Home » Kennisbank » Wat is indexeren? 

Wat is indexeren? 

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is indexeren in Google

Wat is indexeren? Indexeren kan meerdere betekenissen hebben, maar in dit artikel gaan we in op indexeren van webpagina’s door zoekmachines zoals Google. In dit artikel vertellen wij jou precies wat dit begrip betekent en waarom het zo belangrijk is voor je SEO!

Wat betekent indexeren?

Wat is indexeren? wanneer een pagina op je website wordt geïndexeerd wordt deze pagina toegevoegd aan de zoekresultaten van een zoekmachine zoals Google. Dit indexeren gebeurd nadat je pagina gecrawld is door een Google webspider, deze webspider bekijkt je pagina en beoordeeld je pagina. Als de pagina goed genoeg is, dan word je geïndexeerd, dus opgenomen in de zoekresultaten.

Wat betekent indexeren dus? indexeren betekend dat je webpagina wordt opgenomen in de zoekresultaten van Google (of een andere zoekmachine). Indexeren betekent letterlijk dat je iets opneemt in de index. In het geval van Google is de index, dus de zoekresultaten.

Als je praat over indexeren praat je vaak over SEO. Bij SEO wil je dat jouw keywords zichtbaar worden in de SERP waar je je op hebt gefocust op een pagina (een focus zoekwoord). Word jouw pagina niet geïndexeerd? Dan zullen deze keywords niet zichtbaar zijn in de zoekresultaten van Google. 

Of Google je pagina wel of niet indexeert, hangt af van je pagina. Of dit wel of niet gebeurd ligt voor een groot deel aan het Google algoritme.

Hoe weet je of een pagina geïndexeerd is?

Hoe weet je of een pagina geïndexeerd is? Hoe zie je of een pagina in Google staat? Hier is een eenvoudige truc die je kunt proberen: ga naar Google en typ in de zoekbalk “site:jouwwebsite.com”. De lijst van pagina’s die je te zien krijgt, is de lijst van pagina’s op jouw website die geïndexeerd zijn. Als je niets ziet, kan het zijn dat je pagina’s nog niet in de index van Google staat. Geef echter niet meteen de hoop op als je niet geïndexeerd wordt. Het duurt vaak even voordat Google je website opneemt.

Een schermafbeelding van een Google zoekopdracht met site:glorypublisher.nl om te kijken welke pagina's zijn geindexeerd in Google.

Daarnaast weet je via deze methode ook niet welke zoekwoorden er precies in de index opgenomen zijn. Welke zoekwoorden zichtbaar zijn in Google kun je onder andere zien in de webmaster tool Google Search Console

Zoekwoorden die je ziet als je kijkt in Search Console. De zoekwoorden zijn: wat zijn backlinks, wat is een backlink, hoe krijg ik backlinks.

Hoe kun je snel je pagina’s laten indexeren?

Nu je weet wat indexeren is en hoe je kunt bekijken of je website is opgenomen in de index van Google, laten we het hebben over hoe je het indexeren kunt versnellen. Hier zijn een paar tips om je website te indexeren in Google:

1. Publiceer de beste content

Denk aan je website als een goed boek. Als mensen het interessant vinden, zullen ze het graag lezen en aan anderen aanbevelen. Maar als het vol staat met willekeurige onsamenhangende woorden, dan zal niemand geïnteresseerd zijn hierin.

Zorg ervoor dat je content van hoge kwaliteit levert die relevant is voor je doelgroep. Dit zal niet alleen meer bezoekers aantrekken, maar ook zoekmachines laten zien dat je website de moeite waard is om jouw pagina te indexeren. Content blijft altijd koning, dus zorg voor de beste content. 

Indexeren gebeurd dus door een webspider die je pagina’s bekijkt en beoordeeld en op basis hiervan bepaald of deze pagina in de index komt of niet. Als die webspider op je website is, moet je ervoor zorgen dat deze webspider zoveel mogelijk pagina’s gaat bekijken.

Interne links helpen niet alleen bezoekers om makkelijk van de ene pagina naar de andere te gaan, maar ze helpen ook zoekmachines om makkelijk alle pagina’s op je website te ontdekken. Dit maakt het voor zoekmachines makkelijker om alles te indexeren. 

3. Maak een sitemap

Zorg er naast interne links ervoor dat je een sitemap hebt en deze sitemap heb ingediend in Google Search Console. Een sitemap is een soort plattegrond van je website die je aan een webspider geeft. Het vertelt de spiders welke pagina’s er zijn en hoe je website precies in elkaar zit.

Een sitemap hebben en indienen kan het indexeren zeker versnellen, omdat zoekmachines precies weten wat er op je site te vinden is en waar het staat. Dien deze sitemap ook altijd in in Google Search Console. 

4. Gebruik Search Console

Soms kunnen er technische hobbels zijn die het indexeren vertragen. Gelukkig heeft Google eigen tools waarmee je eventuele problemen op je pagina’s kunt vinden. Google Search Console kan je bijvoorbeeld vertellen of er pagina’s zijn die niet kunnen worden geïndexeerd en laten je zien waarom.

Deze technische problemen op je website vertragen de indexatie, maar de technische kant van je website is ook een onderdeel van je SEO. Dit is namelijk de technische SEO.

Afbeelding van Glorypublisher in Google Search Console.

5. Laat anderen over je praten

Zorg er daarnaast voor dat andere websites naar jou toe linken met een externe link. Dit wordt linkbuilding genoemd (dit is weer een onderdeel van off page SEO). Een backlink is een stem van vertrouwen voor zoekmachines. Als veel betrouwbare en relevante websites naar jou toe linken, zal dat je indexering ook zeker een boost geven.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven