Home » Kennisbank » Wat is een slug?

Wat is een slug?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is een slug?

Je vraagt je misschien af: “Wat is een slug?” Een goede vraag! In dit artikel gaan we diepgaand in op het begrip “slug” en ontdekken waarom het zo belangrijk is voor SEO (Search Engine Optimization). We beginnen met een feitelijke uitleg en zullen vervolgens de zaken verduidelijken met behulp van voorbeelden.

De betekenis

Laten we eerst de basis begrijpen. Wat is een slug? Een “slug” is een kort stukje tekst dat een deel van de URL van een webpagina vertegenwoordigt. Het wordt vaak gebruikt om de URL’s van je website te optimaliseren en makkelijker leesbaar te maken voor zowel mensen als zoekmachines.

Stel je voor dat je een blogpost hebt met de titel “De Geheimen van SEO Succes.” De standaard URL zou er zo uit kunnen zien: www.jouwwebsite.com/p=123. Niet erg aantrekkelijk, toch? Hier komt de slug om de hoek kijken. Je kunt de slug aanpassen, zodat de URL er als volgt, uitziet: www.jouwwebsite.com/de-geheimen-van-seo-succes. Dat ziet er niet alleen veel beter uit, maar het maakt ook meteen duidelijk waar de pagina over gaat.

Waarom belangrijk voor SEO?

Nu, laten we eens duiken in waarom slugs van belang zijn voor SEO. Slugs zijn om drie redenen belangrijk voor je SEO:

  1. Leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid
  2. Keywords
  3. Overbodige woorden weglaten

1. Leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid

Mensen houden van duidelijke en begrijpelijke URL’s. Een goede slug maakt het voor je bezoekers meteen duidelijk waar de pagina over gaat. Dit bevordert de gebruikerservaring en vergroot de kans dat mensen langer op je site blijven.

2. Keywords

Als je relevante zoekwoorden in je slug opneemt, helpt dit zoekmachines te begrijpen waar je pagina over gaat. Veel mensen kiezen ervoor om hun focus keyword te verwerken in hun slug. Bijvoorbeeld, als je blogt over “chocoladekoekjes recepten,” is het slim om die zoekterm in je slug op te nemen, zoals: www.jouwwebsite.com/chocoladekoekjes-recepten. Dit kan je positie in de SERP van Google of een andere zoekmachine verbeteren.

3. Overbodige woorden weglaten

Slugs helpen je ook om onnodige woorden en tekens uit je URL’s te verwijderen. Lange en rommelige URL’s zijn niet alleen verwarrend voor mensen, maar ook voor zoekmachines. Een nette slug zorgt voor een georganiseerde structuur op je website.

Voorbeeld: het belang van een goede slug

Stel je voor dat je een website hebt over huisdierverzorging. Je schrijft een geweldige blogpost over het trimmen van kattenklauwen. Als je een slordige slug zoals www.jouwwebsite.com/p=456 gebruikt, is het voor niemand direct duidelijk waar je pagina over gaat.

Maar als je een doordachte slug zoals www.jouwwebsite.com/kattenklauwen-trimmen gebruikt, is het meteen duidelijk. Mensen en zoekmachines begrijpen dat dit artikel gaat over het verzorgen van kattenklauwen. Dit verbetert niet alleen je SEO, maar maakt het ook makkelijker voor geïnteresseerde lezers om je pagina te vinden.

Conclusie

Een slug is een belangrijk onderdeel in je webpagina-URL en speelt ook een belangrijke rol in SEO. Het optimaliseren van slugs voor leesbaarheid en het opnemen van relevante zoekwoorden kan je website aantrekkelijker maken voor zowel zoekmachines als menselijke bezoekers.

Dus, de volgende keer dat je een nieuwe webpagina maakt, denk goed na over je slug. Het kan het verschil maken tussen een goed gerangschikte pagina en een die onderaan de zoekresultaten verdwijnt.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven