Wat is een gastblog?

Wat is een gastblog?

Wat is een gastblog precies? Een gastblog is een artikel dat je schrijft en publiceert op een andere website dan je eigen. Wanneer je dit doet, ben je een gastblogger. Het doel van een gastblog is om je kennis, inzichten en ervaringen te delen met een nieuw publiek dat je anders misschien niet zou bereiken. Ook kan ook een (tweede) doel zijn om een backlink te krijgen naar jouw website.

Tip: Lees ook hoe schrijf je een goed artikel?

De Voordelen van Gastbloggen

Tegenwoordig wordt een website hebben steeds belangrijker omdat steeds meer mensen digitaal gaan kopen. Vrijwel elke doelgroep is tegenwoordig online te vinden en het is dus belangrijk om een goede online zichtbaarheid te hebben. Daarom wordt ook gastbloggen steeds populairder. Wat kan gastbloggen opleveren? Gastbloggen heeft een aantal belangrijke voordelen:

 1. Zichtbaarheid: Door te gastbloggen bereik je een groter publiek. Je deelt je ideeën met mensen die je eigen website misschien nog niet kennen. Dit kan leiden tot meer bezoekers en/of potentiële klanten.
 2. Netwerken: Gastbloggen biedt de kans om relaties op te bouwen met andere bloggers, influencers en bedrijven in jouw branche. Dit kan leiden tot toekomstige samenwerkingen en kansen.
 3. SEO: Wanneer je een gastblog schrijft, krijg je vaak de kans om een do follow backlink naar je eigen website te plaatsen. Deze backlinks kunnen je SEO (zoekmachineoptimalisatie) verbeteren, wat kan leiden tot een hogere ranking in zoekmachines zoals Google. Sommige mensen gastbloggen puur en alleen voor dit backlinks (linkbuilding). Gastblogs op kwalitatieve websites is in veel gevallen zeer bevorderlijk voor je zoekresultaten (SEO) in Google.
 4. Autoriteit: Door te gastbloggen toon je je expertise en bouw je aan je reputatie in jouw vakgebied. Dit kan je geloofwaardigheid en autoriteit versterken. Hierdoor maak je je merk dus betrouwbaarder en bouw je autoriteit op.
 5. Verkeer: Een goed geschreven en boeiende gastblog kan nieuwe bezoekers naar je eigen website trekken. Dit kan leiden tot meer verkeer, leads en uiteindelijk klanten. Het voordeel van een gastblog, is dat deze ook hoog in Google kan komen te staan en nog jaren voor verkeer naar jouw website kan zorgen.

Hoe Plaats je een Gastblog?

Een gastblog schrijven klinkt heel mooi, maar hoe plaats je een gastblog? Waar vind je websites die dit willen doen? Hoe kun je een gastblog plaatsen? Hier zijn vier stappen die je kunt volgen:

 1. Zoek geschikte websites: Begin met het zoeken van websites die relevant zijn voor jouw onderwerp of branche. Deze websites moeten een publiek hebben dat geïnteresseerd zou zijn in wat jij te bieden hebt. Daarnaast moet de website ook een blog hebben waar jij je gastblog op kunt plaatsen.
 2. Contacteer de eigenaar: Zodra je een lijst van potentiële websites hebt, is het tijd om contact op te nemen. Dit kan vaak via een e-mail of het contactformulier op de website.
 3. Stel een onderwerp voor: In je eerste contact met de website-eigenaar, stel je een onderwerp voor je gastblog voor. Geef een kort overzicht van wat je wilt schrijven en waarom het waardevol zou zijn voor hun publiek.
 4. Volg de richtlijnen: Veel websites hebben specifieke richtlijnen voor gastbloggen. Zorg ervoor dat je deze richtlijnen goed doorleest en volgt. Dit kan variëren van de lengte van het artikel tot het aantal links dat je kunt opnemen.

Als je iemand hebt gevonden waar je een gastblog mag plaatsen dan is het belangrijk om te weten dat vrijwel niemand dit gratis plaatst. In veel gevallen betaal je een vergoeding voor het plaatsen van de gastblog. Hoeveel dit kost is sterk afhankelijk van het soort website dat je benaderd. Volgens Emerce is de minimale prijs van een blogplaatsing op een website tussen de € 50. Het bedrag van een blogplaatsing kan oplopen tot € 4.000+

Hoe Vind je Mensen voor Gastbloggen?

De bovenstaande manier is een methode om een gastblog te plaatsen, maar er is maar een heel klein percentage van websites die jou een gastblog laten plaatsen als je hen koud benaderd. Daarom hebben wij ook een aantal andere manieren hoe je mensen kunt vinden voor een gastblog.

Hoe vind je mensen die jouw gastblog willen plaatsen? Hier zijn drie methodes:

 1. Netwerken: Ga naar branche-evenementen, conferenties, en meetups. Hier kun je contact maken met mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in het plaatsen van jouw gastblog.
 2. Sociale media: Gebruik platforms zoals LinkedIn, Twitter, en Facebook om connecties te maken. Je kunt zoeken naar mensen die interesse kunnen hebben in jouw onderwerp en hen direct benaderen.
 3. E-mail: Stuur een persoonlijke e-mail naar website-eigenaren of bloggers. Leg uit waarom jouw gastblog waardevol zou zijn voor hun publiek en hoe het hen kan helpen.
 4. Glorypublisher: Vind makkelijk websites die tegen een vergoeding een gastblog laten plaatsen. Wij van Glorypublisher bieden een platform waarop verschillende websites gastblogs aanbieden. Zo hoef je je waardevolle uren verspillen aan het zoeken van gastblogs, maar ben je binnen enkele minuten al klaar. Meld je gratis aan en bekijk ons aanbod!

Hoe Schrijf je een Goede Gastblog?

Als je eenmaal iemand zo ver hebt gekregen om een gastblog te schrijven is het belangrijk om een goede gastblog te schrijven. Dus, hoe schrijf je een goede gastblog? Hier zijn vijf tips:

 1. Ken je publiek: Doe onderzoek naar de lezers van de website waarvoor je schrijft. Wat zijn hun interesses? Wat willen zij weten? Pas je inhoud hierop aan.
 2. Bied waarde: Zorg ervoor dat je artikel nuttige en relevante informatie bevat. Los een probleem op of beantwoord een vraag die het publiek heeft.
 3. Wees persoonlijk: Vertel jouw verhaal. Maak het menselijk en relatable. Dit kan helpen om een connectie te maken met de lezers.
 4. Gebruik een duidelijke structuur: Maak je artikel makkelijk om te lezen. Gebruik kopjes, lijsten, en korte paragrafen om je punten duidelijk te maken.
 5. Controleer je werk: Voordat je je gastblog indient, lees het nog een keer door. Zorg dat er geen spelfouten of grammaticale fouten in staan. Dit soort slordige fouten zullen ervoor zorgen dat mensen jou direct minder zullen vertrouwen.

Gastbloggen is een krachtig hulpmiddel voor iedereen die zijn bereik wil vergroten, zijn netwerk wil uitbreiden, en zijn reputatie wil opbouwen. Met de juiste aanpak en een beetje doorzettingsvermogen kan iedereen een succesvolle gastblogger worden. Succes met jouw gastblog avontuur!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven