Home » Kennisbank » Wat is een webspider?

Wat is een webspider?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is een Webspider?

Wat is een webspider? Als je je ooit hebt afgevraagd hoe zoekmachines zoals Google miljarden webpagina’s kunnen doorzoeken en de meest relevante resultaten kunnen tonen wanneer je een zoekopdracht invoert, dan ben je op de juiste plek. 

Het geheim achter dit indrukwekkende proces zijn de webspiders van Google – ook bekend als webcrawlers of webrobots. 

In dit artikel gaan we dieper in op wat webspiders zijn, de betekenis en synoniemen, hoe je pagina’s kunt uitsluiten voor deze webspiders en tips om ervoor te zorgen dat je website goed wordt geïndexeerd.

Webspider betekenis

Wat is een webspider? een webspider is een robot van Google die pagina’s op het internet bekijkt. Het doel is om informatie te verzamelen die in zoekmachines kan worden weergegeven in de SERP. Dit worden weergegeven in de zoekresultaten wordt ook wel indexeren genoemd. De webspider wordt een spider genoemd, omdat deze spider als een spin heel het internet doorkruist.

Webspiders zijn op zoek naar pagina’s die passen bij bepaalde zoekwoorden. Als jouw pagina bekeken wordt door een webspider, wordt er als het ware gekeken op welke zoekwoorden jouw pagina kan gaan ranken en of jouw pagina mogelijk een waardevolle toevoeging kan zijn. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de spider nul zoekwoorden vind waar hij jouw pagina op wil ranken.  

Webspider betekenis en synoniemen

Wat zijn andere woorden voor webspiders? Webspiders worden ook wel crawlers, webcrawlers, webrobots of spiders genoemd. Deze namen beschrijven allemaal hetzelfde: het verkennen en verzamelen van gegevens van websites.

Hoe sluit je een pagina uit?

Soms wil je misschien niet dat een webspider bepaalde pagina’s op je website doorzoekt, omdat het niet de bedoeling is dat je pagina geïndexeerd wordt. Misschien heb je een privégedeelte op je site of zijn er bepaalde gegevens die je liever niet openbaar wilt hebben. 

Als dat het geval kan je een stukje code aan een pagina toevoegen. Dit stukje code is de noindex tag. Deze tag geeft aan dat je wilt dat deze pagina niet, word geïndexeerd in de zoekmachines. Het zou nog wel kunnen dat een webspider je pagina bezoekt, maar er zal niks mee gebeuren. Als je wilt proberen te voorkomen dat een webspider je pagina ook niet bezoekt, kun je alle interne links en externe links naar deze nofollow maken. Met een nofollow link geef je bij de webspider aan dat je niet wilt dat de link wordt gevolg.

Hoe zorg je voor een goede indexering?

Nu je weet wat webspiders zijn en hoe je bepaalde delen van je website kunt afsluiten, is het tijd om te praten over hoe je ervoor kunt zorgen dat je website goed wordt geïndexeerd – dat wil zeggen, hoe je ervoor zorgt dat Google je website ontdekt met zijn webspider, je pagina indexeert en weergeeft in de zoekresultaten.

Het zorgen dat je geïndexeerd wordt en hoog in de zoekresultaten komt heeft natuurlijk een naam en dat is: SEO.

Tip 1: Kies de juiste zoekwoorden

Als je bepaalde keywords op strategische plekken in je teksten en titels plaatst, maak je het makkelijk voor webspiders om te begrijpen waar je pagina’s over gaan. 

Doe voordat je een pagina gaat schrijven eerst een goed zoekwoordenonderzoek zodat je weet op welke zoekwoorden een hoog zoekvolume zit en waar je je op moet focussen. Je kan natuurlijk wel hoog staan met een zoekwoord, maar je wil natuurlijk ook dat er mensen daadwerkelijk naar zoeken natuurlijk.

Tip 2: Maak content van hoge kwaliteit

Zorg ervoor dat je content van hoge kwaliteit maakt die nuttig is voor je bezoekers. Google heeft als doel om mensen zo snel mogelijk van de beste informatie te voorzien. Als jij de beste informatie biedt over een bepaald onderwerp dan is kans hoog dat de webspiders van Google meer gaan bezoeken en is de kans op een hoge positie in Google en indexatie groter. 

Webspiders die volgen links op je website. Dit kunnen externe links zijn of interne links. Daarom is het belangrijk om de belangrijke pagina’s op je website met elkaar verbinden. Zorg voor voldoende interne links en ook voor een goede linkstructuur op je website.

Tip 4: Linkbuilding

Naast de on page SEO tips, is de off page SEO strategie linkbuilding ook bevorderlijk voor webspiders. Wanneer er een dofollow backlink naar jouw website wordt geplaatst zullen de webspiders deze link volgen, waardoor ze via externe bronnen weer bij jouw website uitkomen.

Wanneer je veel backlinks hebt naar jouw website van websites die veel gecrawld worden door webspiders is de kans groot dat je ook hier voordeel van zult hebben.

Tip 5: Technische SEO

Als laatste is naast on page SEO en off page SEO ook de technische SEO van je website erg belangrijk. De technische SEO gaat over de technische kant van je website. Een belangrijk onderdeel van de technische SEO is de website snelheid. Als je website bijvoorbeeld erg traag is, duurt het ook langer voor webspiders om je pagina te bekijken en met de miljarden websites die er zijn heeft een webspider natuurlijk niet alle tijd.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven