Wat is een persbericht?

Wat is een persbericht? 

Hey daar, nieuwsjager! Ben jij nieuwsgierig naar die mysterieuze stukken tekst die je overal in de media ziet verschijnen? Die stukken tekst die nieuws aankondigen, bedrijfsaankondigingen bevatten en soms zelfs een vleugje opwinding of verbazing in zich dragen? Je raadt het al – ik heb het over persberichten! In dit artikel ga ik je alles vertellen wat je moet weten over deze interessante tekstvorm, van de basisdefinitie tot waar je ze kunt vinden en hoe je ze zelf kunt optimaliseren.

Wat is een persbericht?

Een persbericht is een officiële mededeling die is opgesteld door een organisatie, bedrijf of individu om belangrijke informatie of nieuwsfeiten te delen met de media en het publiek. Dit nieuws kan variëren van productlanceringen en bedrijfsprestaties tot evenementen, benoemingen en meer. Het is als een boodschapper die door de straten van het digitale landschap loopt en iedereen op de hoogte brengt van wat er gaande is.

Andere woorden

Je hebt misschien ook wel eens van “nieuwsbrief” of “perscommuniqué” gehoord. Dit zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar ze verwijzen allemaal naar dezelfde soort aankondiging.

Waarom belangrijk voor SEO?

Ooit was het verspreiden van persberichten een slimme zet voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het idee was dat als je jouw nieuws op verschillende websites plaatst, je backlinks zou krijgen die je website een boost zouden geven in de zoekresultaten. Maar, helaas, zoals de meeste goede trucjes, werd dit misbruikt en verloor het zijn glans. Hierdoor moet je ook wanneer je nieuws wilt delen in veel gevallen veel geld betalen voor een plaatsing van je artikel.

Als duizenden websites nieuwsbedrijven gaan mailen met allemaal matige content met backlinks erin dan begrijp je wel dat nieuwswebsites bijna niet meer in zee gaan met niet journalisten. 

Hoe maak je een goed persbericht?

Hoewel persberichten niet meer de SEO krachtpatsers zijn die ze ooit waren, betekent dat niet dat ze geen waarde hebben. Een goed geschreven persbericht kan nog steeds zorgen voor media-aandacht, naamsbekendheid en zelfs verkeer naar je website.

Dus, hoe maak je een goed persbericht? 

  • Het draait allemaal om duidelijkheid en relevantie. 
  • Gebruik relevante keywords in je titel en de eerste alinea, maar overdrijf niet. Denk eraan dat je schrijft voor mensen, niet alleen voor zoekmachines. Vertel je verhaal op een boeiende manier en zorg ervoor dat de belangrijkste informatie direct naar voren komt.
  • Als je zelf een goed persbericht wilt schrijven dan is het belangrijk om een boeiend verhaal te schrijven. Probeer de 5 W’s aan te houden bij het schrijven van een persbericht: wie, wat, waar, waarom en wanneer.
  • Een goede structuur: pakkende titel met een ondertitel, inleiding, hoofdtekst en een afsluiting. 

Hier is een simpel voorbeeld: Stel je voor dat je een winkel hebt die zelfgemaakte hondenkoekjes verkoopt. In plaats van een vage titel als “Nieuw Product Gelanceerd,” zou je kunnen gaan voor “Glorypublisher publiceert een uniek product waarmee linkbuilding makkelijk wordt gemaakt!”.

Waar kun je het zien?

Je kunt persberichten vinden op verschillende plaatsen. Allereerst, op de websites van de bedrijven zelf. Maar ze worden ook vaak verspreid via persbureaus, nieuwswebsites en soms zelfs op social media. Ook kan het zijn dat je zelf een e-mail stuurt naar een nieuwsplatform en dat het via die manier gepubliceerd wordt (dit is eigenlijk wat persbureaus voor je doen) Denk aan die keren dat je door je Facebook feed scrolde en een aankondiging van een nieuw product zag.

Veel gemaakte fouten

Oké, laten we het nu hebben over enkele veelgemaakte fouten bij het schrijven van persberichten. Eén daarvan is het overdrijven van de nieuwswaarde. Weet je nog die keer dat een fastfoodketen aankondigde dat ze nu een nieuw soort servet hadden? Tja, dat was waarschijnlijk een beetje te veel bombarie voor zo’n klein ding.

Een ander ding om te vermijden is het vergeten van de vijf W’s: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Je persbericht moet al deze vragen beantwoorden, anders laat je je lezers in verwarring achter. 

Conclusie

Dus daar heb je het, een diepe duik in de wereld van persberichten. Van de basisdefinitie tot waar je ze kunt vinden en hoe je ze kunt optimaliseren, we hebben het allemaal behandeld. Onthoud dat terwijl persberichten niet langer de SEO sterren zijn, ze nog steeds een waardevol middel zijn om je nieuws te delen en je merk onder de aandacht te brengen. Dus, als je een geweldig verhaal hebt om te vertellen, waar wacht je dan nog op? Schrijf dat persbericht en laat de wereld het horen!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven