Home » Kennisbank » Wat is het Google algoritme?

Wat is het Google algoritme?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is het Google Algoritme?

Wat is het Google algoritme? Het Google algoritme, oftewel het geheime brein achter ’s werelds meest gebruikte zoekmachine. Dit is een complex systeem dat de posities van de organische zoekresultaten in Google bepaalt. In dit artikel duiken we diep in de wereld van dit Google algoritme. We bespreken de betekenis ervan, bekijken we de impact op SEO, en vertellen we waarom goede backlinks van cruciaal belang zijn voor online zichtbaarheid.

Betekenis Google algoritme

Wat is het Google algoritme? Het Google algoritme is in feite de reeks regels en criteria die Google gebruikt om webpagina’s te beoordelen en te rangschikken op relevantie wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert. Het doel is eenvoudig: de meest relevante en waardevolle informatie bovenaan de zoekresultatenpagina (SERP) plaatsen. 

Aan dit algoritme wordt dagelijks hard gewerkt en er komen vrijwel maandelijks nieuwe updates uit. Dit doen ze om het algoritme steeds beter te maken en de populairste zoekmachine te blijven. 

Stel je het Google Algoritme voor als een strenge bibliothecaris die de taak heeft om boeken in een bibliotheek te ordenen. Deze bibliotheek bevat miljarden boeken (webpagina’s), en de bibliothecaris moet ervoor zorgen dat wanneer iemand een bepaald onderwerp opzoekt, de meest waardevolle boeken (webpagina’s) als eerste worden getoond. Dit proces gebeurt in een fractie van een seconde.

1.710.000 resultaten gevonden in 0,29 seconden

Impact op SEO

Nu we begrijpen wat het Google Algoritme is, laten we eens kijken naar de impact ervan op SEO.

SEO is het geheel van strategieën en tactieken die website-eigenaren gebruiken om hun online content te optimaliseren om hoger te scoren in de Google zoekresultaten. SEO gaat eigenlijk om het kennen van het Google algoritme en hier op in proberen te spelen.

Het begrijpen van het Google Algoritme is van groot belang voor website eigenaar die hoog in Google probeert te komen. Door je goed aan de richtlijnen van Google te houden voorkom je dat je website hard wordt geraakt door nieuwe algoritme updates van Google. In veel gevallen zorgen algoritme updates ervoor dat mensen die bezig zijn met grey hat of black hat SEO technieken lager komen te staan in de organische zoekresultaten.  

Door te begrijpen hoe het Google Algoritme werkt, kun je je website optimaliseren en ervoor zorgen dat jouw waardevolle content wordt beloond met een hogere positie in Google.

Laten we eens dieper ingaan op het belang van goede backlinks in relatie tot het Google Algoritme. Backlinks zijn externe links van andere websites naar jouw website. Stel je voor dat elke link naar je website een aanbeveling is van een andere auteur in de bibliotheek. Als veel bekende en betrouwbare auteurs jouw boek aanprijzen, zal de bibliothecaris (Google Algoritme) dit opmerken en je boek hoger plaatsen op de plank.

Echter zijn backlinks een punt waar veel mensen black hat SEO manieren voor gebruiken, wat uiteindelijk zal of heeft geleid tot een lagere positie in de Google zoekresultaten. Google heeft al veel verschillende grote updates gedaan om dit soort slechte backlink praktijken tegen te gaan en af te straffen. De grootste update tegen spam backlinks was de penguin update.

Het hebben van kwalitatieve backlinks die voldoen aan de eisen van Google is van groot belang als je wilt winnen van je concurrenten in Google. Als er letterlijk naar de Google richtlijnen gekeken wordt is link earning bijna de enige goede manier van het verkrijgen van backlinks. 

Het Google algoritme in actie

Maar hoe gaat het Google algoritme in zijn werk? Als je een stuk content schrijft dan bekijkt een webspider deze content. Deze webspider is een robot die dus je content bekijkt. Vervolgens bepaald deze robot of je content geïndexeerd gaat worden en zo ja, op welke zoekwoorden deze naar boven gaat komen. Om deze positie te bepalen en te bepalen of je geïndexeerd gaat worden gebruikt Google haar algoritme.

Conclusie

In een notendop is het Google Algoritme de geheime formule achter Google’s zoekmachine. Het bepaalt welke webpagina’s bovenaan de zoekresultaten worden weergegeven op basis van relevantie en kwaliteit. Voor SEO professionals en website-eigenaren is begrip van dit algoritme van onschatbare waarde.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven