Wat is een XML sitemap?

Wat is een XML sitemap?

Je hebt vast wel eens gehoord dat een XML sitemap belangrijk is voor SEO. Maar wat is het eigenlijk? En waarom wordt het zo vaak genoemd als het gaat om het verbeteren van je organische positie in de SERP

In dit artikel gaan we diep in op het begrip XML sitemap en ontdekken we waarom het een belangrijk instrument is in de gereedschapskist van elke website eigenaar die serieus is over zoekmachineoptimalisatie.

Wat is een sitemap?

Laten we beginnen met de basis: wat is een sitemap? Een sitemap is een gestructureerde lijst van alle pagina’s op je site die je aan zoekmachines wilt laten zien.

Met andere woorden, het is als een gedetailleerde plattegrond waarmee zoekmachines kunnen navigeren door de content van je website. Dit zorgt ervoor dat geen enkele waardevolle pagina over het hoofd wordt gezien.

Stel je website voor als een enorm doolhof. Elke gang vertegenwoordigt een pagina en elke kruising is een link. Nu, stel je voor dat je een kaart hebt die de snelste route door dit doolhof laat zien. Dat is precies wat een sitemap doet voor zoekmachines – het maakt het een stuk makkelijk voor de crawlers om door je website te navigeren en de belangrijkste content te vinden.

Wat is XML?

Voor elke sitemap staat meestal het woord XML, maar wat betekent dit en wat heeft dit te maken met een sitemap?

XML staat voor “eXtensible Markup Language” en het is een gestructureerde taal die wordt gebruikt om gegevens te definiëren en te beschrijven. Het is een beetje als de blauwdruk voor gegevensuitwisseling. XML wordt vaak gebruikt voor het organiseren en opslaan van informatie op een manier die zowel mensen als computers begrijpen.

Zie je XML voor je een gestructureerde lijst van boodschappen die je aan je vriend wilt doorgeven. Elke boodschap heeft een specifieke indeling – bijvoorbeeld een begroeting, een vraag en een afsluiting. XML zorgt ervoor dat je vriend precies begrijpt hoe hij elke boodschap moet interpreteren, ongeacht hoe complex de conversatie wordt.

Waarom is een XML sitemap belangrijk voor SEO?

Nu we weten wat een sitemap is en wat XML betekent, laten we eens kijken naar waarom een XML sitemap zo belangrijk is voor SEO.

Stel je voor dat zoekmachines als speurhonden zijn die graag nieuwe plekken ontdekken. Ze zijn dol op rondsnuffelen en nieuwe dingen vinden. Maar ze hebben ook een beperkte hoeveelheid tijd en energie. Hier komt de XML sitemap om de hoek kijken.

Een XML sitemap vertelt zoekmachines waar alles is op je website. Het geeft aan welke pagina’s belangrijk zijn, hoe vaak ze worden bijgewerkt en hoe ze zich verhouden tot andere pagina’s. Dit helpt zoekmachines om efficiënter door je site te gaan en de meest waardevolle content te vinden als de webcrawlers door je pagina heen gaan. 

Dus waarom is het belangrijk? Met andere woorden, een sitemap gidst de zoekmachines als een GPS voor de beste route door je website waardoor een website makkelijker geïndexeerd kan worden in Google doordat de crawlers beter weten wat er precies te vinden is op de website.

Als je onze gratis checklist download, dan is ook 1 van de eerste stappen het aanmaken en indienen van een sitemap omdat dit echt de basis is van goede SEO.

Hoe maak je een sitemap in WordPress?

Nu je begrijpt waarom een XML sitemap zo waardevol is, laten we eens kijken hoe je er een kunt maken, vooral als je gebruikmaakt van WordPress.

  1. Gebruik een plug-in: Gelukkig hoef je geen programmeur te zijn om een XML sitemap te maken. Er zijn handige plug-ins beschikbaar voor WordPress, zoals “Yoast SEO” of “Rank Math“. Deze plug-ins genereren automatisch een sitemap voor je, en je hoeft alleen maar de installatie-instructies te volgen.
  2. Installeer en activeer de plug-in: Ga naar het dashboard van je WordPress site, navigeer naar “Plug-ins” en klik op “Nieuwe plug-in toevoegen”. Zoek naar de gewenste sitemap-plugin, installeer deze en activeer hem.
  3. Pas de instellingen aan: Na activatie vind je meestal een nieuwe sectie in je WordPress dashboard die gewijd is aan de sitemap plug-in. Hier kun je de instellingen aanpassen, zoals welke pagina’s moeten worden opgenomen en hoe vaak de sitemap moet worden bijgewerkt. Bij plug-ins zoals Yoast of Rank Math hoef je niets te doen en wordt de sitemap automatisch gegeneerd. 

Wil je je sitemap testen? Gebruik dan onze sitemap checker.

Schermafbeelding van de XML sitemap van Glorypublisher

Hoe dien je de sitemap in bij Google Search Console?

Oké, nu heb je een prachtige XML sitemap voor je WordPress site. Maar hoe zorg je ervoor dat Google deze daadwerkelijk gebruikt?

Stel je voor dat je je sitemap aanmelden bij Google is als het aanmelden van je huis op Google Maps. Je wilt dat Google weet waar je woont, zodat ze mensen naar je huis kunnen sturen als ze ernaar op zoek zijn.

Volg deze stappen om je sitemap in te dienen bij Google Search Console:

  • Meld je aan bij Google Search Console: Als je nog geen account hebt, maak er dan een aan en voeg je website toe aan je account.
  • Selecteer je property: Kies de website waarvoor je de sitemap wilt indienen.
  • Ga naar het tabblad “Sitemaps”: In het linkermenu vind je de optie “Sitemaps”. Klik hierop.
  • Voeg je sitemap toe: In het veld dat verschijnt, voeg je de URL van je sitemap toe. Dit is meestal iets als “sitemap.xml”.
  • Dien je sitemap in: Klik op de knop om je sitemap in te dienen. Google zal nu beginnen met het indexeren van je pagina’s volgens de informatie in je sitemap.
Sitemap in Google Search Console van de website Glorypublisher

Conclusie

Een XML sitemap is als de vriendelijke gids die zoekmachines door je website leidt. Het maakt de navigatie eenvoudiger en zorgt ervoor dat geen waardevolle inhoud over het hoofd wordt gezien. 

Met een gestructureerde XML-indeling zorgt het ervoor dat zoekmachines begrijpen hoe je site is georganiseerd en welke pagina’s het belangrijkst zijn.

Dus, of je nu een doolhof aan informatie hebt of gewoon wilt dat zoekmachines je website makkelijker kunnen vinden, een XML sitemap is een essentieel hulpmiddel in je SEO strategie. 

Volg de stappen om er een te maken, gebruik handige plug-ins en dien deze in bij Google Search Console. Op deze manier help je zoekmachines om jouw website te ontdekken en te waarderen zoals het verdient. Happy ranking!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven