Home » Kennisbank » Wat is een Local Pack?

Wat is een Local Pack?

Laatste update

Wat is een Local Pack?

Je hebt vast wel eens gezocht naar een restaurant in de buurt, een tandarts in je stad, of misschien zelfs naar de dichtstbijzijnde koffiebar. Wanneer je dit soort zoekopdrachten uitvoert in Google, is de kans groot dat je bent gestuit op wat we een “Local Pack” noemen. Maar wat is een Local Pack precies, wat is de betekenis ervan, en waarom is dit belangrijk voor SEO? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en nemen we je mee in de wereld van de Local Pack.

Local pack

Wat is een local pack? Een Local Pack is een verzameling van lokale bedrijfsvermeldingen die verschijnen in de zoekresultaten van Google wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert met een lokale zoekintentie. 

Voorbeelden van een lokale zoekintentie zijn:

  • Restaurants Amsterdam
  • Schoenenwinkel Utrecht
  • Kledingwinkel Heiloo

Echter heeft de plaatsnaam er in veel gevallen niet meer achter doordat Google de locatie weet van de gebruiker. Hierdoor is enkel het lokale zoekwoord benoemen (zoals restaurants) al vaak voldoende.

Deze bedrijfsvermeldingen worden weergegeven als een set van drie (3-pack) in de SERP met routebeschrijvingen, bedrijfsnamen, adressen, telefoonnummers, en beoordelingen. Deze feature is ontworpen om gebruikers snel relevante lokale informatie te bieden en is te vinden bovenaan de zoekresultatenpagina, meestal net onder de advertenties.

Om voor te komen in de local pack kun je je als lokaal bedrijf aanmelden bij Google Mijn Bedrijf. Hierin kun je een bedrijfsprofiel maken en een vermelding krijgen in Google Mijn Bedrijf. 

Voorbeeld van een local pack op zoekwoord pizza Amsterdam

Betekenis van een local pack

De betekenis van een Local Pack is tweeledig. Enerzijds biedt het gebruikers directe toegang tot lokale bedrijven en diensten die aan hun zoekcriteria voldoen. Anderzijds is het voor lokale bedrijven een belangrijk middel om online zichtbaarheid te vergroten en potentiële klanten aan te trekken. 

Een vermelding in een Local Pack kan zorgen voor meer bezoekers, telefoontjes en zelfs fysieke bezoeken aan een bedrijf. Om deze reden proberen veel lokale bedrijven zich te richten op lokale SEO om met deze lokale zoekopdrachten zo hoog mogelijk te verschijnen. 

Waarom is dit belangrijk voor SEO?

Nu je begrijpt wat een Local Pack is en wat het betekent, laten we eens kijken waarom dit zo belangrijk is voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Het antwoord ligt gedeeltelijk in het concept van het linkprofiel en off page SEO.

Linkprofiel: Dit verwijst naar de verzameling van links die naar een website verwijzen. Deze links kunnen afkomstig zijn van andere websites, sociale media, of zelfs lokale bedrijvengidsen. Het is als het ware een netwerk van verwijzingen dat zoekmachines gebruiken om de relevantie en autoriteit van een website te beoordelen. Als jij hoog scoort in de lokale zoekresultaten, geeft Google jou hiermee een signaal dat jou bedrijf enige autoriteit heeft in de zoekopdracht. Dit is ook weer positief voor de SEO.

Goed scoren in de local pack, is ook een stukje SEO en je moet ervoor zorgen dat Google jou bedrijf bovenaan zet in de local pack. Dit doe je ten eerste door het optimaliseren van je Google Mijn Bedrijf profiel door het hebben van een compleet en up-to-date profiel en het hebben van veel positieve reviews. Ook is het belangrijk dat op de website zelf ook te zien is waar je gevestigd bent. Als laatste kan een goed linkprofiel ook veel doen voor een hoge positie in de local pack.  

Voordelen hoog in local pack

Stel je voor dat je een lokaal bedrijf runt, laten we zeggen een gezellige pizzeria genaamd “Pizza Paradiso” in Amsterdam. Als je ervoor zorgt dat je pizzeria wordt vermeld in de Local Pack wanneer mensen zoeken naar “pizza in Amsterdam,” heb je een belangrijk SEO voordeel. Hier zijn redenen waarom:

  • Meer zichtbaarheid: Een vermelding in de Local Pack plaatst je bedrijf bovenaan de zoekresultatenpagina, waardoor je meer kans hebt om gezien te worden door potentiële klanten.
  • Hoger vertrouwen: Gebruikers vertrouwen vaak op de Local Pack omdat ze direct toegang hebben tot relevante informatie zoals beoordelingen en contactgegevens. Dit vertrouwen kan leiden tot meer klikken en conversies.
  • Verbeterde lokale SEO: Door je linkprofiel op te bouwen met lokale bedrijvengidsen en links, versterk je je lokale SEO-positie. Dit kan helpen om hoger te ranken in de Local Pack en organische zoekresultaten.
  • Offline verkeer: Een vermelding in de Local Pack kan zorgen voor fysieke bezoeken aan je winkel of vestiging, wat vooral waardevol is voor lokale bedrijven.
  • Concurrentievoordeel: Het verslaan van je concurrenten en verschijnen in de Local Pack kan een aanzienlijk concurrentievoordeel opleveren.

Conclusie

Een Local Pack is veel meer dan alleen een set kaarten met bedrijfsvermeldingen. Het is een krachtig instrument voor zowel gebruikers die lokale informatie zoeken als voor lokale bedrijven die hun online aanwezigheid willen versterken. Begrijpen wat een Local Pack is, de betekenis ervan begrijpen en het belang ervan voor SEO inzien, kan je helpen om effectieve strategieën te ontwikkelen voor online zichtbaarheid en groei.

Dus, onthoud: het optimaliseren van je linkprofiel met lokale vermeldingen kan je een voorsprong geven in de lokale zoekresultaten en je bedrijf naar nieuwe hoogten tillen. Ga aan de slag en laat je bedrijf schitteren in de Local Pack!

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven