Home » Kennisbank » Wat is een Google Pagespeed Insights?

Wat is een Google Pagespeed Insights?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is een Google Pagespeed Insights?

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je een website wilt bezoeken en het lijkt alsof de pagina, maar niet wil laden. Je zit daar dan, starend naar je scherm, terwijl je geduld op de proef wordt gesteld. 

Als je een eigen website hebt of bezig bent met het maken van een website, dan is dit scenario iets waar je maar al te bekend mee bent. 

Maar wist je dat er een handige tool is die je kan helpen om de snelheid van je website te bekijken en te zien wat je moet optimaliseren? Deze tool heet ‘Google Pagespeed Insights’, en hij staat klaar om je digitale ervaringen beter te maken. In dit artikel vertellen we jou alles over deze Google tool.

Wat kun je met Google Pagespeed Insights?

Stel je voor dat je een restaurant binnenloopt en na het bestellen van je favoriete gerecht besluit je om even je telefoon te checken. Je wilt je vrienden jaloers maken met een foto van dat overheerlijke bord eten voor je neus. Maar wacht eens even, de menukaart duurt eeuwen om te laden! Dat zou een enorme domper zijn, toch? Nou, dat is precies waarom Google Pagespeed Insights zo waardevol kan zijn voor sommige websites.

Deze Goolge tool geeft je inzicht in de snelheid van je website. Het vertelt je hoe snel je pagina’s laden op verschillende apparaten, op zowel de desktop als op mobiele apparten.

Maar dat is nog niet alles. Google Pagespeed Insights is als een digitaal genie dat je voorziet van aanbevelingen om de prestaties van je website te verbeteren. Het is als die slimme vriend die je vertelt hoe je die perfecte pannenkoekflip kunt bereiken, keer op keer.

Wat kun je met Google Pagespeed Insights? Met Google Pagespeed Insights kun je de snelheid van je website zien op basis van een score van 0 tot 100 die je krijgt. Daarnaast krijg je te zien wat heeft gezorgd voor deze laadtijd. Zo zie je:

 • First Contentful Paint (FCP)
 • Largest Contentful Paint (LCP)
 • Total Blocking Time (TBT)
 • Cumulative Layout Shift (CLS)
 • Speed Index

Waarom is dit belangrijk voor SEO?

Stel je voor dat je een schatkaart hebt, en die schatkaart leidt naar jouw website. Nu wil je natuurlijk dat die schatkaart zo aantrekkelijk mogelijk is voor avonturiers die op zoek zijn naar waardevolle inhoud. Hier komt het belang van SEO om de hoek kijken. SEO, oftewel Search Engine Optimization, zorgt ervoor dat zoekmachines zoals Google je website opmerken en hoger in de organische zoekresultaten plaatsen.

Maar waarom is dit belangrijk voor je SEO? Google gaat voor de beste gebruikers en Google is dol op snelle websites. Een trage website zorgt voor een slechte gebruikservaring en dit wil Google voorkomen. Om deze reden kijkt Google naar de snelheid van een website als rankingfactor.

Websites die snel laden, bieden een betere gebruikerservaring. Google houdt van niets meer dan tevreden internetgebruikers. Dus, door de snelheid van je website te verbeteren met behulp van Google Pagespeed Insights, maak je niet alleen bezoekers blij, maar ook Google maak je hiermee blij, wat zorgt voor een hogere organische Google positie. 

Lees ook: Website snelheid en SEO.

Waar kijkt deze tool naar?

Nu vraag je je misschien af: “Oké, Google Pagespeed Insights klinkt geweldig, maar wat beoordeelt het eigenlijk?” Goede vraag, avonturier van het web. Deze slimme tool kijkt naar verschillende factoren die van invloed zijn op de snelheid en prestaties van je website. Denk aan zaken als:

 • Serverrespons: Google Pagespeed Insights controleert hoe snel je server reageert op verzoeken.
 • Afbeeldingen en media: Deze tool kijkt of je hoe groot je afbeeldingen zijn en of ze geoptimaliseerd zijn voor het websites en of ze snel laden.
 • Browsercaching: Browsercaching zorgt ervoor dat elementen van je website worden opgeslagen in de browser van de gebruiker, zodat ze niet telkens opnieuw hoeven te worden geladen wanneer ze naar een andere pagina gaan.
 • JavaScript en CSS: Slecht geoptimaliseerde JavaScript- en CSS-code kan je website vertragen. Google Pagespeed Insights kijkt of deze codes efficiënt worden gebruikt.

Met Google Pagespeed Insights krijg je een compleet rapport van hoe snel je website laad en wat ervoor heeft gezorgd dat je website die snelheid heeft.

Wat is een goede score?

Als je in een race zit, wil je natuurlijk de eerste zijn die over de finishlijn komt. Maar als het gaat om de scores die Google Pagespeed Insights je geeft, is het niet zo zwart-wit. Er is geen vaste “goede” score die je moet behalen, maar er zijn wel gradaties van prestaties.

De scores worden verdeeld in drie categorieën: Laag, Gemiddeld en Goed. Het is als een pannenkoekenwedstrijd waarbij je wordt beoordeeld op de perfectie van je flips. Je wilt natuurlijk een “Goed” behalen, maar soms kun je tevreden zijn met “Gemiddeld” als je weet dat je hard hebt gewerkt aan je pannenkoekvaardigheden.

Wat is een goede Google Pagespeed Insights score? Een goede score, is een score boven de 90. Een score boven de 90 wordt gezien als goed en boven de 90 kan je zeker spreken van een snelle website. Je wilt eigenlijk je score het liefste 100 hebben, maar wat voor jouw website een goede score is, hangt ook af van wat voor soort website je hebt (een website met alleen tekst is een stuk minder zwaar dan een website vol met allemaal foto’s van hoge kwaliteit) en hoe goed je concurrent scoort. Je wilt uiteraard beter scoren dan je concurrent.

Google Pagespeed Insights voor de website Glorypublisher met een score van 91 op mobiel.

Let op: Mensen die wat doen aan hun website snelheid scoren vaak op desktop snelheid een 100 bij deze tool. Vergeet niet om ook naar de mobiele versie te kijken van je website, deze is altijd lager dan desktop. Voor Google is de mobiele versie van je website belangrijker dan de desktopversie.

Hoe verbeter je je score?

Laten we nu eens de handen uit de mouwen steken en kijken hoe je die Google Pagespeed Insights score kunt verbeteren. 

 • Comprimeer afbeeldingen: Denk aan afbeeldingen als pannenkoekenbeslag. Als je te veel beslag in de pan doet, krijg je enorme pannenkoeken die niet gaar worden. Zo werkt het ook met afbeeldingen. Zorg ervoor dat je ze comprimeert, zodat ze minder ruimte innemen en sneller laden. Je kunt met veel plug-ins je afbeeldingen verkleinen en optimaal maken voor een website.
 • Minimaliseer code: Stel je voor dat je een pannenkoek maakt en je begint te stapelen met siroop, slagroom en fruit. Het ziet er misschien indrukwekkend uit, maar het wordt ook een rommeltje. Minimaliseer je code door onnodige ruimte en tekens te verwijderen, zodat je website gestroomlijnd blijft.
 • Gebruik browsercaching: Denk aan browsercaching als een warmhoudplaat voor je pannenkoeken. Zodra je een pannenkoek hebt gebakken, kun je hem warm houden totdat je klaar bent om te serveren. Op dezelfde manier kan browsercaching elementen opslaan, zodat ze niet elke keer opnieuw geladen hoeven te worden.
 • Optimaliseer scripts: Stel je voor dat je een pannenkoek hebt die klaar is om te flippen, maar je hebt een enorme spatel die niet bij de pan past. Dat zou een ramp zijn, toch? Optimaliseer je JavaScript en CSS, zodat ze soepel en snel kunnen worden uitgevoerd. Je kunt je code zijn klein mogelijk houden of je kunt sommige scripts samenvoegen en op deze manier verkleinen. Er bestaan veel plug-ins die dit kunnen doen.

Met deze ingrediënten kun je aan de slag gaan om de snelheid van je website te verbeteren en die Google Pagespeed Insights-score omhoog te krijgen. Net zoals een chef-kok zijn pannenkoekenrecept verfijnt, kun jij je website perfectioneren voor een perfecte online ervaring.

Maar hoe doe je dit allemaal? Als je een WordPress website hebt, dan kun je dit makkelijk doen met een WordPress plug-in zoals WP rocket.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven