Wat is een URL? en hoe maak je deze SEO-vriendelijk | GP
Home » Kennisbank » Betekenis URL’s en hoe je ze SEO vriendelijk maakt

Betekenis URL’s en hoe je ze SEO vriendelijk maakt

Auteur:

Update:

Betekenis URL's en hoe je ze SEO vriendelijk maakt

Wat is de betekenis van een URL? In dit artikel zal worden besproken wat een URL is en waarom een URL van groot belang is voor de SEO. Wist je dat een slim opgezette URL als een digitale wegwijzer fungeert voor zoekmachines? Dat klopt, en in dit artikel leg ik je haarfijn uit waarom dit van belang is voor SEO, hoe je zo’n zoekmachinevriendelijke URL samenstelt, en geef ik je een lachwekkend voorbeeld van hoe het niet moet. Uiteraard sluit ik af met enkele gouden tips om jouw URL’s te laten schitteren in de ogen van zoekmachines.

URL Betekenis

Voordat we beginnen met een SEO vriendelijke URL is het eerst om de basis te kennen en weten wat de betekenis is van een URL en wat het precies is. 

Laten we een kijkje nemen achter de schermen van websites. Je kunt het je voorstellen als een immens virtueel stadscentrum, vol met websites als winkels en pleinen. Maar hoe vind je de juiste winkel in deze digitale drukte? Hier komt de URL om de hoek kijken, jouw digitale adreskaart die je rechtstreeks naar de gewenste bestemming leidt.

Wat is een URL? De URL, de afkorting van Uniform Resource Locator, is eigenlijk net als een adres dat je intypt in je Google Maps of GPS. Een URL vertelt je browser precies waar de gewenste webpagina zich bevindt. Net zoals straatnamen en huisnummers unieke locaties in de fysieke wereld identificeren, doet een URL dit voor het internet.

Stel je voor dat je een fervent reiziger bent en je hebt een geweldige reisblog. Je nieuwste avontuur, een trektocht door de Amazone, verdient aandacht. Jouw URL, zoals jouwwebsite.com/trektocht-amazone, fungeert als de digitale entree tot jouw avonturen. Het vertelt niet alleen bezoekers waar ze naartoe gaan, maar ook zoekmachines zoals Google en Bing begrijpen door een URL beter waar je content precies over gaat.

Waarom zijn URL’s Belangrijk voor SEO?

Een URL is belangrijk voor SEO, omdat dit een duidelijk signaal geeft aan Google waar je pagina over gaat waardoor Google je pagina makkelijker en sneller kan indexeren

Hoe maak je een SEO vriendelijke URL?

Hoe zorg je voor een SEO-vriendelijke URL? Hier zijn 4 tips.

1. Houd het kort en duidelijk

Een goede URL is als een korte titel die de content samenvat. Stel je voor dat je een artikel hebt over het kweken van bonsaibomen. Een geweldige URL zou kunnen zijn: jouwwebsite.com/bonsaibomen-kweken. Vermijd onnodige woorden zoals ‘en’, ‘de’, en ‘het’.

2. Gebruik relevante zoekwoorden

Verwerk relevante zoekwoorden in je URL die overeenkomen met de content die op je pagina te vinden zijn. Dit vergroot de kans dat jouw pagina wordt getoond als mensen op deze zoekwoorden zoeken.

3. Vermijd ingewikkelde tekens

Gebruik alleen letters, cijfers en enkele speciale tekens zoals streepjes (-) om woorden te scheiden. Dit soort tekens kun je URL een stuk ingewikkelder maken zonder dat dit nodig is.

4. Kies zoekwoorden slim

Stel je voor dat je een recept voor chocoladetaart leest met “chocoladehemel” als zoekterm. Dat klinkt aantrekkelijk, toch? Maar als niemand ooit zoekt op “chocoladehemel”, zal je taart verkommeren in de virtuele keuken. Doe onderzoek naar zoekwoorden die mensen daadwerkelijk gebruiken en integreer ze subtiel in je URL. Hoe doe je dit? Dit kan met onze gratis zoekwoordenonderzoek tool

Voorbeeld van een slechte URL voor SEO

Stel je voor dat je op een online marktplaats bent en je zoekt naar vintage vinylplaten. Je klikt op een link die eruitziet als jouwwebsite.com/p=123. Maar wacht eens even, wat heeft dat met vinylplaten te maken? Precies, helemaal niks. Zo ziet Google je URL’s ook.

Door een URL zonder zoekwoorden of inhoud van de pagina te benoemen heeft Google op de eerste blik geen idee waar je pagina over gaat. 

Voorbeeld slechte URL

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven