Home » Kennisbank » Wat is een link Farm?

Wat is een link Farm?

Laatste update

Wat is een link farm?

In dit artikel gaan we dieper in op het fenomeen genaamd “link farm.” Je vraagt je misschien af: wat is een link farm? Nou, laat me dat meteen voor je verduidelijken. Een link farm is een netwerk van websites of webpagina’s die met elkaar zijn verbonden door middel van hyperlinks. Deze hyperlinks worden vaak op een onnatuurlijke en overmatige manier gecreëerd, en hun voornaamste doel is om de zoekmachineoptimalisatie (SEO) te manipuleren.

Laten we deze term verder bekijken. Een link farm is eigenlijk een boerderij, maar in plaats van gewassen te telen, worden hier backlinks “geoogst.” In dit geval zijn de backlinks de ‘oogst’, en de boerderij vertegenwoordigt het netwerk van websites. 

Stel je voor dat het internet een enorme akker is, en websites zijn als stukjes land. Elke website heeft links naar andere websites, net zoals boerderijen wegen hebben die naar andere boerderijen leiden. Maar sommige mensen willen valsspelen in deze digitale wereld, net zoals sommige boeren vals zouden spelen in de echte wereld door gewassen te kopen in plaats van ze te kweken.

Is dit goed voor SEO?

Hier komt het interessante gedeelte. Link farms werden oorspronkelijk gezien als een manier om de positie van een website in zoekmachineresultaten op een onnatuurlijke manier te verhogen. Hoe? Door een groot aantal backlinks naar een specifieke website te creëren, probeerden mensen zoekmachines zoals Google voor de gek te houden. Doordat je als website wel veel backlinks binnen krijgt kan Google denken dat je een betrouwbare website bent. 

Stel je voor dat je een restaurant hebt, en je wilt dat het populair lijkt. Dus betaal je tientallen mensen om voorbij je restaurant te lopen en te doen alsof ze daar eten. Voorbijgangers denken dan: “Wow, dat restaurant moet geweldig zijn, want er zijn altijd zoveel mensen!” Hetzelfde principe gold voor link farms en websites.

Deze tactiek was aantrekkelijk omdat zoekmachines zoals Google hun algoritmen voornamelijk baseerden op het aantal links naar een website. Hoe meer links, hoe hoger de website in de zoekresultaten zou verschijnen. 

Maar is een link farm een goede linkbuilding strategie en goed voor je SEO? Nee, dit is een black hat SEO methode en Google heeft dit door. Het algoritme van Google is zo goed dat je met dit soort trucjes niet meer wegkomt. Doe dit dus niet en ga voor kwalitatieve linkbuilding

Dus, net als de restauranteigenaar die mensen huurde om voorbij te lopen, betaalden sommige website eigenaren voor backlinks naar hun site, ongeacht de relevantie of kwaliteit van die links.

Nu begint het verhaal een duistere wending te nemen. Zoekmachines, slimmer dan we denken, begonnen link farms als bedreiging te zien voor de kwaliteit van hun zoekresultaten. Want als mensen de zoekresultaten niet meer vertrouwden omdat ze vol stonden met websites die vals speelden, dan zou dat de geloofwaardigheid van de zoekmachine aantasten.

Om deze reden hebben zoekmachines zoals Google hun algoritmen geüpdatet om link farms te ontmaskeren en te straffen. Zo kwam Google met maatregelen zoals bijvoorbeeld Page Rank. Ze werden strenger in het beoordelen van de kwaliteit en relevantie van backlinks. Dus, zelfs als je honderden links naar je website had, zouden ze je positie in de zoekresultaten niet meer automatisch verbeteren als die links afkomstig waren van link farms.

Link farms hebben op dit moment nog maar 1 groot nadeel en dat is dat ze zorgen voor een slechtere positie in Google. 

Conclusie

Kortom, een link farm is een netwerk van websites dat vroeger werd gebruikt om Google te manipuleren. Het is als een digitale boerderij waar links de gewassen zijn die worden geoogst. 

Hoewel het vroeger goed werkte, heeft het Google algoritme geleerd om link farms te herkennen en te bestraffen met bijvoorbeeld een penalty, waardoor ze niet langer een goede linkbuilding strategie zijn. 

Dus, als je serieus bent over het verbeteren van de positie van je website in zoekmachines, is het beter om op een eerlijke en authentieke manier je backlinks te verdienen, met bijvoorbeeld link earning. Door gebruik te maken van eerlijke manieren van het verkrijgen van backlinks zul je op de lange termijn meer succes boeken dan iemand die allerlei black hat SEO technieken gebruikt. 

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven