In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp van SSL-certificaten en HTTPS, twee termen die je wellicht hebt gehoord in relatie tot websites en online veiligheid. We duiken eerst in de feitelijke definities en daarna gebruiken we enkele leuke voorbeelden om alles duidelijk te maken. Zet je schrap voor een leerzame en amusante duik in de wereld van digitale beveiliging!
Definitie van SSL-certificaat en HTTPS
Laten we beginnen met het fundament. Wat is een SSL cerficaat? Een SSL-certificaat (afkorting van Secure Sockets Layer) is een digitaal bestand dat cryptografische sleutels bevat om de verbinding tussen een webserver en een browser te versleutelen. Deze versleuteling zorgt ervoor dat de gegevens die tussen de gebruiker en de website worden uitgewisseld, zoals wachtwoorden en creditcardinformatie, niet kunnen worden onderschept door kwaadwillende partijen. Hierdoor wordt een veilige en vertrouwelijke overdracht van gegevens mogelijk gemaakt.
Als je een SSL-certifcaat hebt dan krijg je een beveiligde verbinding die wordt aangegeven met HTTPS. Wat is HTTPS? HTTPS (afkorting van HyperText Transfer Protocol Secure) is het resultaat van het gebruik van een SSL-certificaat op een website. Wanneer een website HTTPS gebruikt, betekent dit dat de communicatie tussen de browser van de gebruiker en de webserver via een beveiligde verbinding verloopt, herkenbaar aan het groene hangslotje in de adresbalk.
Andere Woorden
Misschien heb je ook wel eens van “groene adresbalk”, “SSL-versleuteling”, of zelfs “TLS-certificaat” gehoord. Deze termen verwijzen allemaal naar vergelijkbare concepten, waarbij TLS (afkorting van Transport Layer Security) eigenlijk de opvolger is van SSL, maar in de volksmond worden ze vaak door elkaar gebruikt. Dus, of je nu praat over een “groene adresbalk”, “SSL-versleuteling” of een “TLS-certificaat”, het komt allemaal neer op dezelfde belangrijke zaak: het beveiligen van online communicatie.
Waarom is een SSL-certificaat belangrijk voor SEO?
Nu, laten we eens praten over waarom dit hele SSL-gebeuren niet alleen belangrijk is voor veiligheid, maar ook voor SEO. Search Engine Optimization (SEO) draait om het verbeteren van je website zodat deze hoger verschijnt in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. En hier komt het interessante gedeelte: Google heeft aangegeven dat het hebben van een SSL-certificaat en het gebruik van HTTPS een positief signaal is voor hun algoritme en is een onderdeel van technische SEO.
Google heeft het een tijd geleden wel uit zijn rankingfactoren gehaald waardoor er discussie was over of technische SEO nog wel zo belangrijk is voor je ranking. Naar aanleiding van deze discussie had een Google medewerker gereageerd dat dit nog heel belangrijk was voor je Google positie.
Stel je voor dat je op zoek bent naar een nieuw recept voor chocoladekoekjes. Je hebt de keuze tussen twee websites: één met een groen hangslotje en “https://” voor het adres, en een andere zonder die beveiliging. Welke zou je eerder vertrouwen? Juist, de beveiligde website. Google ziet dit ook zo. Ze willen hun gebruikers de best mogelijke ervaring bieden en veiligheid is daar een groot onderdeel van. Dus, wanneer Google ziet dat je website beveiligd is met een SSL-certificaat, kan dit bijdragen aan een betere positie in de zoekresultaten.
Optimaliseren van SSL-certificaat en HTTPS
Nu je begrijpt waarom SSL-certificaten belangrijk zijn voor SEO, laten we het hebben over hoe je ze kunt optimaliseren. Eén van de eerste stappen is ervoor te zorgen dat je website daadwerkelijk een SSL-certificaat heeft en dat HTTPS correct is ingesteld. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar je zou versteld staan hoeveel mensen dit over het hoofd zien!
Hier is een eenvoudig voorbeeld om het idee te verduidelijken: Stel je voor dat je een kluis hebt met een superveilige slot, maar je vergeet de deur van de kluis dicht te doen. Wat heeft het dan voor zin? Zo werkt het ook met SSL-certificaten. Zorg ervoor dat je website correct is geconfigureerd om HTTPS te gebruiken en dat alle pagina’s op je site via HTTPS worden geladen.
Waar kun je het zien?
Oké, laten we nu praktisch worden. Hoe weet je of een website SSL gebruikt? Kijk naar de adresbalk in je browser. Als je “https://” ziet voor het webadres en een gesloten groen hangslotje, dan zit je goed. Dit hangt wel van de browser af en de versie. Bij Google Chrome zie je bijvoorbeeld naast de URL een slotje staan. Op dit slotje kun je klikken en hier kun je zien of de verbinding is beveiligd. Is de verbinding beveiligd? Dan is er een SSL-certificaat aanwezig.
Beveiligde verbinding op Google Chrome
Beveiligde verbinding op Safari
Maar laten we eerlijk zijn, het kan best verwarrend zijn. Stel je voor dat je door een drukke winkelstraat loopt en je zoekt een specifieke winkel. Als die winkel een groot, helder neonbord heeft en een uitnodigende etalage, zou je meteen weten waar je moet zijn. Maar als alles er hetzelfde uitziet, wordt het een stuk lastiger om de juiste winkel te vinden. Zo is het ook met websites. Het groene hangslotje en “https://” zijn als die heldere neonborden die je meteen de juiste weg wijzen.
Veelgemaakte fouten
Nu we het overal over hebben gehad, laten we het hebben over veelgemaakte fouten die mensen vaak tegenkomen bij het implementeren van SSL-certificaten. Eén veelvoorkomende fout is het niet updaten van interne links naar de HTTPS-versie van je site. Stel je voor dat je een plattegrond volgt die je naar de ingang van een museum wijst, maar als je daar aankomt, is de deur op een andere plek. Verwarrend, toch? Hetzelfde geldt voor links. Als je interne of externe links nog steeds verwijzen naar de HTTP-versie (dus de onbeveiligde versie) van je pagina’s, kan dit problemen veroorzaken en je HTTPS implementatie tenietdoen.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat is SSL-certificaat niet oneindig geldig is en soms verlengd dient te worden.
Wil je zien hoelang je SSL-cerficaat geldig is? Volg dan deze stappen:
- Klik op het slotje naast de URL.
- Klik op ‘deze verbinding is beveiligd’
- Klik op ‘certificaat is geldig’
- Bekijk de verloopdatum van het certificaat.
Conclusie
Nu ben je helemaal bijgespijkerd over SSL-certificaten en HTTPS! Je begrijpt waarom ze belangrijk zijn, niet alleen voor veiligheid maar ook voor SEO. Je weet hoe je ze moet optimaliseren en waar je op moet letten om veelvoorkomende fouten te vermijden. Dus, de volgende keer dat je die geruststellende groene adresbalk ziet en “https://” voor een webadres, weet je dat er een sterk stukje digitale beveiliging aan het werk is, en je kunt rustig verder surfen.