Home » Kennisbank » Wat is een Domain Rating (DR)?

Wat is een Domain Rating (DR)?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is Domain Rating (DR)?

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige websites hoger in de zoekresultaten verschijnen dan andere? Hoe komt het dat sommige sites een constante stroom van organisch verkeer lijken te hebben, terwijl anderen worstelen om zelfs maar een paar bezoekers te trekken? 

Dit heeft alles te maken met de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO).

Een belangrijk onderdeel van SEO is linkbuilding. Linkbuilding valt onder de off page SEO strategie en gaat over het verkrijgen van kwalitatieve backlinks. Maar hoe weet je of een backlink kwalitatief is? Een belangrijk meetinstrument om te bekijken hoe goed een backlinks is, is de domain rating (DR) In dit artikel vertellen we je alles over de DR.

De Domain Rating

Wat is de Domain Rating (DR)? Domain Rating, afgekort als DR, is een SEO metrics die wordt gebruikt om de algehele autoriteit en sterkte van een website in zoekmachines te meten. 

Het concept achter DR draait om de kwaliteit en kwantiteit van backlinks die naar een bepaalde website verwijzen. Stel je DR voor als een soort ‘online reputatiescore’ van een website. Hoe hoger de DR, hoe meer gezag en geloofwaardigheid een website heeft in de ogen van zoekmachines zoals Google.

DR wordt beoordeeld op een schaal van 0 tot 100, waarbij hogere scores duiden op een betere SEO. Websites met een lage DR hebben over het algemeen minder hoge zoekresultaten en kunnen moeite hebben om hoog te scoren in zoekmachines zoals Bing en Google, terwijl websites met een hoge DR meer kansen hebben om zichtbaarheid te krijgen op de eerste pagina van zoekresultaten.

Het Verhaal Achter DR

De oorsprong van Domain Rating gaat terug naar Ahrefs, een vooraanstaand SEO platform dat een breed scala aan SEO tools biedt om websites te analyseren en te optimaliseren. Ahrefs ontwikkelde DR als een manier om de linkprofielen van websites te analyseren en te vergelijken op een schaal die gemakkelijk te begrijpen is voor mensen die bezig zijn met linkbuilding. Dit betekent dat DR een interne metriek is van Ahrefs en specifiek wordt gebruikt binnen hun SEO-tools. 

Naast DR (waar het gaat om het domein) heeft Ahrefs ook een andere SEO metric en dat is de UR. Hierbij gaat het om de specifieke URL van een domein. Net zoals MOZ DA en PA gebruikt, gebruikt Ahrefs DR en UR.

Deze SEO metrics zijn belangrijk geworden sinds de afschaffing van de Page Rank. De Page Rank was van Google zelf en gaf de score van een bepaalde pagina aan. Google is gestopt met het geven van deze score en nu hebben een aantal websites hun eigen meetinstrumenten gemaakt. Vaak zijn deze meetinstrumenten gebaseerd op bepaalde wiskundige formules. De grootste zijn:

  • DR en UR van Ahrefs
  • DA en PA van Moz
  • CF en TF van Majestic

Wat is een goede DR?

Nu je weet wat Domain Rating is, rijst de vraag: wat wordt beschouwd als een goede DR? Welnu, zoals bij veel dingen in SEO, is er geen eenduidig antwoord. 

Een goede DR is relatief en kan variëren afhankelijk van de industrie, concurrentie en doelstellingen van een website. Als bijvoorbeeld al je concurrenten een DR van 10 hebben, heb je wanneer je een DR van 20 hebt een goede DR.

Wat is een goede domain rating (DR)? Over het algemeen wordt aangenomen dat websites met een DR van 50 of hoger als zeer krachtig worden beschouwd. Dit betekent niet dat lagere DR waardes nutteloos zijn en niet kunnen scoren in Google, maar hogere scores geven over het algemeen aan dat een website sterker is in termen van autoriteit en backlinkprofiel.

Coolblue met een domain rating van 80

Het verhaal van de goede DR

Stel je voor dat je een fanatieke surfer bent die op zoek is naar de perfecte golf. Je komt twee surfinstructeurs tegen: Alex met een DR van 20 en Max met een DR van 60. Hoewel Alex zeker ervaren is, heeft Max een veel grotere reputatie opgebouwd in de surfcommunity. Zijn talloze positieve beoordelingen en aanbevelingen van andere surfers hebben zijn geloofwaardigheid opgebouwd. 

Dit betekent niet dat Alex een slechte instructeur is, maar als je moet kiezen, zou je waarschijnlijk eerder voor Max gaan, wetende dat hij een bredere erkenning heeft.

Hoe Verhoog Je Je DR?

Nu komt het leuke deel: hoe kun je je eigen Domain Rating verhogen? Dit is waar het echt begint te lijken op een uitdagend strategiespel. Het draait allemaal om het opbouwen van een sterker backlinkprofiel. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

1. Kwaliteit boven kwantiteit

Het is verleidelijk om te denken dat meer backlinks altijd beter zijn, maar dat is niet waar. Net zoals één waardevolle aanbeveling meer waard kan zijn dan tien vage verwijzingen, geldt hetzelfde voor backlinks. Focus op het verkrijgen van backlinks van hoge kwaliteit van relevante en betrouwbare websites. 

Op ons platform kun je makkelijk backlinks kopen in allerlei categorieën. Via ons platform koop je direct bij de website zelf waardoor je ook nog eens de beste prijs betaald voor een link. 

2. Content die anderen willen delen

Zie je content als het aas dat vissen naar je website trekt. Als je waardevolle, informatieve en boeiende content maakt, is de kans groter dat anderen ernaar willen linken en delen. Denk na over wat je doelgroep wil lezen en biedt dat aan.

3. Gastbloggen en samenwerkingen

Een geweldige manier om jezelf te laten zien als een autoriteit in je vakgebied en waardevolle backlinks te verkrijgen, is door gastblogs te schrijven voor websites met een bepaalde autoriteit in de markt waarin jij opereert. Dit vergroot niet alleen je zichtbaarheid, maar het stelt je ook in staat om je expertise te delen.

Stel je voor dat je een ambitieuze architect bent die een indrukwekkende wolkenkrabber wil bouwen. Je begint met het leggen van een stevig fundament (kwaliteitsinhoud, on page SEO en technische SEO) en vervolgens bouw je laag voor laag aan je wolkenkrabber (backlinks). Elk stukje materiaal dat je toevoegt, moet stevig en van hoge kwaliteit zijn. Na verloop van tijd begint je wolkenkrabber op te vallen tussen de andere gebouwen in de stad, en mensen beginnen het te bewonderen en erover te praten (verwijzingen en shares).

Hoe je check je je DR?

Hoe kun je je domein rating bekijken? Je DR checken kan op veel verschillende manieren, maar de meestvoorkomende manier is dit door dit te doen op de website van Ahrefs zelf. Dit kun je doen wanneer je een account aanmaakt, maar je kunt dit ook doen op hun gratis website autoriteit checker

Bol.com in de gratis autoritiet checker van Ahrefs met een DR van 91.

Conclusie

Domain Rating (DR) is een belangrijke metrics binnen SEO die de autoriteit en sterkte van een website vertegenwoordigt. Het werd geïntroduceerd door Ahrefs en is gebaseerd op het backlinkprofiel van een site. 

Een goede DR varieert afhankelijk van de context, maar hogere scores geven over het algemeen aan dat een website sterker is qua autoriteit. 

Om je DR te verhogen, moet je focussen op het krijgen van kwalitatieve backlinks (linkbuilding), waardevolle content maken en strategische samenwerkingen aangaan met andere websites. 

Dus, denk eraan, net zoals een hoge reputatie in de ‘echte’ wereld je helpt om opgemerkt te worden, helpt een hoge DR je website op te vallen in de zee van zoekresultaten. Ga ervoor en bouw die online autoriteit op!

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven