Wat is herindexeren?

Wat is herindexeren?

Misschien heb je wel eens gehoord van het begrip herindexeren, maar wat is dat eigenlijk? In dit artikel ga ik je tot in de details uitleggen wat herindexeren betekent, waarom het van groot belang is voor SEO (Search Engine Optimization), hoe je het kunt optimaliseren, waar je het kunt zien en zelfs enkele veelvoorkomende fouten die je absoluut wilt vermijden. Dus, laten we zonder verdere omhaal in de wereld van herindexeren duiken!

Definitie van herindexeren

Laten we beginnen met de harde feiten. Wat is herindexeren? Herindexeren is het proces waarbij zoekmachines zoals Google je website/pagina opnieuw crawlen en indexeren om ervoor te zorgen dat de meest recente versie van je webpagina’s en content in hun zoekresultaten wordt weergegeven. Herindexeren is bijvoorbeeld belangrijk wanneer jij je pagina helemaal hebt aangepast. Google ziet niet direct deze aangepaste pagina en ziet deze pagina pas als Google deze pagina gaat crawlen.

Stel je voor dat je jouw boekenkast opnieuw inricht – je wilt ervoor zorgen dat de nieuwste boeken vooraan staan, zodat je makkelijk toegang hebt tot de meest relevante informatie. Op dezelfde manier wil je dat zoekmachines de meest actuele informatie van jouw website tonen wanneer mensen online zoeken.

Andere termen

Er worden ook vaak andere termen gebruikt voor dit woord. Herindexeren wordt soms ook “reindexeren” of “opnieuw indexeren” genoemd. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze verwijzen allemaal naar hetzelfde belangrijke proces – ervoor zorgen dat jouw website weer opnieuw wordt geïndexeerd in de organische zoekresultaten.

Belang voor SEO

Stel je voor dat je een restaurant runt en je hebt net een nieuw, verrukkelijk gerecht aan je menu toegevoegd. Natuurlijk wil je dat je klanten weten over dit smakelijke nieuwe aanbod. Herindexeren is als het doorgeven van dit nieuws aan zoekmachines. Als je je content bijwerkt of nieuwe pagina’s aan je website toevoegt, wil je dat deze veranderingen snel worden opgepikt door zoekmachines. Hier komt herindexeren in het spel.

Stel je voor dat je een blogpost hebt geschreven over de “Top 10 reistips voor avonturiers”, maar deze oude post is niet geindexeerd in Google. Je hebt fantastische nieuwe tips toegevoegd aan het artikel die de wereld moet kennen. Maar als de zoekmachine je blogpost niet opnieuw crawlt, zullen mensen die op zoek zijn naar die geweldige reistips ze nog steeds niet vinden, omdat de post die het eerst was (dus voordat je hem had bijgewerkt) niet geïndexeerd was omdat die post volgens Google niet goed genoeg was. Dit kan een gemiste kans zijn om je waardevolle content onder de aandacht te brengen en je SEO-ranglijst te verbeteren.

Dus wat wil je? Je wilt dat de post met de nieuwste tips opnieuw gecrawld wordt en dan wel geïndexeerd wordt. Je wilt bij herindexeren dat Google dus opnieuw je website gaat crawlen en naar aanleiding van het crawlen indexeren, omdat je bijvoorbeeld een post hebt bijgewerkt/verbeterd. 

Het optimaliseren van indexatie

Nu je begrijpt waarom herindexeren van belang is, laten we eens kijken naar hoe je dit proces kunt optimaliseren. De snelheid waarmee zoekmachines je website herindexeren, kan invloed hebben op hoe snel je wijzigingen zichtbaar worden in de zoekresultaten en hoe snel je dus resultaat boekt op het gebied van SEO.

Waarom optimaliseren?

Stel je voor dat je op een warme zomerdag een ijskraam runt. Je wilt je klanten niet laten wachten terwijl je hun ijshoorntjes bereidt. Op dezelfde manier wil je niet dat zoekmachines traag zijn bij het herindexeren van je site. Hoe sneller dit gebeurt, hoe eerder je veranderingen zichtbaar worden in zoekresultaten.

Het kan altijd zo zijn dat een bepaalde post of website die je hebt gemaakt niet geïndexeerd wordt in Google. Als je deze post of website weer helemaal hebt herschreven of opnieuw hebt gemaakt dan wil je uiteraard dat deze post of website wel in Google terecht gaat komen en dat de site snel geïndexeerd wordt. Je wilt dus als het ware dat Google je post of website weer gaat heroverwegen om wel te indexeren.

Hoe optimaliseren?

Als je snel geïndexeerd wilt worden door Google, dan is het belangrijk om te weten hoe het werkt: eerst komen de Google Webspiders (crawlers) je pagina bekijken. Als deze pagina goed genoeg is, wordt deze in Google geplaatst en geïndexeerd. Sommige pagina’s en/of websites worden heel vaak bekeken door Google en andere pagina’s en/of websites helemaal nooit. Dit heeft voor een groot deel te maken met je crawl budget. Om te zorgen dat jij vaak wordt bekeken door Google is het optimaliseren voor indexeren een belangrijk proces. Hier zijn een paar tips om het herindexeren te optimaliseren:

  1. Sitemap Indienen: Een sitemap is als een menu voor zoekmachines dat hen vertelt welke pagina’s op je site belangrijk zijn. Door een sitemap in te dienen in Google Search Console, help je hen om je site beter te begrijpen en te herindexeren.
  2. Kwaliteitsinhoud: Zoals de beste ingrediënten in je restaurant, heeft content van hoge kwaliteit op je website de voorkeur voor zoekmachines zoals Google. Regelmatig waardevolle content toevoegen kan zoekmachines aanmoedigen om je site vaker te crawlen en dus ook dingen te herindexeren. Word je post niet geïndexeerd? Bekijk dan wat je nog kan verbeteren aan de post zodat die post wel geïndexeerd wordt. Bedenk ook dat je voor SEO altijd geduld moet hebben.
  3. Technische Prestaties: De technische kant van een website is ook heel belangrijk voor SEO (technische SEO) Een snelle website is aantrekkelijk voor zowel bezoekers als zoekmachines. Zorg ervoor dat je website technisch geoptimaliseerd is voor snelheid en prestatie.
  4. Structuur: Ook de structuur van je website is er belangrijk. Zorg ervoor dat Google makkelijk de structuur van je website begrijpt, zodat Google weet waar hij heen moet. Maak gebruik van interne links op je website om je crawlers naar andere pagina’s te sturen. 
  5. Zelf doen: Naast het optimaliseren kun je Google ook een handje helpen met handmatig pagina’s herindexeren. Dit doe je door naar Google Search Console te gaan en daar bovenin de URL op te zoeken die je geïndexeerd wilt hebben en een indexeringsverzoek in te dienen. 
Handmatig herindexeren aanvragen in Google Search Console

Waar kun je herindexering zien?

Stel je voor dat je een schatkaart hebt en je wilt weten waar de verborgen schat is. Gelukkig hoef je niet te graven om te ontdekken waar je herindexering kunt volgen. Hoewel je het proces zelf niet rechtstreeks kunt beïnvloeden, zijn er manieren om te zien wanneer het heeft plaatsgevonden. Dit kun je zien in 2 tools:

  1. Google Search Console
  2. Google Search

Google Search Console

Stel je voor dat je een toverstaf hebt waarmee je in de toekomst kunt kijken. Google Search Console geeft je bijna dezelfde krachten als het gaat om herindexeren. Met deze tool kun je precies zien welke pagina’s gecrawld zijn en welke niet. Zo kun je dus inzicht krijgen in welke pagina’s verbetering nodig hebben en geherindexeerd moeten worden.

Zien of een pagina is geindexeerd in Google Search Console

Een tweede optie om te bekijken of je pagina is geïndexeerd, is door dit te bekijken in Google zoeken zelf. Niet alleen kun je zien of je website is geïndexeerd in Google, maar ook in Google Search kun je dit zien. Of je website geïndexeerd is, kun je doen door het volgende:

  1. Ga naar Google Search.
  2. Zoek op: site:jousitenaam.nl + onderwerp pagina.
Zien of een pagina geïndexeerd is in Google Search

Verschijnt de pagina waarvan je wilt dat deze geïndexeerd is? Dan is deze pagina geïndexeerd. 

Veelgemaakte fouten bij herindexeren

Laten we eens kijken naar enkele valkuilen die je wilt vermijden als het gaat om herindexeren.

Te vaak wijzigen

Stel je voor dat je een kameleon bent die constant van kleur verandert. Hoewel dit in het dierenrijk indrukwekkend is, kan te veel verandering op je website problemen veroorzaken bij herindexeren. Elke kleine wijziging hoeft niet meteen herindexering te veroorzaken. Het kan zelfs leiden tot verwarring bij zoekmachines. Als je 1 keer je content hebt gewijzigd, heb dan altijd even geduld. Verwacht niet dat Google ineens binnen een uur je website herindexeerd. SEO is een langetermijnsproces waar je veel geduld voor nodig hebt.

Geblokkeerde toegang

Stel je voor dat je een deur hebt met een kapotte deurknop. Dit belemmert mensen om binnen te komen. Net zoals een geblokkeerde deur, kunnen zoekmachines geen toegang krijgen tot je webpagina’s als deze is geblokkeerd door robots.txt-bestanden. Zorg ervoor ook voor dat je belangrijke pagina’s niet per ongeluk blokkeert door bijvoorbeeld een noindex tag.

Conclusie

Je hebt nu een stevige greep op wat herindexeren is, waarom het van belang is voor je SEO-resultaten, hoe je dit kunt optimaliseren en waar je kunt zien of het daadwerkelijk is gebeurd. Door herindexeren te begrijpen en slim te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je website altijd fris en relevant blijft in de ogen van zoekmachines. Dus, zoals een slimme restauranteigenaar die ervoor zorgt dat zijn menu up-to-date is, kun jij met herindexeren ervoor zorgen dat jouw online aanwezigheid altijd wordt geserveerd aan de juiste doelgroep.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven