Home » Kennisbank » Wat is een persbericht? 

Wat is een persbericht? 

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is een persbericht?

Wil jij alles weten over persberichten? In dit artikel kom je hier alles over te weten.

Wat is een persbericht?

Wat is een persbericht? Een persbericht is vaak een officiële mededeling die is opgesteld door een organisatie, bedrijf of individu om belangrijke informatie of nieuwsfeiten te delen met de media en het publiek. Dit nieuws kan variëren van productlanceringen en bedrijfsprestaties tot evenementen, benoemingen en meer. Het is als een boodschapper die door de straten van het digitale landschap loopt en iedereen op de hoogte brengt van wat er gaande is. Zo’n persbericht wordt dan vaak uitgestuurd naar redacteurs binnen een nieuwsmedium zoals bijvoorbeeld NOS, NRC of Telegraaf. Deze redacteurs bepalen dan of het artikel gepubliceerd gaat worden of niet.

Waarom belangrijk voor SEO?

Het verspreiden van een persbericht kan een slimme zet zijn voor je zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het idee is dat als je jouw nieuws op verschillende websites plaatst, je backlinks zou krijgen die je website een boost zouden geven in de zoekresultaten. Daarnaast word je bedrijfsnaam ook door verschillende nieuwsplatformen genoemd, wat weer goed kan zijn voor je E-A-T. Echter maken tegenwoordig veel bedrijven onderscheid tussen ‘echt’ nieuws en commercieel nieuws. Voor het brengen van commercieel nieuws moet je in de meeste gevallen gewoon betalen.

Hoe maak je een goed persbericht?

Een goed geschreven persbericht kan nog steeds zorgen voor heel wat media-aandacht, naamsbekendheid en zelfs verkeer naar je website.

Dus, hoe maak je een goed persbericht? 

  • Geef duidelijkheid (met de 5W’s).
  • Zorg dat het persbericht relevant is.
  • Schrijf een objectief stuk tekst.
  • Zorg voor een volledig stuk tekst.
  • Gebruik relevante keywords in je titel en de eerste alinea, maar overdrijf niet. Denk eraan dat je schrijft voor mensen, niet alleen voor zoekmachines. Vertel je verhaal op een boeiende manier en zorg ervoor dat de belangrijkste informatie direct naar voren komt.
  • Als je zelf een goed persbericht wilt schrijven dan is het belangrijk om een boeiend verhaal te schrijven. Probeer de 5 W’s aan te houden bij het schrijven van een persbericht: wie, wat, waar, waarom en wanneer. Let wel op dat je kijkt naar wie de lezer is, als je in een marketingtijdschrift een publicatie doet, hoef je niet uitgebreid uit te leggen wat SEO precies is.
  • Een goede structuur: hou je aan een vaste structuur zoals journalisten dit graag zien: eerst de titel en subtitel, dan de datum en plaats, dan een inleiding, dan de hele tekst en daarna de afsluiting.
  • Zorg dat je persbericht echt nieuwswaarde heeft.
  • Als je alles geschreven hebt, controleer dan grammatica en spellingsfouten en laat iemand anders het artikel nog controleren op de feiten.

Hier is een simpel voorbeeld: Stel je voor dat je een linkbuilding platform hebt die online komt. In plaats van een vage titel als “Nieuw Product Gelanceerd,” zou je kunnen gaan voor “Glorypublisher publiceert een uniek product waarmee linkbuilding makkelijk wordt gemaakt!”.

Waar kun je het zien?

Je kunt persberichten vinden op verschillende plaatsen. Allereerst, op de websites van de bedrijven zelf. Maar ze worden ook vaak verspreid via persbureaus, nieuwswebsites en soms zelfs op social media. Ook kan het zijn dat je zelf een e-mail stuurt naar een nieuwsplatform en dat het via die manier gepubliceerd wordt (dit is eigenlijk wat persbureaus voor je doen) Denk aan die keren dat je door je Facebook feed scrolde en een aankondiging van een nieuw product zag.

Veel gemaakte fouten

Oké, laten we het nu hebben over enkele veelgemaakte fouten bij het schrijven van persberichten. Eén daarvan is het overdrijven van de nieuwswaarde. Weet je nog die keer dat een fastfoodketen aankondigde dat ze nu een nieuw soort servet hadden? Tja, dat was waarschijnlijk een beetje te veel bombarie voor zo’n klein ding.

Een ander ding om te vermijden is het vergeten van de vijf W’s: wie, wat, waar, wanneer en waarom. Je persbericht moet al deze vragen beantwoorden, anders laat je je lezers in verwarring achter. 

Wat is een persbericht?

Een persbericht is een officiële verklaring die aan de pers wordt uitgegeven om informatie over een belangrijk evenement, productlancering, of bedrijfsnieuws te verspreiden. Het doel is media-aandacht te genereren en het publiek te informeren.

Hoe schrijf je een persbericht?

Hoe schrijf je een persbericht? Een persbericht hoort er als volgt uit te zien:
Kop: Schrijf een pakkende kop die de essentie van het nieuws vat.
Datum en locatie: Vermeld de uitgifte datum en locatie aan het begin.
Inleiding: Geef een heldere en bondige samenvatting van het nieuws in de eerste alinea.
Body: Geef meer details over het nieuws, inclusief achtergrondinformatie, citaten van sleutelpersonen, en relevante statistieken.
Afsluiting: Eindig met een standaard “boilerplate” informatie over het bedrijf en contactgegevens voor meer informatie.

Waar moet een persbericht aan voldoen?

Nieuwswaarde: Het moet relevant en interessant zijn voor de doelgroep.
Duidelijkheid: De informatie moet helder en gemakkelijk te begrijpen zijn.
Objectiviteit: Hoewel promotiegericht, moet het objectief blijven en feiten presenteren.
Volledigheid: Bevat alle essentiële informatie zodat de lezer niet elders hoeft te zoeken.
Correctheid: Vrij van grammaticale en feitelijke fouten.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven