van een linkbuilding strategie.

 1. Doelstellingen bepalen
 2. Doelgroep en concurrentieanalyse
 3. Content maken en promoten
 4. Outreachen en relaties opbouwen
 5. Monitoren en rapportage

5.1 Doelstellingen bepalen

Het is belangrijk om duidelijke doelstellingen te bepalen voor jouw linkbuilding strategie. Wat wil je bereiken met linkbuilding? Wil je hoger ranken op bepaalde zoekwoorden? Wil je de autoriteit en geloofwaardigheid van jouw website vergroten? Het stellen van concrete doelen helpt bij het bepalen van de juiste strategie en het meten van succes.

5.2 Doelgroep en concurrentieanalyse

Voordat je begint met linkbuilding, is het belangrijk om jouw doelgroep en concurrentie te analyseren. Wie zijn jouw ideale klanten? Welke websites en influencers hebben invloed op jouw doelgroep? Hoe ziet het linkprofiel van jouw concurrenten eruit? Het beantwoorden van deze vragen helpt bij het identificeren van potentiële bronnen voor backlinks en het ontwikkelen van een strategie om jouw concurrenten te overtreffen.

Door goed te weten wat voor backlinks je concurrenten ontvangen weet je hoeveel je moet investeren in je linkbuildingstrategie om je concurrenten te overtreffen. Als je concurrenten allemaal 0 backlinks hebben dan kunnen 10 kwalitatieve backlinks al het verschil maken, maar wanneer je concurrenten 1.000 kwalitatieve backlinks hebben, is dit weer een heel ander verhaal en heb je ook dit aantal nodig om mee te concurreren.

Daarnaast kan het handig zijn om de backlinks van je concurrenten op een rijtje te zetten en te kijken of je op die websites waar naar je concurrent gelinkt word of je daar ook een backlink kunt krijgen.

5.3 Content creatie en promotie

Het maken van waardevolle en unieke content is een goede manier om backlinks te verdienen. Door content te maken die interessant, informatief of entertainend is, vergroot je de kans dat andere websites naar jouw content linken. Het is belangrijk om jouw content actief te promoten via verschillende kanalen, zoals sociale media, e-mailmarketing en gastbloggen. Door jouw content onder de aandacht te brengen van de juiste doelgroep, vergroot je de kans op backlinks.

Een ander groot voordeel van goede content hebben, is dat het ook dient als een portofolio van jouw schrijfkunsten. Als jij goed kan schrijven en je laat zien dat je ergens een expert in bent, dan zullen mensen eerder akkoord gaan met een gastblog op hun website dan wanneer je 0 bewijs hebt dat je een expert bent en/of dat je goed kunt schrijven.

5.4 Outreach en relaties opbouwen

Outreach is een belangrijk onderdeel van linkbuilding. Het benaderen van relevante websites en bloggers met het verzoek om naar jouw website te linken, kan waardevolle backlinks opleveren. Het is echter belangrijk om een strategische aanpak te volgen bij outreach. Denk goed na over wat de toegevoegde waarde is voor de website eigenaar om naar jouw website te linken.

Heb je exclusieve informatie of content die relevant is voor hun doelgroep? Het opbouwen van relaties met andere website eigenaren kan ook nuttig zijn bij linkbuilding. Door een goede relatie op te bouwen, vergroot je de kans dat zij in de toekomst naar jouw website zullen linken.

5.5 Monitoring en rapportage

Als laatste is het monitoren van jouw linkprofiel en je nieuwe backlinks een belangrijk onderdeel van linkbuilding. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de verkregen backlinks nog steeds actief zijn en naar de juiste pagina’s verwijzen.

Het is ook belangrijk om de resultaten van jouw linkbuilding inspanningen te meten en te rapporteren. Welke backlinks hebben bijgedragen aan hogere rankings? Welke strategieën hebben goed gewerkt? Door het bijhouden van deze gegevens kun je jouw linkbuilding strategie optimaliseren en toekomstige inspanningen richten op wat het beste werkt.

Bedenk wel: Dit allemaal opzetten kost allemaal tijd (wat is jouw tijd waard) en geld. Je kunt er ook kiezen om artikelen en links te kopen via ons platform. Vaak zijn dit dezelfde websites die je ook zou kunnen benaderen via een outreach campagne en zullen ze allebei de keren geld vragen. Dus: Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk en snel kan?

Hoofdstuk 6: Linkbuilding tools

Tegenwoordig bestaan er ook veel tools wat jou linkbuilding een stuk makkelijk kan maken. Goede tools die je kunt gebruiken voor linkbuilding zijn:

 1. Glorypublisher: Voor het kopen van kwalitatieve artikels en links.
 2. Ahrefs backlink checker: Gratis backlinkprofiel bekijken van een website.
 3. Website autoriteit checker: Bekijk de DR van verschillende websites
 4. MOZ: Bekijk de PA en DA van verschillende websites.
 5. Majestic: Bekijk de TF en CF van verschillende websites.

Bron: Ahrefs Linkbuilding for SEO

Conclusie

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van een goede SEO strategie en kan helpen om de organische positie van jouw website in zoekmachines te verbeteren.

Het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van relevante en autoritaire websites is belangrijker dan het streven naar een hoog aantal backlinks. Het is belangrijk om te streven naar een natuurlijk linkprofiel met een goede diversiteit in backlinks en ankerteksten. Het stellen van duidelijke doelen, het creëren van waardevolle content, het opbouwen van relaties met andere website eigenaren en het monitoren van jouw linkprofiel zijn belangrijke stappen bij het implementeren van een effectieve linkbuilding strategie.

Het is ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en trends in linkbuilding, aangezien zoekmachines voortdurend hun algoritmes aanpassen. Het naleven van de richtlijnen en best practices van zoekmachines, het streven naar kwaliteit boven kwantiteit en het creëren van een natuurlijk linkprofiel zijn cruciaal voor succesvolle linkbuilding in 2023.

Het implementeren van een effectieve linkbuilding strategie vergt tijd, geduld en consistentie. Het is een doorlopend proces dat regelmatig moet worden geëvalueerd en geoptimaliseerd. Met de juiste aanpak en strategie kan linkbuilding een waardevol instrument zijn om de zichtbaarheid, autoriteit en ranking van jouw website te verbeteren.

Veel gestelde vragen

Wat is het belang van linkbuilding in SEO?

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO omdat backlinks gezien worden als een belangrijk signaal voor zoekmachines om de relevantie en autoriteit van een website te bepalen. Het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van relevante en autoritaire websites kan bijdragen aan hogere rankings in zoekmachines.

Hoeveel backlinks heb ik nodig?

Gemiddeld zien we dat de meeste websites tussen de 10 en 20 backlinks per maand plaatsen. Het aantal backlinks dat je nodig hebt, hangt echter af van verschillende factoren, zoals de concurrentie in jouw branche en de kwaliteit van de backlinks. Het is belangrijker om te streven naar kwalitatieve backlinks van relevante websites dan naar een hoog aantal backlinks. Het gaat om de waarde en relevantie van de backlinks, niet alleen om de kwantiteit.

Hoe lang duurt het voordat linkbuilding resultaten oplevert?

Het is moeilijk om een exacte tijdspanne te geven, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de competitie in jouw branche en de kwaliteit van jouw linkbuilding inspanningen. Over het algemeen kan het enige tijd duren voordat je resultaten ziet van jouw linkbuilding inspanningen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en consistent te blijven in jouw linkbuilding strategie. In veel gevallen zeggen veel mensen dat dit rond de 2 maanden kan duren, dit is echter geen garantie. 

Wat zijn de risico’s van slechte linkbuilding?

Slechte linkbuilding, zoals het kopen van spammy backlinks of het manipuleren van zoekmachines, kan leiden tot negatieve gevolgen voor jouw website. Zoekmachines zoals Google kunnen jouw website bestraffen en lager laten ranken in de zoekresultaten. Het is belangrijk om ethische en kwalitatieve linkbuilding praktijken toe te passen om deze risico’s te vermijden.

Hoe belangrijk is linkbuilding?

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van een goede SEO strategie en kan net het verschil maken tussen een organische in de top 10 of de top 3.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven