Wat is een sitemap? Je hebt vast wel eens gehoord dat een XML sitemap belangrijk is voor SEO. Maar wat is het eigenlijk? En waarom wordt het zo vaak genoemd als het gaat om het verbeteren van je organische positie in de SERP?
In dit artikel gaan we diep in op het begrip XML sitemap en ontdekken we waarom het een belangrijk instrument is voor elke website eigenaar die zijn SEO wil optimaliseren.
Wat is een sitemap?
Wat is een sitemap? Een sitemap is een gestructureerde lijst van alle pagina’s op je website die je aan zoekmachines wilt laten zien. Met een sitemap kan je beter de structuur van je weergeven.
Met andere woorden een sitemap is een soort gedetailleerde plattegrond waarmee zoekmachines zoals Google makkelijker kunnen navigeren door de content van je website. Dit zorgt ervoor dat geen enkele waardevolle pagina over het hoofd wordt gezien.
Een website kan best onoverzichtelijk worden naarmate je website groter wordt. Dat is precies wat een sitemap doet voor zoekmachines. De sitemap maakt het een stuk makkelijk voor de crawlers om door je website te navigeren en de belangrijkste content te vinden.
Wat is XML?
Als er wordt gepraat over een sitemap is het voor de meeste mensen duidelijk dat dit gaat om een sitemap.xml. Voor (of na) elke sitemap staat meestal het woord XML, maar wat betekent dit en wat heeft XML te maken met een sitemap?
XML staat voor “eXtensible Markup Language” en het is een gestructureerde taal die wordt gebruikt om gegevens te definiëren en te beschrijven. XML is een beetje als de blauwdruk voor gegevensuitwisseling. XML wordt vaak gebruikt voor het organiseren en opslaan van informatie op een manier die zowel mensen als computers begrijpen. Hierdoor is XML ideaal voor het genereren van een sitemap.
Zie je XML voor je een gestructureerde lijst van pagina’s die je aan Google wilt doorgeven. Elke boodschap heeft een specifieke indeling – bijvoorbeeld een begroeting, een vraag en een afsluiting. XML zorgt ervoor dat Google precies begrijpt hoe hij elke boodschap moet interpreteren, ongeacht hoe complex de conversatie wordt.
Een website wordt dus als het ware in categorieën verdeeld door een sitemap te gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld verschillende typen pagina’s zoals: producten, berichten en pagina’s. Deze producten en berichten kunnen dan ook weer onderverdeeld worden in categorieën.
Waarom belangrijk voor SEO?
Nu we weten wat een sitemap is en wat XML betekent, laten we eens kijken naar waarom een XML sitemap zo belangrijk is voor SEO.
De webspiders van Google zijn constant bezig met het ontdekken van nieuwe pagina’s. Dit gebeurt dus ook op jouw website. Maar deze webspiders hebben een beperkte hoeveelheid tijd om dit te doen. Hierdoor is het belangrijk dat je deze webspiders de structuur van je website zo duidelijk mogelijk maakt. Hier komt de sitemap.xml om de hoek kijken.
Een sitemap vertelt zoekmachines waar alles te vinden is op je website. Deze sitemap geeft aan welke pagina’s belangrijk zijn om geïndexeerd te worden, hoe vaak ze worden bijgewerkt en hoe ze zich verhouden tot andere pagina’s. Dit helpt zoekmachines om efficiënter door je site heen te gaan en de meest waardevolle content te vinden als de webspiders door je pagina heen gaan.
Dus waarom is het belangrijk voor je SEO? Een sitemap geeft een duidelijke structuur van je website door. Hierdoor kan een webcrawler wanneer hij jouw website zoveel mogelijk belangrijke pagina’s bezoeken, omdat de structuur helder is. Wanneer jij goede content hebt die SEO optimaal is, is de kans groot dat je geïndexeerd wordt in Google.
Als je onze gratis checklist download, dan is ook één van de eerste stappen het aanmaken en indienen van een sitemap omdat dit echt de basis is van goede SEO.
Maken in WordPress
Nu je begrijpt waarom een sitemap zo waardevol is, laten we eens kijken hoe je er een kunt maken. Hoe maak je een sitemap in WordPress?
- Gebruik een plug-in: Gelukkig hoef je geen programmeur te zijn om een XML sitemap te maken. Er zijn handige plug-ins beschikbaar voor WordPress, zoals “Yoast SEO” of “Rank Math“. Deze plug-ins genereren automatisch een sitemap voor je, en je hoeft alleen maar de installatie-instructies te volgen.
- Installeer en activeer de plug-in: Ga naar het dashboard van je WordPress site, navigeer naar “Plug-ins” en klik op “Nieuwe plug-in toevoegen”. Zoek naar de gewenste sitemap-plugin, installeer deze en activeer hem.
- Pas de instellingen aan: Na activatie vind je meestal een nieuwe sectie in je WordPress dashboard die gewijd is aan de sitemap plug-in. Hier kun je de instellingen aanpassen, zoals welke pagina’s moeten worden opgenomen en hoe vaak de sitemap moet worden bijgewerkt. Bij plug-ins zoals Yoast of Rank Math hoef je niets te doen en wordt de sitemap automatisch gegeneerd.
Wil je je sitemap testen? Gebruik dan onze sitemap checker.
Als je sitemap succesvol is aangemaakt kun je in het geval van de Yoast plug-in naar: jouwURL.nl/sitemap_index.xml gaan.
Sitemap voorbeeld
Dit is een voorbeeld van hoe een sitemap eruit ziet:
Indienen bij Google Search Console
Hoe zorg ik ervoor dat Google mijn sitemap gaat gebruiken? Dit kun je doen door je sitemap in te dienen bij Google Search Console.
Stel je voor dat je je sitemap aanmelden bij Google is als het aanmelden van je huis op Google Maps. Je wilt dat Google weet waar je woont, zodat ze mensen naar je huis kunnen sturen als ze ernaar op zoek zijn.
Volg deze stappen om je sitemap in te dienen bij Google Search Console:
- Meld je aan bij Google Search Console: Als je nog geen account hebt, maak er dan een aan en voeg je website toe aan je account.
- Selecteer je property: Kies de website waarvoor je de sitemap wilt indienen.
- Ga naar het tabblad “Sitemaps”: In het linkermenu vind je de optie “Sitemaps”. Klik hierop.
- Voeg je sitemap toe: In het veld dat verschijnt, voeg je de URL van je sitemap toe. Dit is meestal iets als: /sitemap.xml.
- Dien je sitemap in: Klik op verzenden om je sitemap in te dienen. Google zal nu beginnen met het indexeren van je pagina’s volgens de informatie in je sitemap.
Lees meer op: Google for Developers.
Een sitemap is een pagina waarin een overzicht staat van alle pagina’s van een website. Deze pagina’s zijn in veel gevallen weer opgedeeld in verschillende categorieën.
Als je een sitemap op een website wilt achterhalen of vinden kun je onze sitemap checker tool gebruiken.
Door gebruik te maken van RankMath of Yoast SEO op WordPress word je sitemap automatisch gegenereerd.
Een siteplan is een woord wat soms wordt gebruikt voor sitemap.