Home » Kennisbank » Wat is Google Search Console?

Wat is Google Search Console?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is Google Search Console?

Welkom bij een diepgaande duik in de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en hoe Google Search Console je kan helpen om je SEO te verbeteren. Als je een website hebt en je wilt dat deze website opvalt in gigantische zee van online content, dan is Google Search Console een onmisbaar hulpmiddel hiervoor.

Wat is Google Search Console? Google Search Console is een krachtige toolbox voor website-eigenaren om inzicht te krijgen in hoe hun website presteert in de organische Google-zoekresultaten.

Waarom is het belangrijk voor je SEO?

Bij SEO richt je je primair om hoog te komen in zoekmachines. Google is de grootste zoekmachine van de wereld en bijna iedereen zit op Google. Hierdoor wil je dus zichtbaar worden met je website in Google. Google biedt zelf de tools om je website zichtbaar te krijgen in Google.

Hier komt Google Search Console in beeld. Het geeft je inzicht in hoe Google je website ziet, welke zoekopdrachten naar jouw website gaan, hoe vaak je website gecrawld wordt, welke pagina’s er geïndexeerd zijn en zelfs of er technische problemen zijn die je website kunnen belemmeren om goed te presteren. Met deze informatie kun je gerichte stappen ondernemen om je website te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je website er zo goed mogelijk uitziet voor je bezoekers.

Het is daarnaast uiteraard belangrijk om naar de suggesties van een tool van Google te luisteren als je hoog wilt komen in Google. Naast de inzichten en suggesties kun je ook pagina’s indienen om deze prioriteit te geven met crawlen. Door slim gebruik te maken van de functionaliteiten van GSC kun je (sneller) hoog in Google komen. 

Functionaliteiten van Google Search Console

Nu je weet wat Google Search Console is, wil je vast weten wat je precies met deze webmaster tool van Google kunt doen. Laten we eens dieper in Google Search Console duiken en kijken naar de verschillende functionaliteiten die Search Console te bieden heeft.

1. Prestatierapporten

Met de prestatierapporten van Google Search Console kun je dit voor je website ontdekken. Je krijgt inzicht in welke zoekopdrachten mensen naar je site leiden, welke pagina’s het meeste verkeer genereren en wat de gemiddelde positie van je site is in de zoekresultaten. Zo kun je zien welke pagina’s op je website goed presteren en welke pagina’s misschien wel wat extra aandacht nodig hebben. Daarnaast kun je nog veel andere dingen zien zoals:

  • Klikken
  • Impressies
  • CTR
  • Gemiddelde positie
  • Zoekwoorden
  • Geïndexeerde pagina’s
  • Landen
  • Apparaten
  • Zoekopmaak
  • Datums
Schermafbeelding: Prestatierapport van GSC met hierin een grafiek met de prestaties van een website.

2. Indexdekking

Het GSC indexdekking laat zien welke pagina’s zijn geïndexeerd en welke pagina’s mogelijk problemen ondervinden bij indexering.

Door inzicht te krijgen in welke pagina’s wel en niet geïndexeerd worden, kun je op basis hiervan bepalen welke pagina’s goed zijn en welke niet. Je kunt wanneer pagina’s niet geïndexeerd op basis hiervan de pagina’s verbeteren en deze pagina’s wel geïndexeerd proberen te krijgen.

Schermafbeelding: Schermafbeelding van overzicht geindexeerde pagina's in Google op Search Console.

3. Sitemap indeling

Met Google Search Console kun je je sitemap indienen, wat Google helpt om beter inzicht te krijgen van de algehele structuur van je website en hoe verschillende pagina’s op je website met elkaar samenhangen.

Schermafbeelding: Geïndexeerde pagina's in Google Search Console.

4. Mobiele bruikbaarheid

Als je website niet goed werkt op mobiele apparaten, zullen bezoekers snel wegklikken, omdat hun gebruikservaring niet goed is. 

De mobiele bruikbaarheidsrapporten in Google Search Console laten zien hoe je website presteert op verschillende mobiele apparaten en suggereren verbeteringen om je site voor iedereen toegankelijk te maken.

Tegenwoordig is een mobielvriendelijke website belangrijker dan ooit omdat Google steeds vaker eerst naar jou mobiele website kijkt in plaats van jouw desktop website (Google Mobile-First indexering). Is jou mobiele website niet goed? Dan word je wel misschien niet geïndexeerd of een stuk lager geïndexeerd dan je zou willen. 

Hoe kun je nog meer kijken of jouw website mobielvriendelijk is? Met onze gratis mobile friendly tester

Schermafbeelding: GSC overzicht hoeveel URL's bruikbaar zijn voor mobiel.
Schermafbeelding: Mobielvriendelijkheidstest GSC.

Op een website zijn backlinks naar jouw website enorm belangrijk. Ze tonen de autoriteit en populariteit van je website. 

Deze externe links naar jouw website kun je zien in Search Console. Met deze functie in GSC kun je zien welke andere websites naar jouw site linken en welke pagina’s het meeste worden genoemd in Google. Het is alsof je de roddels hoort over wie over jou praat.

Schermafbeelding: Link overzicht van interne en externe links van een website in Search Console.

6. Zoekopmaak

Met de zoekopmaakrapporten kun je zien hoe je pagina’s worden weergegeven in de zoekresultaten zoals bijvoorbeeld je rich snippets, afbeeldingen en meer. Dit helpt je om de aandacht van de zoekers te trekken en hen naar je website te lokken.

Zoekopmaakrapporten Schermafbeelding van GSC.

7. Core Web Vitals

Google’s Core Web Vitals meten de gebruikerservaring op je site, inclusief zaken als website snelheid, interactiviteit en visuele stabiliteit. Wil je de snelheid van je website met een andere tool checken dan GSC? Gebruik dan onze gratis speedtest tool.

Conclusie

Google Search Console is als een soort toverstaf voor website-eigenaren en marketeers die hun SEO willen verbeteren. Search Console biedt inzichten en tools die je helpen om je website te optimaliseren, problemen op te lossen en uiteindelijk je online zichtbaarheid te vergroten.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven