Home » Kennisbank » Wat is een interne link?

Wat is een interne link?

Laatste update

Wat is een interne link?

Wat is een interne link? Een interne link is een hyperlink op een webpagina die naar een andere pagina of bron op dezelfde website of domein verwijst. Deze interne links zijn een belangrijk onderdeel van de linkstructuur van een website en spelen een grote rol in een goede SEO.

Hoe ziet het eruit?

Wanneer er op een website een link wordt geplaatst welke verwijst naar een andere webpagina op deze website is er sprake van een interne link. Deze link is vaak opgebouwd met een anchor tekst. Dit is een tekst die aan een hyperlink is vastgekoppeld.

Voordelen

Interne links zijn kennen verschillende voordelen.

SEO

Ten eerste helpen deze links zoekmachines zoals Google om de structuur en inhoud van je website beter te begrijpen. Door interne links te gebruiken, kun je aangeven welke webpagina’s op je website het belangrijkst zijn (wanneer hier bijvoorbeeld veel interne link heengaan). Dit kan de zichtbaarheid van deze webpagina’s in zoekmachines verhogen. Belangrijke webpagina’s op je website kunnen op plekken gezet worden die vaak worden gezien en gecrawld zoals de header en/of footer.

Gebruikservaring

Daarnaast verbeteren interne links de gebruikerservaring op een website. Deze links maken het voor bezoekers makkelijker om door je website te navigeren en relevante webpagina’s op je website te vinden.

Crawlen en indexeren

Ook zorgen interne links ervoor dat de Google webspiders een pagina vaak tegenkomen. Dit komt doordat je door een het strategisch plaatsen van interne links een duidelijke structuur in je website kan maken en verbanden kan leggen tussen verschillende pagina’s. Door een goede website structuur is het voor de webspider makkelijker om door je website heen te gaan.

Als Google een pagina vaak crawlt, is de kans dat de pagina eerder geïndexeerd wordt een stuk groter. Om deze reden worden belangrijke pagina’s vaak op de homepagina, header en footer gezet omdat de Google crawler hier vaak komt.

4 belangrijkste soorten

Er zijn verschillende soorten interne links die je op je website kunt gebruiken. De vier meestvoorkomende links zijn:

Dit zijn de links die je in je website’s navigatiemenu vindt. Ze helpen gebruikers en zoekmachines om door je website te navigeren.

Dit zijn links binnen de inhoud van je webpagina’s die naar andere relevante pagina’s op je website verwijzen.

Dit zijn links in de voettekst van je website. Ze kunnen verwijzen naar belangrijke pagina’s op je website, zoals je contactpagina of privacybeleid.

Links die verwijzen naar de belangrijkste onderwerpen op een website.

Het belang van linkstructuur

Linkstructuur wordt gecreëerd met interne links. Linkstructuur is belangrijk voor het ontwerp van de website en de indexering door zoekmachines. De linkstructuur speelt een belangrijke rol in hoeveel de Googlebot crawlt om webpagina’s te vinden en zorgt ervoor dat je bezoekers makkelijk door je website kunnen navigeren.

Een goede interne link structuur kan opgebouwd worden als een piramide. Hierbij verwijzen in elk onderdeel binnen de piramide gelijkwaardige pagina’s naar elkaar.

Homepagina verwijst naar een categorie, de categorie verwijst naar subcategorieën en deze subcategorieën bevatten dan bijvoorbeeld berichten.

Interne links worden geschreven in HTML. In HTML ziet een interne link er als volgt uit:

<a href="https://glorypublisher.nl/kennisbank/wat-is-een-externe-link">Dit is een interne link</a>

In dit voorbeeld is “https://glorypublisher.nl/kennisbank/wat-is-een-externe-link” het pad naar een andere pagina op dezelfde website. De tekst “Dit is een interne link” is de anchor tekst van de link, die zichtbaar is voor gebruikers en door zoekmachines wordt gebruikt om de content van de gelinkte pagina te begrijpen.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven