Wat is een Featured Snippet?

Wat is een Featured Snippet?

Je hebt vast wel eens gemerkt dat wanneer je een zoekopdracht uitvoert in Google, er soms een speciaal blokje bovenaan de zoekresultaten in de SERP verschijnt, waarin het antwoord op je vraag al wordt getoond.

Dit is wat we noemen een “Featured Snippet”. Klinkt interessant, toch? In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van featured snippets, geven we je tips om je content in zo’n snippet te krijgen, en werpen we ook een blik op mogelijke nadelen.

Laten we eerst de feitelijke basis leggen. Wat is een Google snippet? Een Featured Snippet is een speciaal zoekresultaat dat Google selecteert om direct antwoord te geven op een gebruikersvraag. Zo zie je in de SERP al direct je antwoord staan en hoef je niet te klikken op een zoekresultaat.

Een snippet wordt vaak bovenaan de zoekresultaten weergegeven, nog vóór de organische resultaten en de advertenties. Dit is Google’s manier om gebruikers zo snel mogelijk te voorzien van relevante informatie, zonder dat jij als zoeker naar een specifieke website hoeven te klikken.

Voorbeeld van een feature snippet met de zoekterm: hoelang restjes bewaren.

Voorbeeld van een feautured snippet in Google:

Stel je voor dat je nieuwsgierig bent naar de voordelen van groene thee. Je tikt “voordelen van groene thee” in de zoekbalk en voilà, daar verschijnt een kader met de belangrijkste voordelen van groene thee, zonder dat je naar een website hoeft te gaan.

Ander voorbeeld van een Snippet in Google met de zoekterm voordelen van groene thee.

Tips voor een Snippet in Google

Natuurlijk wil je als website-eigenaar maar al te graag in zo’n featured snippet terechtkomen. Hoe zorg je ervoor dat je in een snippet komt? Hier een paar tips:

  • Geef direct Antwoord: Zorg ervoor dat je content een duidelijk en direct antwoord biedt op veelgestelde vragen. Dit vergroot je kansen om in een snippet te verschijnen.
  • Zorg voor de beste structuur: Gebruik duidelijke koppen en subkoppen om je informatie te structureren. Dit maakt het voor Google gemakkelijker om de relevantie van je content te begrijpen.
  • Hou het kort, maar krachtig: Houd je antwoorden beknopt en to-the-point. Google pikt graag hapklare informatie op voor snippets.
  • Gebruik de juiste zoekwoorden: Doe goed zoekwoordenonderzoek om te achterhalen welke vragen mensen stellen en welke keywords je dus moet gebruiken. Integreer deze vragen en relevante zoekwoorden in je content.

De Google snippet 

Stel je voor dat je een fervente tuinier bent en je afvraagt hoe je het best tomaten kunt kweken. Je googelt “beste tips voor het kweken van tomaten”. Boven de zoekresultaten zie je een featured snippet met een beknopte lijst van tomatenteelt-tips. Het is als een vriendelijke buurman die je, voordat je het vraagt, al het beste advies geeft om sappige tomaten te laten groeien. Dat is de magie van een featured snippet!

Zoals je hier ziet kan je al zien dat er 8 tips op de website staan, maar je krijgt er maar 3 te zien. Als Google je resultaat zo laat zien, dan is dit vaak voordelig omdat je veel organisch verkeer zult ontvangen omdat mensen nieuwsgierig zullen zijn naar de andere tips.

Heeft een Snippet ook nadelen?

Natuurlijk, zoals met de meeste dingen, zijn er ook enkele mogelijke nadelen aan featured snippets. Laten we daar even naar kijken:

  • Verkeer naar je Website: Hoewel je informatie direct wordt getoond aan zoekers, kan dit betekenen dat ze niet meer doorklikken naar je website. Je verliest dus potentieel verkeer omdat mensen het antwoord al te horen krijgen voordat ze op je website zijn beland. 
  • Verkeerde Interpretatie: Soms kan Google informatie verkeerd interpreteren en in een snippet tonen zonder volledige context, wat tot verwarring kan leiden. Dus als zoeker is het eigenlijk altijd aan te raden om op het hele artikel te klikken als je het hele verhaal wilt weten. 
  • Concurrentie: Het kan een uitdaging zijn om in een snippet te verschijnen, omdat je concurreert met andere websites voor die felbegeerde positie.

Samenvattend

Featured snippets zijn als die behulpzame vriend die je altijd het antwoord geeft voordat je de vraag stelt. Ze bieden directe antwoorden aan gebruikersvragen bovenaan de zoekresultaten.

Het is mogelijk om je content in een snippet te krijgen door duidelijke, beknopte antwoorden te geven en slim gebruik te maken van relevante zoekwoorden. Hoewel er nadelen zijn, zoals minder verkeer naar je site, kunnen featured snippets nog steeds een goede manier zijn om je online aanwezigheid te vergroten.

Dus, de volgende keer dat je je afvraagt waarom de lucht blauw is, weet je dat Google je dat antwoord met een vriendelijke knipoog kan geven, direct bovenaan de zoekresultaten!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven