Wat is Google Search Console?

Wat is Google Search Console?

Welkom bij een diepgaande duik in de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) en hoe Google Search Console je kan helpen om je SEO te verbeteren. Als je een website hebt en je wilt dat deze opvalt in de zee van online content, dan is Google Search Console een onmisbaar hulpmiddel. Maar laten we eerst even kijken naar de basis: wat is Google Search Console eigenlijk?

Google Search Console, vaak afgekort als GSC, is een gratis webdienst aangeboden door Google zelf. Het is een krachtige toolbox die website-eigenaren en marketeers in staat stelt om inzicht te krijgen in hoe hun website presteert in de organische Google-zoekresultaten. Met andere woorden, het is als een verrekijker waarmee je dieper kunt kijken in de werking van je website in relatie tot Google’s zoekmachine.

Waarom is het belangrijk voor je SEO?

Stel je voor dat je een geweldige boekwinkel hebt met prachtige boeken, maar de etalage is vuil en de deur is moeilijk te openen. Zelfs al heb je kwaliteitsproducten, als mensen er niet gemakkelijk toegang toe hebben, zullen ze het missen. Zo werkt het ook online. Als je website niet gemakkelijk te vinden is in zoekmachines, loop je potentiële bezoekers en klanten mis.

Hier komt Google Search Console in beeld. Het geeft je inzicht in hoe Google je website ziet, welke zoekopdrachten naar jouw site leiden, welke pagina’s er geïndexeerd zijn en zelfs of er technische problemen zijn die je website kunnen belemmeren om goed te presteren. Met deze informatie kun je gerichte stappen ondernemen om je website te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je boekwinkel – ik bedoel je website – er spik en span uitziet voor de online bezoekers.

Het is uiteraard enorm belangrijk om naar de suggesties van een tool van Google te luisteren als je hoog wilt komen in Google. Naast de inzichten en suggesties kun je ook pagina’s indienen om deze prioriteit te geven met crawlen. Door slim gebruik te maken van de functionaliteiten van GSC kun je (sneller) hoog in Google komen. 

Functionaliteiten van Google Search Console

Nu je weet wat Google Search Console is, wil je vast weten wat je precies met deze tool van Google zelf kunt doen. Laten we eens dieper in de gereedschapskist duiken van deze SEO tool en kijken naar de verschillende functionaliteiten die Google Search Console te bieden heeft. Dit is waar het echt interessant wordt!

1. Prestatierapporten

Stel je voor dat je in een pretpark bent en je wilt weten welke attracties het populairst zijn. Met de prestatierapporten van Google Search Console kun je dit voor je website ontdekken. Je krijgt inzicht in welke zoekopdrachten mensen naar je site leiden, welke pagina’s het meeste verkeer genereren en wat de gemiddelde positie van je site is in de zoekresultaten. Zo kun je zien welke ‘attracties’ op je website goed presteren en welke misschien wat extra aandacht nodig hebben. Daarnaast kun je nog veel andere dingen zien zoals:

  • Klikken
  • Impressies
  • CTR
  • Gemiddelde positie
  • Zoekwoorden
  • Geïndexeerde pagina’s
  • Landen
  • Apparaten
  • Zoekopmaak
  • Datums
Schermafbeelding: Prestatierapport van GSC met hierin een grafiek met de prestaties van een website.

2. Indexdekking

Stel je voor dat je de chef-kok in een restaurant bent en je wilt zeker weten dat alle gerechten die je hebt voorbereid op de juiste manier zijn geserveerd. Google Search Console’s Indexdekking functie doet dit voor je website. 

Het GSC indexdekking laat zien welke pagina’s zijn geïndexeerd en welke pagina’s mogelijk problemen ondervinden bij indexering. Als er pagina’s zijn die niet geïndexeerd zijn, is het als een onzichtbaar gerecht op je menu – niemand kan het bestellen.

Door inzicht te krijgen in welke pagina’s wel en niet geïndexeerd worden, kun je op basis hiervan bepalen welke pagina’s goed zijn en welke niet. 

Schermafbeelding: Schermafbeelding van overzicht geindexeerde pagina's in Google op Search Console.

3. Sitemap-indeling

Stel je voor dat je een gids bent in een groot museum en je wilt ervoor zorgen dat alle bezoekers weten waar ze naartoe moeten. De sitemap van je website is als de plattegrond van dat museum. 

Met Google Search Console kun je je sitemap indienen, wat Google helpt om een beter inzicht te krijgen van de linkstructuur van je site en hoe de verschillende pagina’s met elkaar samenhangen.

Schermafbeelding: Geïndexeerde pagina's in Google Search Console.

4. Mobiele bruikbaarheid

Stel je voor dat je een architect bent en je ontwerpt een prachtig gebouw. Maar als de deuren te smal zijn en de trappen te steil, zullen mensen moeite hebben om binnen te komen. Op dezelfde manier, als je website niet goed werkt op mobiele apparaten, zullen bezoekers snel wegklikken. 

De mobiele bruikbaarheidsrapporten in GSC laten zien hoe je site presteert op verschillende mobiele apparaten en suggereren verbeteringen om je site voor iedereen toegankelijk te maken.

Tegenwoordig is een mobielvriendelijke website belangrijker dan ooit omdat Google steeds vaker eerst naar jou mobiele website kijkt in plaats van jouw desktop website (Google Mobile-First indexering). Is jou mobiele website niet goed? Dan word je wel misschien niet geïndexeerd of een stuk lager. 

Hoe kun je nog meer kijken of jouw website mobielvriendelijk is? Met onze gratis mobile friendly tester

Schermafbeelding: GSC overzicht hoeveel URL's bruikbaar zijn voor mobiel.
Schermafbeelding: Mobielvriendelijkheidstest GSC.

Stel je voor dat je een netwerkevenement bijwoont en mensen je visitekaartjes verspreiden en je naam noemen in gesprekken. Dit bouwt je geloofwaardigheid op, toch? Op het web zijn backlinks naar jouw site als die visitekaartjes en naamsvermeldingen. Ze tonen de autoriteit en populariteit van je site. 

Met deze functie in GSC kun je zien welke andere websites naar jouw site linken en welke pagina’s het meeste worden genoemd in Google. Het is alsof je de roddels hoort over wie over jou praat.

Schermafbeelding: Link overzicht van interne en externe links van een website in Search Console.

6. Zoekopmaak

Stel je voor dat je een chef bent die een heerlijke maaltijd bereidt. De presentatie van het gerecht is net zo belangrijk als de smaak, toch? Op dezelfde manier is de weergave van je zoekresultaten belangrijk. 

Met de zoekopmaakrapporten kun je zien hoe je pagina’s worden weergegeven in de zoekresultaten, inclusief rich snippets, afbeeldingen en meer. Dit helpt je om de aandacht van de zoekers te trekken en hen naar je site te lokken.

Zoekopmaakrapporten Schermafbeelding van GSC.

7. Core Web Vitals

Stel je voor dat je een taxichauffeur bent en je hebt altijd gehaast passagiers. Maar als je auto langzaam en hobbelig rijdt, zullen mensen snel een andere taxi nemen. Op het web draait alles om snelheid en soepelheid. 

Google’s Core Web Vitals meten de gebruikerservaring op je site, inclusief zaken als laadtijd, interactiviteit en visuele stabiliteit. Wil je de snelheid van je website met een andere tool checken dan GSC? Gebruik dan onze gratis speedtest tool. Dit is als een rit in je taxi – als het comfortabel is, komen de passagiers graag bij je terug.

Conclusie

En daar heb je het! Google Search Console is als een toverstaf voor website-eigenaren en marketeers die hun SEO-game willen verbeteren. Het biedt inzichten en tools die je helpen om je website te optimaliseren, problemen op te lossen en uiteindelijk je online zichtbaarheid te vergroten.

Net zoals een piloot zijn instrumenten nodig heeft om een vliegtuig veilig te besturen, zo heb jij als website-eigenaar Google Search Console nodig om je digitale reis soepel en succesvol te maken. Dus duik erin, speel met de functies en maak je website een ware ster in de zoekresultaten!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven