Home » Kennisbank » Wat is keyword stuffing? 

Wat is keyword stuffing? 

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is keyword stuffing?

Wat is keyword stuffing? Dit is een begrip uit de wereld van SEO die wijst naar een black hat SEO praktijk die je beter kunt vermijden als je je website SEO en je content serieus neemt. 

In dit artikel word je alles vertellen over keyword stuffing, waarom het gebeurt, wat de gevolgen zijn en belangrijker nog, hoe je het kunt voorkomen.

Betekenis keyword stuffing 

Wat is keyword stuffing? dit is het overmatig gebruiken van een zoekwoord in een pagina.

Met overmatig wordt er gekeken naar de keyword dichtheid. De zoekwoorddichtheid, is hoe vaak een woord voorkomt in de tekst. Dit aantal wordt vaak uitgedrukt in een percentage. Er is sprake van keyword stuffing als het zoekwoord in meer dan 3% van de tekst voorkomt. Dus van de 100 woorden 3 keer het keyword.

Dit kan in de vorm van herhalingen, synoniemen of zelfs onzichtbare tekst op de pagina. Al deze vormen van het overmatig gebruiken van een bepaald keyword valt onder keyword stuffing. Keyword stuffing is een black hat SEO techniek die Google afstraft. Dit is dus zeer slecht voor je SEO.

Keyword stuffing voorbeeld

Een voorbeeld van keyword stuffing met het zoekwoord gouden horloges

Waarom gebeurt keyword stuffing? 

Waarom zou iemand zich bezighouden met zoiets als keyword stuffing? Nou, het heeft alles te maken met het verlangen om die felbegeerde eerste plek in Google te veroveren. In het verleden, toen zoekmachines minder goed waren, konden sites makkelijk hoger ranken door simpelweg hun pagina’s te vullen met hun zoekwoorden waar ze op wouden scoren, ongeacht of die relevant waren of niet. Maar zoekmachines, vooral Google, zijn slimmer geworden. Ze willen de beste, meest relevante resultaten bieden aan hun gebruikers. En dat brengt ons bij de volgende vraag.

Wat gebeurt er als je dit doet? 

Google werkt constant aan haar algoritme om te bepalen op welke positie een webpagina komt. Als Google ontdekt dat je probeert het algoritme te misleiden, kunnen ze je site straffen door deze lager in de zoekresultaten te plaatsen of erger nog, helemaal uit te sluiten (een Google penalty). Als je volledig wordt uitgesloten van Google, dan ben je wel fors te ver gegaan en dit gebeurt niet zomaar.

Hoe voorkom je het? 

Nu weet je waarom keyword stuffing een no-go is. Maar hoe voorkom je dit? Focus op kwaliteit en relevantie en zorg ervoor dat je je zoekwoord op een natuurlijke manier laat voorkomen in de tekst. Maak waardevolle content die alleen zoekwoorden bevatten die passen bij het onderwerp van de pagina. Maar hoe weet je of je niet alsnog niet te veel je zoekwoord gebruikt? Hier zijn verschillende tools voor.

Gratis keyword density tool 

Om te voorkomen dat keyword stuffing op je pagina voorkomt, hebben we een handige tool op onze website. Deze tool berekent de keyword dichtheid op je pagina en laat je zien hoe vaak een bepaald keyword voorkomt in verhouding tot de totale tekst. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je zoekwoorden op een natuurlijke en gebalanceerde manier worden gebruikt, zonder keyword stuffing.

Gratis keyword density checker of wel zoekwoordichtheid checker

Proberen: Gratis keyword density checker

Let wel op dat je je niet te erg gaat stuk kijken op keyword stuffing. Het gaat erom dat je een tekst maakt die goed leesbaar is en waarin je natuurlijk een zoekwoord gebruikt. Als dit niet op een natuurlijke manier gebeurd dan is dit keyword stuffing. 

Zoeken met Ctrl + F 

Een andere makkelijke manier om te controleren op keyword stuffing is door gebruik te maken van een eenvoudige zoekfunctie: Ctrl + F (of Command + F op Mac). Voer je je zoekwoord in en kijk hoe vaak dit zoekwoord voorkomt. Dit geeft je een ruwe schatting van hoe vaak je het hebt gebruikt. Maar onthoud, het gaat niet alleen om aantallen. Het gaat ook om de context en relevantie.

Zoekwoorden zoeken met ctrl F

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven