Wat is een Rich Snippet? Met 20 voorbeelden - Glorypublisher
Home » Kennisbank » Wat is een Rich Snippet?

Wat is een Rich Snippet?

Auteur:

Update:

Wat is een rich snippet in Google?

Wat is een rich snippet? In dit artikel gaan we dieper in op het begrip “rich snippet”. We zullen je precies vertellen wat het is, waarom het belangrijk is voor SEO, hoe je het kunt optimaliseren en waar je het kunt zien. We gaan niet alleen alle feitelijke informatie delen, maar ook geven wij in dit artikel meer dan 20 voorbeelden van rich snippets.

Definitie van een Rich Snippet

Wat is een rich snippet? Een rich snippet is een zoekresultaat dat meer informatie en context biedt dan een standaard zoekresultaat in de SERP. Voorbeelden zijn: FAQ’s, prijzen of reviews. 

Afbeelding: een standaard zoekresultaat in de SERP.

Een rich snippet is als een soort van mini-samenvatting van een webpagina die potentiële bezoekers een beter idee geeft van wat ze kunnen verwachten voordat ze daadwerkelijk op de link klikken of om direct de informatie te geven die ze nodig hebben.

Stel je voor dat je op zoek bent naar een nieuw recept voor een smakelijke pasta carbonara. Je typt je zoekopdracht in en wacht op de resultaten. In de zee van tekst en links verschijnt daar ineens een zoekresultaat met een kleine afbeelding van de pasta, beoordelingen van andere koks en de totale bereidingstijd rechtstreeks in de zoekresultaten. Dat is een voorbeeld van een rich snippet.

Andere woorden voor rich snippets

Je hebt misschien ook gehoord van “verrijkte fragmenten” of “gestructureerde gegevens”. Dit zijn andere termen die worden gebruikt om naar hetzelfde begrip te verwijzen. Verrijkte fragmenten of rich snippets klinken misschien als iets rechtstreeks uit een sprookje, maar eigenlijk is het een manier om zoekmachines extra informatie te geven om jouw content beter te begrijpen en weer te geven.

Rich snippets en SEO

Stel je voor dat je een etalage met twee restaurants ziet. Aan de ene kant is er een standaardmenu met alleen de namen van de gerechten. Aan de andere kant is er een menu met kleurrijke afbeeldingen, beoordelingen van tevreden klanten en zelfs een glimp van de chef-kok die met passie aan het koken is. Welk menu trekt jouw aandacht? Rich snippets heeft vele voordelen voor je SEO zoals:

  1. Hogere CTR
  2. Betere zoekervaring
  3. Betere structuur

Hogere CTR

Net als in deze vergelijking, helpen rich snippets om je zoekresultaten op te laten vallen in de drukke wereld van het internet. Door een opvallend zoekresultaat heb je meer kans dat een impressie een klik wordt wat dus zorgt voor een hogere CTR

Betere zoekervaring

Rich Snippets vallen niet alleen op, maar ze bieden ook relevante informatie aan gebruikers voordat ze zelfs maar op je website belanden. Dit kan de kans vergroten dat ze doorklikken naar jouw website in plaats van naar die van je concurrent zonder een rich snippet.

Betere structuur

Als laatste worden rich snippets in veel gemaakt door structured data. Door structured data begrijpt Google je pagina beter en kan Google deze pagina ook tijdens het crawlen beter begrijpen en dus waarschijnlijk hoger indexeren. Structured data is ook een onderdeel van technische SEO.

Hoe krijg je een rich snippet?

Nu wordt het tijd om praktisch te worden. Hoe kun je je rich snippets optimaliseren? Het antwoord ligt in gestructureerde gegevens, ook wel structured data genoemd. Dit zijn stukjes code die je aan je website toevoegt om zoekmachines te vertellen waar je content over gaat. Dit helpt zoekmachines om de juiste informatie weer te geven in de zoekresultaten.

Stel je voor dat je een online kledingwinkel hebt. Je hebt een geweldige pagina met herfstjassen en je wilt dat de zoekresultaten jouw jassen laten zien met prijzen, maten en kleuropties. Door structured data toe te voegen, vertel je zoekmachines precies welke informatie relevant is voor jouw pagina. Zo kunnen ze die prachtige bruine leren jas met een prijskaartje en beschikbare maten in de zoekresultaten tonen.

Waar kun je rich snippets zien?

Je vraagt je misschien af waar je deze magische verrijkte zoekresultaten kunt tegenkomen. Wel, je ziet ze op zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Ze verschijnen meestal bovenaan de pagina, nog voor de normale organische zoekresultaten. Dus, als je ooit hebt gezocht naar een recept, evenement, productbeoordeling of zelfs songteksten, dan ben je waarschijnlijk al in aanraking gekomen met rich snippets.

Voorbeelden

Reviews

Sterrenbeoordelingen en recensies voor producten, diensten, recepten, films, boeken en meer.

Review snippet van FTX met 1,5 sterren.

Recepten

Informatie over ingrediënten, kooktijden, voedingswaarde en beoordelingen van recepten.

Recepten snippet in Google van een appeltaart.

Evenementen

Datum, tijd en locatiegegevens van aankomende evenementen.

Event rich snippet in Google.

FAQ’s

Vragen en antwoorden die rechtstreeks in de zoekresultaten worden weergegeven.

De FAQ snippet in de Google SERP.

Video’s

Voorbeeldafbeeldingen, duur en publicatiedatum van video’s.

Video rich snippet in Google.

Muziek

Albumcovers, songtitels, artiesten en afspeelopties.

Muziek rich snippet in Google van het nummer I Don't Like van Chief Kief.

Boeken

Boekcovers, auteurs, samenvattingen en beoordelingen.

Boeken rich snippet in Google van het boek dolfje weerwolfje.

Filmweergave

Filmtijden, beoordelingen, recensies en castinformatie.

Film snippet van de film Barbie.

Rekenmachines

Directe antwoorden op wiskundige berekeningen, eenhedenomzettingen en meer.

Rekenmachine in Google.

Lokale Bedrijven

Bedrijfsinformatie, openingstijden, beoordelingen en locatiegegevens.

Lokale bedrijven snippet.

Productprijzen

Prijzen van producten en vergelijkingen tussen verschillende verkopers.

Prijzen in Google SERP van een Canada Goose jas.

Sportuitslagen

Uitslagen, schema’s en statistieken van sportevenementen.

Uitslag in de Google SERP van Ajax.

Valutawisselkoersen

Huidige wisselkoersen tussen verschillende valuta.

Wisselkoers in Google door een snippet van dollar naar euro.

Reisdetails

Vluchttijden, hotelinformatie en reisroutes.

Vluchten snippet Google.

Definities

Betekenissen en definities van woorden en termen.

Betekenis in Google

Veelgemaakte Fouten bij Rich Snippets

Laten we ook eens stilstaan bij een aantal veelgemaakte fouten die je moet vermijden als je met rich snippets aan het werk bent. Eén van de grootste fouten is misleidende informatie. Stel je voor dat je een zoekresultaat ziet dat eruitziet als een uitgebreid recept voor een overheerlijke chocoladetaart, maar als je op de link klikt, kom je terecht op een pagina vol advertenties en geen enkel recept. Je kunt Google verkeerde data geven waardoor hij het laat zien als een bepaalde rich snippet, maar dat dat het helemaal niet is. Dit zal echter snel worden afgeschaft door Google.

Een andere veelvoorkomende fout is het gebruik van structured data die niet overeenkomen met de werkelijke content van je pagina. Als je gestructureerde gegevens hebt voor een product, zorg er dan voor dat die gegevens daadwerkelijk op de pagina te vinden zijn. Zo niet, dan riskeer je mogelijk een penalty van zoekmachines en teleurgestelde gebruikers.

Conclusie

Met behulp van structured data kun je deze verrijkte zoekresultaten optimaliseren en ervoor zorgen dat ze precies weergeven wat je wilt.

Dus, de volgende keer dat je die zoekbalk raadpleegt, onthoud dan dat die kleine stukjes informatie bovenaan de pagina niet alleen daar zijn om je oog te trekken, maar ook om je te helpen precies te vinden wat je zoekt. Zie rich snippets als jouw persoonlijke assistenten in de wereld van online zoeken en zorg ervoor dat ze op hun best zijn om jouw content te presenteren aan de wereld.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven