Een interne link is een hyperlink op een webpagina die naar een andere pagina of bron op dezelfde website of domein verwijst. Deze links zijn een cruciaal onderdeel van de structuur van een website en spelen een grote rol in de zoekmachineoptimalisatie (SEO).
Het belang van interne links voor SEO
Interne links zijn van groot belang voor SEO om verschillende redenen. Ten eerste helpen ze zoekmachines zoals Google om de structuur en inhoud van je website te begrijpen. Door interne links te gebruiken, kun je aangeven welke pagina’s op je website het belangrijkst zijn. Dit kan de zichtbaarheid van deze pagina’s in zoekmachines verhogen. Belangrijke pagina’s kunnen op plekken gezet worden die vaak worden gezien zoals de header en/of footer.
Ten tweede verbeteren interne links de gebruikerservaring op je website. Ze maken het voor gebruikers makkelijker om door je website te navigeren en relevante content op je website te vinden. Dit kan de tijd die gebruikers op je website doorbrengen verhogen, wat een positieve impact heeft op je SEO.
Ook zorgen interne links ervoor dat de Google crawlers een pagina vaak tegenkomen. Als Google een pagina vaak tegenkomt, is de kans dat de pagina eerder geïndexeerd wordt een stuk groter. Om deze reden worden belangrijke pagina’s vaak op de homepagina, header en footer gezet omdat de Google crawler hier vaak komt.
Soorten interne links
Er zijn verschillende soorten interne links die je op je website kunt gebruiken. Een van de meest voorkomende zijn:
- Navigatielinks: Dit zijn de links die je in je website’s navigatiemenu vindt. Ze helpen gebruikers en zoekmachines om door je website te navigeren.
- Inhoudslinks: Dit zijn links binnen de inhoud van je pagina’s die naar andere relevante pagina’s op je website verwijzen.
- Footerlinks: Dit zijn links in de voettekst van je website. Ze kunnen verwijzen naar belangrijke pagina’s op je website, zoals je contactpagina of privacybeleid.
- Headerlinks: Links die verwijzen naar de belangrijkste onderwerpen op een website.
Het belang van linkstructuur
Linkstructuur is cruciaal voor het ontwerp van de site en de indexering door zoekmachines. De linkstructuur speelt een belangrijke rol in het vermogen van Googlebot om sitepagina’s te vinden en stelt bezoekers in staat om makkelijk te navigeren. Belangrijke pagina’s moeten binnen een paar klikken van de startpagina staan. Gebruikers geven de voorkeur aan intuïtieve navigatie in plaats van het gebruik van zoekvakken of vervolgkeuzemenu’s. Breadcrumbs kunnen gebruikers helpen hun locatie op de site beter te begrijpen.
Hoe ziet een interne link eruit in HTML?
In HTML ziet een interne link er als volgt uit:
<a href="https://glorypublisher.nl/kennisbank/wat-is-een-externe-link">Dit is een interne link</a>
In dit voorbeeld is “https://glorypublisher.nl/kennisbank/wat-is-een-externe-link” het pad naar een andere pagina op dezelfde website. De tekst “Dit is een interne link” is de ankertekst van de link, die zichtbaar is voor gebruikers en door zoekmachines wordt gebruikt om de inhoud van de gelinkte pagina te begrijpen.