Home » Kennisbank » Wat is een noindex tag?

Wat is een noindex tag?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is een noindex tag?

Heb je je ooit afgevraagd hoe zoekmachines als Google de immense hoeveelheid informatie op het internet ordenen? Wel, dat is waar index- en noindex tags om de hoek komt kijken. 

In dit artikel gaan we dieper in op wat noindex precies is, wanneer je het moet gebruiken, hoe je de tag implementeert op een webpagina en hoe het zich verhoudt tot het gebruik van robots.txt. 

Betekenis noindex

Oké, laten we serieus beginnen: wat is de betekenis van noindex? Noindex is een meta-tag die websites kunnen gebruiken om een website uit te sluiten van indexering bij zoekmachines zoals Google en Bing. Een noindex tag betekent dat de content van die pagina niet wordt geïndexeerd en weergegeven in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google, Bing en zoekmachines. 

Stel je voor dat je een geheim dagboek hebt waarin je je meest gênante momenten hebt opgeschreven – en je besluit dat je wilt dat niemand anders het leest. Dus in plaats van het in de boekenkast te laten staan waar iedereen het kan zien, stop je het in een geheime la, zodat niemand er toegang toe heeft. 

Dat is een beetje zoals wat de noindex tag doet voor webpagina’s. Met een noindex tag geef je dus aan dat Google deze pagina niet hoeft te indexeren. De pagina kan nog steeds bezocht worden door de Google crawlers, maar zal dus niet in de zoekresultaten verschijnen.

Wanneer noindex gebruiken?

Nu je weet wat een noindex tag is, laten we eens kijken wanneer je deze tag zou kunnen gebruiken in de praktijk. Als je bezig bent je technische SEO klinkt het gek dat je sommige pagina’s niet in Google wilt hebben, maar in sommige gevallen is het beter om een noindex tag te geven aan een pagina dan deze pagina te laten indexeren.

Hier is een lijst van situaties waarin je de ‘noindex’-tag zou kunnen overwegen bij:

  1. Systeempagina’s
  2. Dubbele content
  3. Verouderde content
  4. Geheime pagina’s
  5. Privépagina’s

Systeempagina’s

Stel je voor dat je een bedankpagina hebt voor mensen die zich hebben aangemeld voor je nieuwsbrief. Geweldig, toch? Maar wil je dat deze bedankpagina in de zoekresultaten verschijnt? Waarschijnlijk niet. Zet er een ‘noindex’-tag op! Dit is met allerlei van dit soort pagina’s zo. Is een pagina niet gebouwd om op te ranken? Zet er dan een noindex tag op. Let wel op: dat sommige mensen branded searches doen als je wat meer merkbekendheid hebt. Dan kan het bijvoorbeeld zijn dat mensen de algemene voorwaarden van je website zoeken in Google. Zorg dat dit soort pagina’s wel op index zijn, zodat deze wel vindbaar zijn.

Dubbele content

Soms heb je vergelijkbare content op verschillende pagina’s. Je wilt niet dat zoekmachines in de war raken en denken dat je duplicate content probeert te verspreiden en dat ze in de war raken waardoor ze niet weten welke pagina ze moeten ranken. De noindex tag kan hierbij helpen. Zet de minst belangrijkste pagina met hetzelfde focus zoekwoord op noindex of maak gebruik van een canonical URL

Verouderde content

Oude content die niet langer up-to-date of relevant is, kan je reputatie van je website schaden als het wordt weergegeven in zoekresultaten. Door veel oude content op je website te hebben kan het zijn, dat Google je website als minder relevant gaat zien. Als je hele oude content hebt die helemaal niet meer relevant is, kun je het beste het artikel verbeteren, verwijderen (geef dan wel een 301 redirect aan de pagina) of een noindex tag geven.

Geheime pagina’s

Stel je voor dat je een speciale aanbieding hebt die alleen toegankelijk is via een specifieke link. Je wilt niet dat iedereen het kan vinden door te zoeken. ‘Noindex’ houdt deze pagina dan verborgen (dit kun je dus ook zien als een systeempagina).

Privépagina’s

Pagina’s met privégegevens, zoals inlogpagina’s of persoonlijke profielinformatie, moeten niet openbaar worden gemaakt via zoekresultaten. De noindex tag houdt deze pagina’s achter slot en grendel. Kijk hierbij wel naar de situatie. Soms vinden mensen het juist handig als ze in Google kunnen opzoeken ‘Glorypublisher login’ en dan een pagina krijgen waar ze kunnen inloggen. 

Hoe ziet de tag eruit en waar plaats je hem?

Goede vraag! De noindex tag zelf ziet er zo uit:

<meta name=”robots” content=”noindex”>

Je kunt dit stukje code plaatsen tussen de <head> tag van je HTML-pagina. Het is als een bordje op de deur van je geheime dagboek dat zegt: “Niet lezen, alsjeblieft!” Het vertelt zoekmachines dat ze die specifieke pagina niet in hun zoekresultaten moeten opnemen.

Wil je een no index tag plaatsen op je WordPress website? Dan heb je niet met code te maken als je gebruik maakt van een SEO plug-in zoals RankMath of Yoast. Als je deze plug-ins hebt, kun je in de SEO instellingen van een pagina je pagina een noindex tag geven. 

Laten we een voorbeeld gebruiken om dit te verduidelijken. Stel je voor dat je een blog hebt en je schrijft een hilarisch artikel over hoe je per ongeluk in een fontein viel terwijl je een selfie probeerde te maken. Dit artikel heeft je vijf minuten wereldfaam op sociale media gegeven, maar je wilt niet dat het in zoekresultaten verschijnt, omdat het niet echt relevant is voor je blog over koken. Voeg gewoon de noindex tag toe aan de HTML van die pagina, en je bent klaar!

Noindex en robots.txt

Nu, laten we eens kijken naar de relatie tussen ‘noindex’ en het alom bekende robots.txt-bestand. 

Noindex: De noindex tag is een stukje code dat je aan de HTML van een webpagina toevoegt om zoekmachines te laten weten dat ze die specifieke pagina niet moeten opnemen in hun zoekresultaten. Het is als een bordje dat zegt: “Niet laten zien in zoekresultaten.” Dit wordt vaak gebruikt voor pagina’s die niet relevant zijn voor gebruikers of vertrouwelijke informatie bevatten.

Robots.txt: Het robots.txt bestand is een tekstbestand op je website dat instructies geeft aan zoekmachines over welke delen van je website ze wel of niet mogen crawlen. Het is als een kaart die aangeeft welke kamers open zijn voor bezoek en welke privé moeten blijven. De robots.txt beheert de gehele toegang van zoekmachines op je website.

Dus: noindex vertelt zoekmachines om een specifieke pagina niet weer te geven in zoekresultaten, terwijl ‘robots.txt’ globale instructies geeft over welke delen van je site gecrawld mogen worden en welke niet. 

Beide hulpmiddelen zijn nuttig om de zichtbaarheid en toegang tot je website-inhoud te beheren.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven