Home » Kennisbank » Wat is een transactionele zoekopdracht?

Wat is een transactionele zoekopdracht?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is transactionele zoekopdracht?

In dit artikel gaan we dieper in op het begrip transactionele zoekopdrachten. Je hebt waarschijnlijk wel eens van transactionele zoekopdrachten gehoord, maar wat betekent dit nu eigenlijk en waarom zijn ze zo belangrijk voor SEO? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden, eerst met een feitelijke uitleg en daarna met behulp van verhelderende voorbeelden.

Lees ook:

Transactionele zoekopdracht 

Wat is een transactionele zoekopdracht? Een transactionele zoekopdracht is een zoekopdracht op het internet waarmee een gebruiker op zoek is naar een specifieke actie of transactie, meestal gericht op het kopen van een product of het uitvoeren van een dienst. Dit betekent dat wanneer iemand een transactionele zoekopdracht invoert in een zoekmachine, ze op zoek zijn naar een website waar ze iets kunnen kopen, zich kunnen aanmelden voor een service, of een andere actie kunnen ondernemen die resulteert in een transactie. Dus eigenlijk overgaan tot conversie (actie).

Voorbeeld

Laten we dit nu even in een wat meer alledaagse context plaatsen. Stel je voor dat je een enorme fan bent van de Marvel superhelden en je wilt de nieuwste Spider Man strip kopen. Je gaat naar Google zoeken en typt “Spider-Man strip kopen” in de zoekbalk. Op dat moment voer je een transactionele zoekopdracht uit. Je bent niet op zoek naar informatie over Spider Man of de geschiedenis van stripboeken; je wilt gewoon die specifieke strip kopen. Je wilt dus overgaan op actie. 

Dit is een perfect voorbeeld van wat een transactionele zoekopdracht inhoudt. Mensen gebruiken zoekmachines niet alleen om informatie te vinden, maar ook om actie te ondernemen. Ze willen iets kopen, zich inschrijven voor een cursus, een restaurant reserveren, of iets anders doen waarbij een transactie betrokken is.

Andere voorbeelden van transactionele zoekopdrachten:

  • Schoenen kopen
  • Jas kopen
  • Kunststof kozijnen offerte
  • SEO offerte aanvragen
  • Canada Goose jas kopen

Waarom is dit belangrijk voor SEO?

Nu je begrijpt wat een transactionele zoekopdracht is, laten we eens kijken waarom dit vanuit een SEO-perspectief zo belangrijk is. Hier komen we bij het cruciale punt: transactionele zoekopdrachten hebben vaak een hoge commerciële intentie. Mensen die deze zoekopdrachten uitvoeren, zijn al verder in het aankoopproces. Ze weten wat ze willen en zijn op zoek naar een plek om het te kopen of te regelen.

Als je dus als website hoog staat op transactionele zoekwoorden dan is de kans op een hoog conversiepercentage op deze woorden groter dan wanneer je hoog staat op informationele zoekopdrachten omdat de potentiële klant dan nog in een andere fase van de cyclus zit. 

Stel je voor dat je een online winkel hebt waar je vintage vinylplaten verkoopt. Als iemand zoekt naar “The Beatles White Album kopen”, is de kans groot dat ze klaar zijn om te kopen. Dit betekent dat transactionele zoekopdrachten waardevol verkeer naar je website kunnen brengen. Om deze reden is een goed zoekwoordonderzoek van groot belang. Als je je met je SEO strategie focust op transactionele zoekopdrachten, dan zul je veel interessant verkeer op je website krijgen die graag iets willen kopen.

Transactionele zoekopdrachten zijn dus de woorden waar je klanten overgaan tot actie en dat is natuurlijk (waarschijnlijk) je doel van SEO optimalisatie.

Optimaliseren voor transactionele zoekopdrachten

Om te profiteren van transactionele zoekopdrachten, moet je ervoor zorgen dat je website goed geoptimaliseerd is voor relevante zoektermen. Dit is het gebruik van het focus keyword, zoals “vinylplaten kopen”, in de titels en metatags van je pagina’s. Het is ook belangrijk om productpagina’s te hebben met prijzen, beschrijvingen en een eenvoudig te volgen aankoopproces om de conversie zo hoog mogelijk te houden en zoveel mogelijk waarde te bieden voor de klant.

Ook is het nuttig om content te maken die gerelateerd is aan transactionele zoekopdrachten. Denk aan blogberichten met titels als “Hoe kies je de beste vinylplaten?” of “De beste wasmachines van 2023.” Deze kunnen gebruikers naar je website trekken, waar ze dan kunnen worden omgezet in klanten.

Kortom, transactionele zoekopdrachten vormen een belangrijk onderdeel van een SEO strategieën omdat ze potentiële klanten aantrekken die klaar zijn om actie te ondernemen. Zorg ervoor dat je website goed is geoptimaliseerd en gebruik relevante content om deze waardevolle zoekers aan te trekken.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven