Home » Kennisbank » Wat is een exact match domain? En werkt het nog voor SEO?

Wat is een exact match domain? En werkt het nog voor SEO?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is een exact match domain?

Inhoudsopgave

Voeg een header toe om te beginnen met het genereren van de inhoudsopgave

Stel je voor dat je een online bloemenwinkel hebt en je hebt de perfecte domeinnaam in gedachten: “www.onlinebloemenkopen.nl”. Klinkt dat niet als de ideale keuze voor je website? Dit type domeinnaam staat bekend als een “Exact Match Domain” (EMD). In dit artikel gaan we dieper in op wat een exact match domain precies is, wat het betekent voor zoekmachineoptimalisatie (SEO), en de voor- en nadelen ervan.

Wat is een exact match domain (EMD)?

Een Exact Match Domain is een domeinnaam die exact overeenkomt met de zoekterm waarmee je website gevonden wil worden. Met andere woorden, het bevat de belangrijkste zoekwoorden waarop je wilt dat je site gevonden wordt. In ons voorbeeld is “onlinebloemenkopen.nl” een EMD voor een bloemenwinkel die zich richt op online verkoop. Vaak wordt deze exacte zoekterm opgezocht en hoe meer deze exacte zoekterm wordt opgezocht, hoe waardevoller de domeinnaam is. 

Voorbeelden van exact match domains (EMD’s) zijn bijvoorbeeld:

 • Cryptokopen.nl (Crypto kopen 1.400 zoekopdrachten per maand)
 • Wasmachinekopen.nl (Wasmachine kopen 15.000 zoekopdrachten per maand)
 • SEOofferte.nl (SEO offerte 60 zoekopdrachten per maand)
 • Kunststofkozijnenofferte.nl (Kunststof kozijnen 150 offerte zoekopdrachten per maand)
 • Horlogeheren.nl (Horloge heren 22.000 zoekopdrachten per maand)
 • Schoenen.nl (Schoenen 57.000 zoekopdrachten per maand)

Betekenis van een EMD

Het gebruik van een EMD heeft als doel om je website hoger te laten verschijnen in de zoekresultaten wanneer mensen naar relevante zoekwoorden zoeken. Google en andere zoekmachines hebben historisch gezien enige voorkeur getoond voor EMD’s omdat ze de inhoud van de website direct lijken te begrijpen. Dit kan voor een groot voordeel zorgen, vooral als je concurrenten hebt die geen EMD hebben.

Werkt een EMD nog steeds voor SEO?

Nu komt het interessante gedeelte. Vroeger, en dan praten we over het begin van het tijdperk van het internet, konden EMD’s je inderdaad een flinke boost geven in de zoekresultaten. Maar zoals de digitale wereld evolueert, zijn zoekalgoritmes veel geavanceerder geworden. 

Dus, werkt een EMD nog steeds voor SEO? Het korte antwoord is: ja, het heeft zeker voordelen voor SEO om een exact match domain als bedrijfsnaam te hebben. 

De voordelen voor SEO

Laten we eerst naar de voordelen kijken. Een EMD kan nog steeds enkele positieve effecten hebben op je SEO-strategie:

 • Relevante indruk: Een EMD geeft meteen de indruk dat je website relevant is voor de zoekopdracht van de gebruiker. Als iemand op zoek is naar “online bloemen kopen” en ze zien jouw domein “www.onlinebloemenkopen.nl,” dan is de kans groot dat ze je website als relevant beschouwen.
 • Verhoogde Click-Through Rate (CTR): Mensen zijn geneigd eerder te klikken op een EMD omdat het overeenkomt met hun zoekopdracht (als dit de EMD is dan). Dit kan zorgen voor een hogere CTR, wat op zijn beurt je ranking in zoekmachines kan verbeteren.
 • Merkherkenning: Een eenvoudige en herkenbare domeinnaam kan bijdragen aan merkherkenning. Als mensen je merknaam onthouden, komen ze misschien rechtstreeks naar je website.
 • Niche: Omdat je met een EMD vaak in een erge niche zit, is de kans groot dat je als de specialist wordt gezien door Google als je alles over dit onderwerp schrijft op je website.
 • Betere linkbuilding: Als je gaat linkbuilden op je focus keyword wat tegelijkertijd je EMD is, zal Google dit (waarschijnlijk) minder snel als spam zien als je vaak deze focus zoekterm gebruikt omdat het ook je merknaam is. 

De nadelen voor SEO

Helaas zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van een EMD:

 • Overmatig gebruik: Het Google algoritme wordt steeds slimmer waardoor het minder naar veel meer dingen kijkt dan de EMD.
 • Concurrentie: EMD’s trekken niet automatisch bezoekers aan. Als je concurrenten betere content en SEO strategieën hebben, zullen ze nog steeds boven je komen. Je moet, ondanks dat je een EMD hebt, nog steeds hard werken voor een hoge positie in Google.
 • Veranderingen in algoritmes: Zoekmachines veranderen voortdurend hun algoritmes. Wat vandaag werkt, kan morgen ineens minder effectief zijn. Als je als enige SEO voordeel je EMD hebt, is dit niet een stabiel genoege basis om je organische posities te behouden in de toekomst.

Conclusie

In essentie, hoewel EMD’s nog steeds enkele voordelen kunnen bieden voor SEO, zijn ze geen garantie voor succes. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen een relevante domeinnaam en hoogwaardige content en een goede SEO strategie. Zorg ervoor dat je website waarde toevoegt aan je bezoekers en dat je voortdurend op de hoogte blijft van veranderingen in zoekalgoritmes. Op die manier kun je een sterke online aanwezigheid opbouwen, of je nu een EMD gebruikt of niet. Het sleutelwoord hier is “balans,” en dat is waar je SEO-strategie om draait.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven