Home » Kennisbank » Wat is een landingspagina? 

Wat is een landingspagina? 

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is een landingspagina?

In dit artikel zal worden ingegaan op wat een landingspagina precies is. We zullen niet alleen de belangrijke fundamenten van de landingspagina behandelen, maar ook inzoomen op verschillende soorten landingspagina’s en de doelstellingen waar deze soorten pagina’s voor dienen.

Landingspagina

Wat is een landingspagina? Een landingspagina is een webpagina waar je op komt via een advertentie of zoekresultaat. Deze webpagina heeft als doel om jou over te laten gaan tot een bepaalde actie.  

Landingspagina betekenis

Een ‘landingspagina’ is eigenlijk een samenvoeging van twee woorden: ‘landen’ en ‘pagina’. Het idee is dat wanneer een bezoeker op deze pagina terechtkomt, ze als het ware ‘landen’ op een specifieke bestemming binnen je website. Dit is niet zomaar een willekeurige plek – het is een plek die is ontworpen om een bepaald resultaat te boeken en de bezoeker over te laten gaan op actie. Of dit nu gaat om het verzamelen van informatie, het stimuleren van verkopen of het vergroten van betrokkenheid, landingspagina’s zijn strategisch en doelgericht.

Vaak zijn landingspagina’s kenmerkend aan hun korte bulletpoints, overtuigende koppen en de call to actions (CTA’s) op de pagina.

Voorbeeld

Als je een voorbeeld zoekt van een goede landingspagina is Clickbank een goede optie. Zoals te zien is in het onderstaande voorbeeld heeft Clickbank weinig lange teksten en maken ze gebruik van veel koppen met hieronder korte bulletpoints van wat ze te bieden hebben.

Ook hebben ze gebruik gemaakt van dingen om vertrouwen te winnen door te vertellen hoelang ze actief zijn, in hoeveel landen en laten ze klanten reviews zien. Dit vertrouwen winnen op basis van andere mensen wordt ook wel social proof genoemd en is een belangrijk fenomeen als het gaat om landingspagina’s.

Clickbank landingspagina voorbeeld 1
Clickbank landingspagina voorbeeld 2

Soorten

Er zijn ook verschillende soorten landingspagina’s, omdat natuurlijk niet elk bedrijf hetzelfde doel heeft. Het ene bedrijf wil graag e-mailadressen verzamelen voor lead generatie (vaak in B2B populair) en het andere bedrijf wil dat je doorklikt naar meer informatie over bijvoorbeeld een product of dienst. 

Landingspagina’s komen vaak voor in twee soorten. De twee belangrijkste soorten zijn click-through en lead generatie landingspagina’s.

  • Click-through Landingspagina’s: Stel je voor dat je een magische truc hebt ontdekt. Om de truc volledig te begrijpen, moet je even een korte video bekijken. Voer dan de click-through landingspagina in! Deze soort landingspagina moedigen bezoekers aan om door te klikken naar meer informatie voordat ze uiteindelijk naar de eindbestemming gaan, zoals de productpagina.
  • Lead generatie Landingspagina’s: Bij lead generatie landingspagina’s draait het om het verkrijgen van gegevens (leads). Zo geef je bijvoorbeeld waarde weg en je deelt het alleen met degenen die hun e-mailadres geven. Deze landingspagina’s kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om e-mailabonnementen, gratis e-boeken of webinars aan te bieden in ruil voor contactgegevens. In veel gevallen wordt de lead generatie voornamelijk gebruikt in B2B e-commerce. 

Doelstellingen

Zoals eerder verteld heeft elke landingspagina weer een ander doel. Laten we eens kijken naar verschillende soorten drijfveren achter landingspagina’s.

  • Doel 1: Conversies stimuleren: Het eerste doel kan zijn een directe conversie genereren. Of het nu gaat om het verkopen van een product, het stimuleren van aanmeldingen of het verzamelen van donaties voor een goed doel, deze landingspagina’s zijn ontworpen om mensen te overtuigen om actie te ondernemen.
  • Doel 2: Boodschap overbrengen: Het richt zich op een enkel doel en vermijdt de afleiding van andere pagina-elementen. Dit doel kan dan bijvoorbeeld zijn het bekijken van een video.
  • Doel 3: leads verzamelen: Landingspagina’s voor gegevensverzameling vragen bezoekers om informatie, zoals namen en e-mailadressen, die later weer kunnen worden gebruikt voor follow-up. Hierbij wordt er niet direct overgegaan tot conversie, maar worden er eerst leads verzameld die later weer benaderd kunnen worden. 

10 Tips voor een optimale landingspagina

Nu je precies weet wat een landingspagina is, is het tijd voor actie. Hier zijn 10 tips voor de optimale landingspagina.

1. Duidelijke en relevante kop

Zorg voor een pakkende en duidelijke kop die direct de aandacht trekt en de belofte van je landingspagina communiceert. Gebruik slechts enkele woorden om te laten zien wat bezoekers kunnen verwachten.

Duidelijke en relevante kop voorbeeld

2. Inleidende tekst met waarde

Beschrijf kort en krachtig wat bezoekers kunnen bereiken of oplossen door op de landingspagina te blijven. Benadruk de waarde die ze zullen ontvangen.

Inleidende tekst met waarde voorbeeld

3. Enkelvoudige call-to-action (CTA)

Geef één prominente call to action (CTA) die aansluit bij het doel van je landingspagina. Maak de CTA opvallend en gebruik activerende woorden om bezoekers aan te moedigen actie te ondernemen. Ga niet voor meerdere CTA’s op 1 pagina. Dit werkt alleen maar averechts voor de meeste bezoekers. 

Enkelvoudige call-to-action (CTA) voorbeeld

4. Minimalistisch Ontwerp

Houd het ontwerp eenvoudig en overzichtelijk. Vermijd afleidingen zoals overmatige afbeeldingen of onnodige links. Een duidelijke focus op het hoofddoel van de pagina leidt tot een hogere conversie.

Minimalistisch ontwerp voorbeeld

5. Kort en Krachtig

Houd de inhoud beknopt en makkelijk om te begrijpen. Gebruik korte alinea’s en opsommingstekens om informatie duidelijk en scanbaar te presenteren.

6. Visuele Hiërarchie

Gebruik visuele elementen zoals koppen, subkoppen en opsommingstekens om een duidelijke hiërarchie op je landingspagina te creëren. Hierdoor kunnen bezoekers snel de belangrijkste punten van de pagina begrijpen.

7. Vertrouwen en Autoriteit

Integreer elementen die vertrouwen opbouwen, zoals logo’s van bekende partners of reviews van tevreden klanten (social proof). Dit helpt bezoekers te overtuigen van de betrouwbaarheid van je aanbod.

8. Mobielvriendelijkheid

Zorg ervoor dat je landingspagina goed wordt weergegeven op zowel desktop als mobiele apparaten. Een groeiend aantal gebruikers bezoekt websites via smartphones, dus mobielvriendelijkheid is essentieel. Dit is niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de technische SEO.

9. Snelheid en Laadtijd

Houd de laadtijd van je landingspagina zo kort mogelijk. De website snelheid zijn is om bezoekers betrokken te houden en te voorkomen dat ze vroegtijdig afhaken (bouncen). Ook dit is niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor de technische SEO.

10. Testen en Optimaliseren

Gebruik A/B-testen om verschillende elementen van je landingspagina te testen, zoals koppen, CTA’s en kleurenschema’s. Leer van de resultaten en optimaliseer continu om de conversie te verbeteren.

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een specifieke webpagina ontworpen met een duidelijk doel voor ogen, zoals het verzamelen van contactgegevens van bezoekers of het bevorderen van verkoop. Deze pagina’s zijn vaak losstaand van de hoofdwebsite en gericht op een specifieke marketingcampagne.

Hoe landingspagina maken?

Doelstelling bepalen: Beslis wat je met de pagina wilt bereiken.
Content samenstellen: Creëer overtuigende inhoud die aansluit bij je doel, inclusief koppen, subkoppen, en een duidelijke call-to-action (CTA).
Ontwerp: Kies een eenvoudig, aantrekkelijk design dat de aandacht vestigt op de CTA.
Bouwen: Gebruik een websitebouwer of CMS zoals WordPress, of codeer de pagina handmatig.
Testen en optimaliseren: Voer A/B-tests uit om te zien wat het beste werkt en pas de pagina dienovereenkomstig aan.

Waarom landingspagina maken?

Landingspagina’s zijn effectief voor het converteren van bezoekers in leads of klanten. Landingspagina’s maken het mogelijk om een specifieke boodschap te communiceren op een gericht publiek, wat kan zorgen voor hogere conversieratio dan andere webpagina’s op je website.

Hoe werkt landingspagina?

Een landingspagina werkt door bezoekers te voorzien van alle noodzakelijke informatie om een beslissing te nemen en hen door middel van een duidelijke CTA aan te moedigen tot actie over te gaan. Door het ontwerpen van een intuïtieve, gebruikersvriendelijke ervaring en het focussen op één specifieke actie, verhoogt de pagina de kans op conversie.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven