Home » Kennisbank » Wat is een linkprofiel?

Wat is een linkprofiel?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is een linkprofiel?

In dit artikel gaan we dieper in op het begrip ‘linkprofiel’ en ontdekken we waarom dit zo belangrijk is voor je zoekmachineoptimalisatie (SEO). We beginnen met een feitelijke uitleg van wat een linkprofiel precies is en gaan vervolgens over op voorbeelden om dit begrip beter uit te leggen. Dit artikel zal je helpen om het belang van een goed linkprofiel te begrijpen en hoe je het kunt optimaliseren om je online aanwezigheid te versterken.

Linkprofiel

Wat is een linkprofiel? Een linkprofiel is de verzameling van alle links die naar jouw website verwijzen, ook wel backlinks genoemd.

Het is als een netwerk van wegen die naar jouw website leiden. Deze links kunnen afkomstig zijn van andere websites zoals bijvoorbeeld blogs, nieuwswebsites of bedrijvengidsen.

Stel je voor dat jouw website een bruisende stad is en elk van die links een straat is die naar jouw stad leidt. Sommige straten zijn drukker dan andere, sommige hebben meer verkeer en sommige zijn rustige zijstraatjes. Dit is vergelijkbaar met je linkprofiel; sommige backlinks zijn krachtiger en waardevoller dan andere.

Wat is een linkprofiel?

Betekenis van een linkprofiel

Een linkprofiel is een belangrijk onderdeel van een linkbuilding strategie en heeft invloed op de autoriteit, geloofwaardigheid en vindbaarheid in zoekmachines zoals Google. Het is een belangrijk onderdeel van SEO omdat zoekmachines backlinks beschouwen als een soort aanbevelingen van andere websites naar jouw website toe. Hoe meer relevante backlinks van hoge kwaliteit je hebt, hoe meer vertrouwen zoekmachines in jouw site hebben, wat kan zorgen voor een hogere positie in organische zoekresultaten.

Bij linkprofiel gaat het niet om individuele backlinks, maar om het geheel. Voor een website is het belangrijk om een gezond linkprofiel te hebben. Maar wat is een gezond linkprofiel? Met gezond wordt bedoeld dat er voldoende variatie in je backlinks zit, hoeveel backlinks je ontvangt en wat voor kwaliteit deze backlinks zijn.

Met voldoende variatie wordt bedoeld dat je niet alleen dezelfde soort backlinks ontvangt zoals bijvoorbeeld alleen maar backlinks van startpagina’s of alleen maar links uit blogs. Als je goed wilt linkbuilden, dan moet je zorgen voor een gezond linkprofiel met dus verschillende soorten backlinks van hoge kwaliteit. Voorbeelden van verschillende soorten backlinks zijn:

 1. Blogs
 2. Nieuwswebsites (persberichten)
 3. Startpagina’s
 4. Forums
 5. Wiki’s
 6. Sociale media platforms
 7. Bedrijvengidsen
 8. Gastblog websites
 9. Video sharing platforms (bijv. YouTube)
 10. E-commerce websites
 11. Review websites
 12. Q&A websites (bijv. Quora)
 13. Affiliate websites
 14. Persoonlijke portfolio’s
 15. Online magazines of e-zines

Een ongezond linkprofiel is dus een website die alleen maar dezelfde soort backlinks ontvangt (zoals bijvoorbeeld alleen maar startpagina links) en/of alleen maar slechte of heel weinig backlinks ontvangt.  

De stem van aanbeveling

Stel je voor dat elke backlink een persoonlijke aanbeveling is. Als een beroemde chef-kok jouw restaurant aanbeveelt, zullen meer mensen geneigd zijn om te komen proeven, toch? Zo werkt het ook met backlinks; als websites naar jouw site linken, beschouwt Google dit als een stem van vertrouwen en relevantie.

Waarom is een linkprofiel belangrijk voor SEO?

Een goed linkprofiel is dus eigenlijk de strategie achter je linkbuilding. Als je backlinks verzameld, maar geen goede strategie hebt en een slecht linkprofiel hebt, zul je een stuk minder hebben aan je backlinks. Een sterk linkprofiel kan jouw organische SEO-posities aanzienlijk flink om de volgende redenen:

1. Goed voor EAT

Zoekmachines zien backlinks van hoge kwaliteit en een gezond linkprofiel als een teken van betrouwbaarheid en autoriteit (wat ook een belangrijk onderdeel is van Google EAT). Dit verhoogt jouw kans om hoger te ranken in zoekresultaten.

2. Meer organische bezoekers

Linkbuidling is een belangrijk onderdeel van off-page SEO. Een goed linkprofiel kan leiden tot een betere zichtbaarheid in de organische zoekresultaten van Google, wat op zijn beurt leidt tot meer verkeer naar op je website.

3. Autoriteit in je niche

Als andere websites binnen jouw niche naar jou linken, word je beschouwd als een expert op dat gebied, wat je geloofwaardigheid vergroot. Geloofwaardigheid en betrouwbaarheid vindt Google voor veel websites erg belangrijk. Kijk maar bijvoorbeeld naar Google E-A-T.

4. Bezoekers uit andere bronnen

Backlinks kunnen ook direct verkeer naar jouw website genereren, omdat mensen door deze backlinks naar jouw website worden geleid. Een backlink is dus niet alleen maar voor linkbuilding, maar kan ook nog eens direct verkeer opleveren. 

5. Concurrentievoordeel

Een sterk linkprofiel kan je onderscheiden van je concurrenten en jouw merk opbouwen als een belangrijke speler in jouw branche. Veel websites hebben vaak hun algemene SEO op orde. Echter weten maar weinig mensen hoe je goed moet linkbuilden. Doordat weinig mensen weten hoe je goed moet linkbuilden kun je je hierdoor onderscheiden van de concurrent.

Stel je voor dat jouw website op de bodem van een diepe put zit en elke backlink is als een sport op een ladder die je omhoog klimt. Hoe meer sterke en relevante backlinks je hebt, hoe hoger je op die ladder komt, en hoe dichter je bij succes en zichtbaarheid bent.

Conclusie

Een linkprofiel is een belangrijk onderdeel van SEO. Het is als een digitale aanbeveling van anderen, wat het vertrouwen en de geloofwaardigheid van jouw website opbouwt in de ogen van zoekmachines en gebruikers. Zorg voor een gezond en divers linkprofiel door relevante backlinks van hoge kwaliteit te verzamelen en je zult de vruchten plukken in de vorm van verbeterde zoekmachineposities en meer online succes. Vergeet niet dat SEO een doorlopend proces is, dus blijf werken aan het optimaliseren van je linkprofiel om je online aanwezigheid te versterken.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven