Home » Kennisbank » Wat is Influencer Marketing?

Wat is Influencer Marketing?

Laatste update

Wat is influencer marketing?

Wat is influencer marketing? Heb je je ooit afgevraagd hoe sommige producten en diensten plotseling overal lijken op te duiken? Van die trendy sneakers tot de nieuwste beautyproducten? Nou, dat heeft veel te maken met iets dat we ‘influencer marketing’ noemen. Maar wacht even, wat is influencer marketing eigenlijk? Geen zorgen, ik ga je meenemen op een reis door de wereld van online invloed, vol met feitelijke inzichten en leuke verhalen om het allemaal te verduidelijken.

Wat is Influencer Marketing?

Influencer marketing is een strategie waarbij merken samenwerken met mensen die een grote invloed hebben op een specifieke doelgroep. Deze invloed is vaak doordat veel mensen deze mensen volgen en naar deze mensen luisteren. Deze mensen, bekend als influencers, hebben vaak een grote en trouwe groep volgers op platforms zoals Instagram, YouTube, TikTok en blogs. 

Bedrijven maken gebruik van de populariteit en geloofwaardigheid van deze influencers om hun producten of diensten onder de aandacht te brengen bij een bredere doelgroep.

Een influencer die een video van zichzelf maakt met zijn telefoon.

Het verhaal van Sophie en haar favoriete thee

Laten we influencer marketing eens bekijken met een voorbeeld. Stel je voor dat je Sophie bent, een gepassioneerde theeliefhebber en een blogger. Je hebt een blog waarop je allerlei theesoorten beoordeelt en deelt met je 10.000 volgers. 

Op een dag benaderde een theebedrijf je om hun nieuwe assortiment biologische thee te promoten. Ze stuurden je een paar samples om te proberen en je was er helemaal weg van! Dus besloot je er een blogpost aan te wijden, waarin je niet alleen de heerlijke smaak van de thee beschreef, maar ook de ethische principes van het bedrijf. 

Het grote voordeel voor het bedrijf, is dat er bij een blogpost uitgebreid uitgelegd kan worden wat het bedrijf precies doet en dat er in een blog buiten reclame ook nog eens backlinks geplaatst kunnen worden wat ook goed is voor de SEO van je website.

Het grote voordeel voor Sophie, is dat ze gratis content heeft en ook nog eens geld verdiend met deze samenwerking. De content die op haar website staat kan nog jaren worden gevonden in zoekmachines zoals Google en Bing. Naast gebeurd dit ook vaak op social media zoals Instagram, Tiktok of Snapchat.

Dit influencer marketing verhaal via een blog kun je makkelijk doen via ons platform. Bij ons platform kun je makkelijk artikel plaatsingen verkopen en kopen.

Wat is een Influencer?

Wat is een influencer? Een influencer is iemand die door zijn of haar expertise, passie of persoonlijkheid een aanzienlijke invloed heeft op een specifieke online doelgroep. Dit kunnen beroemdheden zijn, maar vaker zijn dit gewone mensen die dingen delen op het internet. Van reisliefhebbers tot make-upartiesten en fitnessfanaten, influencers hebben de kracht om aanbevelingen te doen en trends te creëren binnen hun niche.

Een influencer met een grote lamp op zichzelf gericht die bezig is met influencer marketing.

Het verhaal van Max, de fitness motivator

Stel je Max voor, een personal trainer die zijn fitnessreis documenteert op Instagram. Met dagelijkse posts van zijn workouts, voedzame maaltijden en inspirerende citaten, heeft Max een toegewijde groep volgers opgebouwd die zijn gezonde levensstijl bewonderen. 

Wanneer Max enthousiast vertelt over een nieuwe eiwitshake die hem heeft geholpen zijn prestaties te verbeteren, staan zijn volgers te popelen om hetzelfde te proberen. Het is alsof een vriend je een waardevolle tip geeft – je vertrouwt erop dat Max weet waar hij het over heeft, en dat maakt zijn aanbevelingen krachtig. Dit voorbeeld is een ander mooi voorbeeld van influencer marketing en de kracht hiervan.

Wat levert het op en wat zijn de voordelen?

Oké, influencer marketing klinkt leuk en al, maar wat levert het eigenlijk op voor merken? Nou, heel wat! Laten we een paar voordelen onder de loep nemen.

1. Vergroot je bereik en bekendheid

Stel je voor dat je een nieuw merk bent dat duurzame modeaccessoires maakt. Je wilt graag je boodschap van milieubewuste stijl verspreiden, maar hoe bereik je de juiste doelgroep? Hier komt de influencer in beeld. Door samen te werken met influencers in de mode- en duurzaamheidsniche, kun je je merk onder de aandacht brengen van duizenden mensen die al geïnteresseerd zijn in deze onderwerpen. Het is als het plaatsen van een megafoon in handen van iemand die al luisteraars heeft.

2. Betrouwbaarheid en authenticiteit

Een ander groot voordeel van influencer marketing is de geloofwaardigheid die influencers met zich meebrengen. Stel je voor dat je op zoek bent naar een nieuwe smartphone. Je zou eerder afgaan op de mening van een tech influencer die de nieuwste modellen heeft getest dan op de advertenties van het bedrijf zelf. Influencers bouwen een vertrouwensband op met hun volgers en wanneer ze jouw product aanbevelen, brengen ze dat vertrouwen over op jouw merk.

Wat zijn de nadelen?

Wat zijn de nadelen van influencer marketing? Natuurlijk heeft elke medaille twee kanten en influencer marketing is hierbij geen uitzondering. Hier zijn enkele mogelijke nadelen om in gedachten te houden.

1. Authenticiteitsproblemen

Soms kunnen influencers te ver gaan in hun samenwerkingen en producten aanprijzen die ze zelf misschien niet eens gebruiken. Dit kan afbreuk doen aan hun geloofwaardigheid en ervoor zorgen dat volgers sceptisch worden over hun aanbevelingen.

2. Mismatch met je merkimago

Niet elke influencer past bij elk merk. Als je bijvoorbeeld een luxe sieradenmerk bent, heeft samenwerken met een influencer die bekend staat om zijn casual stijl misschien niet het gewenste effect. Het kan leiden tot een onoprechte promotie die niet resoneert met het publiek van de influencer.

Waarom influencer marketing via een artikel kiezen?

Bij influencer marketing wordt vaak gedacht aan een influencer via een social media kanaal, maar wist je dat bloggers ook heel geschikt kunnen zijn voor influencer marketing?

Nu vraag je je misschien af waarom ik je dit allemaal vertel in een artikelvorm. Welnu, een artikel biedt de perfecte gelegenheid om de diepte in te duiken en alle nuances van influencer marketing te verkennen.

Naast dat een artikel meer in de diepte gaat, kan een artikel ook nog eens een positie krijgen in zoekmachines zoals Google en Bing en hierdoor nog jaren lang gevonden worden en bezoekers krijgen. 

Ook is een groot voordeel van kiezen voor een artikel dat je vaak een backlink ontvangt wat weer goed is voor de SEO van je eigen website. 

Een artikel laten plaatsen is niet alleen dus goed voor influencermarketing, maar ook nog eens goed voor je SEO en een linkbuilding strategie

Op ons platform kun je binnen enkele minuten artikelen publiceren op verschillende blogwebsites die bij jou passen. 

Welke soorten influencers zijn er?

Influencers zijn er in alle soorten en maten. Laten we een kijkje nemen in de wereld van online invloed en ontdekken welke verschillende soorten influencers er zijn. Er zijn 5 soorten influencers:

  1. Mega influencers
  2. Macro influencers
  3. Meso influencers
  4. Micro influencers
  5. Nano influencers

Mega Influencers

Mega-influencers zijn de grootheden van de influencer-wereld. Ze hebben een enorm bereik van meer dan een miljoen volgers op hun sociale media-accounts. Deze influencers zijn vaak beroemdheden zoals acteurs, zangers en atleten, maar ook populaire online persoonlijkheden. De mega-influencers hebben een grote mate van invloed en kunnen trends op een wereldwijde schaal zetten. Merken werken vaak met hen samen om producten en diensten te promoten, gezien hun wijdverspreide bekendheid.

Voorbeelden van mega influencers zijn: Kim Kardashian, Justin Bieber en Ronaldo.

Macro Influencers

Macro-influencers zijn de volgende in de hiërarchie. Ze hebben een aanzienlijk bereik, vaak variërend van honderdduizenden tot enkele miljoenen volgers. Deze influencers hebben een sterke aanhang opgebouwd binnen specifieke niches zoals mode, reizen, fitness, en meer. Ze zijn meestal experts op hun vakgebied en genieten van een goede betrokkenheid van hun volgers. Macro-influencers hebben de capaciteit om producten aan een breed publiek te introduceren en kunnen ook een regionaal of nationaal niveau van invloed hebben.

Voorbeelden van macro influencers zijn: Rijk Hofman en Kaj Gorgels

Meso Influencers

Meso-influencers bevinden zich een stap lager op de influencer-ladder, met typisch tussen de tienduizend tot honderdduizend volgers. Deze influencers richten zich vaak op meer specifieke interessegebieden en hebben een diepgaande kennis van hun onderwerp. Ze genieten van een nauwere band met hun volgers en kunnen als vertrouwde bronnen worden beschouwd. Meso-influencers zijn vaak populair in gemeenschappen zoals gezondheid, beauty, en hobby’s. Ze hebben de mogelijkheid om merken te promoten aan een betrokken doelgroep.

Micro Influencers

Micro-influencers hebben een nog kleiner bereik dan de vorige categorieën, meestal variërend van duizend tot tienduizend volgers. Wat ze missen in aantallen, compenseren ze met hun authentieke connectie met hun volgers. Micro-influencers hebben vaak een persoonlijke band met hun volgers en worden beschouwd als vrienden die betrouwbare aanbevelingen doen. Ze zijn prominent aanwezig in niches zoals lokale bedrijven, specifieke producten en nichehobby’s.

Nano Influencers

De kleinste groep binnen het influencer-spectrum zijn nano-influencers, met meestal minder dan duizend volgers. Hoewel hun bereik klein is, hebben ze een grote mate van impact vanwege hun persoonlijke interacties met hun volgers. Nano-influencers zijn vaak zeer gespecialiseerd in hun interessegebied en kunnen zeer invloedrijk zijn binnen hun kleine, maar hechte gemeenschap.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven