Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige websites zo goed scoren in organische zoekresultaten van Google, terwijl anderen moeite hebben om überhaupt impressies te krijgen in Google?
Het geheim achter die hoge zoekmachine rankings is vaak een combinatie van slimme technieken en strategieën en goed gebruik weten te maken van de middelen die je hebt.
Eén van die technieken is het gebruik van canonical URL’s. Dat klinkt ingewikkeld, toch? Maak je geen zorgen! In dit artikel gaan we dieper in op wat een canonical URL is, hoe het je SEO kan verbeteren, wanneer je het moet gebruiken en nog veel meer.
Betekenis Canonical URL
Laten we beginnen met een serieuze duik in de wereld van de canonical URL’s en de betekenis van dit begrip. De term “canonical” komt van het woord “canon”, wat verwijst naar een standaard of een referentiepunt.
Wat is een canonical URL? In webdevelopment verwijst een canonical URL naar de originele en belangrijkekste URL van een website, wanneer er meerdere URL’s zijn die dezelfde of vergelijkbare content hebben.
Met andere woorden, het is de aangewezen bron-URL die zoekmachines vertelt welke versie van de pagina ze moeten indexeren en laten zien in de SERP.
Stel je voor dat je een artikel hebt geschreven over de kunst van koffiezetten. Je plaatst het op je website en deelt het op social media. Maar, om een of andere reden, verschijnt de focus zoekterm op verschillende URL’s, bijvoorbeeld:
- www.jouwwebsite.com/blog/kunst-van-het-koffiezetten
- www.jouwwebsite.com/blog/koffie-maken-als-een-pro
Het kan ook zijn dat het niet met zoekmachines te maken heeft en dat het in de volgende situatie wordt gebruikt:
- www.jouwwebsite.com/blog/pagina1
- www.jouwwebsite.com/blog/pagina2
Doordat de zoekwoorden sterk overeenkomen in deze artikelen, kunnen zoekmachines in de war raken en dit als duplicaat beschouwen en niet weten welke URL nu de ‘echte’ is die ze moeten indexeren.
Het gevolg: het kan je SEO schaden omdat zoekmachines dan moeten kiezen welke URL ze moeten indexeren. Dit kan leiden tot verminderde organische posities in Google of een andere zoekmachine.
Het grote voordeel voor je SEO
Nu, laten we het wat minder serieus maken en teruggaan naar de koffie-voorbeelden. Stel je voor dat je een koffieliefhebber bent en op zoek gaat naar de ultieme handleiding voor het maken van de perfecte kop koffie. Je typt “beste manier om koffie te zetten” in Google en voilà, je ziet een lijst met zoekresultaten.
Maar wat als dezelfde pagina op jouw website onder verschillende URL’s verschijnt? Verwarrend, toch?
Dit is waar de canonical URL in actie komt als de held van het verhaal. Door de juiste canonical URL in te stellen, vertel je zoekmachines dat alle variaties van je artikel eigenlijk een en dezelfde bron of hoofdpagina hebben.
Hierdoor kunnen zoekmachines de kracht van al die links en verwijzingen bundelen en je hoofdpagina de organische positie geven die de pagina verdient. Dit leidt tot een betere zichtbaarheid, meer organisch verkeer en uiteindelijk, een tevreden koffiekenner die jouw website als dé autoriteit beschouwt voor koffiegeheimen.
Met een canonical URL help je Google dus met vertellen welke URL het belangrijkste is en waar Google op zich moet focussen.
Wanneer gebruik je een Canonical URL?
Nu vraag je je misschien af: wanneer moet ik die magische canonical URL inzetten? Goede vraag! Hier zijn enkele situaties waarin het slim is om een canonical URL te gebruiken:
- Soortgelijke content: Zoals eerder vermeld, wanneer dezelfde content te lezen is via meerdere URL’s op je site. Hierdoor kan er keyword kannibalisatie ontstaan waardoor Google niet goed weet welke pagina hij moet ranken in de SERP.
- Printbare Versies: Als je een printbare versie van je pagina aanbiedt, wil je waarschijnlijk dat de originele URL wordt beschouwd als de belangrijkste.
- Sorteer- en Filterpagina’s: Als je e-commerce filters of sorteermogelijkheden hebt die de weergave van producten veranderen, kunnen deze leiden tot verschillende URL’s voor dezelfde content die gaan indexeren in Google. Dit is dus dezelfde pagina, maar de URL die wijzigt wanneer je een filter toevoegt.
- Mobiele en Desktopversies: Als je aparte mobiele en desktopversies van je site hebt, kan het handig zijn om de desktopversie als canoniek te markeren.
- HTTP en HTTPS of www en geen www: Bij overgang van HTTP naar HTTPS of als je een subdomein met www. hebt kunnen beide versies in Google terechtkomen, dit kan ook leiden tot verwarring.
In de meeste gevallen is het aan te raden om alleen de canonical URL te gebruiken wanneer je ziet dat dit conflicten oplevert op je website. Wanneer je een zekere autoriteit hebt bereikt dan weet Google in veel gevallen onderscheid te maken tussen pagina’s ook al hebben de pagina’s soortgelijke content.
Voorbeelden gebruik van een Canonical URL
Laten we nogmaals teruggaan naar onze koffiepassie om dit onderwerp nog meer te verduidelijken. Stel je voor dat je een webshop hebt waar je allerlei koffiezetapparaten verkoopt. Elke koffiemachine heeft zijn eigen pagina op je website met specifieke details en beschrijvingen. Je hebt ook de volgende twee pagina’s gemaakt over de beste koffiemachines:
- www.jouwwebsite.com/koffiemachines/beste-modellen
- www.jouwwebsite.com/koffiemachines/top-keuzes
Hoewel de pagina’s vergelijkbaar zijn, zijn er kleine verschillen in beschrijvingen en foto’s. Als je de canonical URL niet gebruikt, kunnen zoekmachines deze zien als duplicate content (wanneer je veel dezelfde woorden gebruikt) of zou het kunnen dat zoekmachines in de war raken welke pagina ze moeten laten scoren in Google en dit kan de positie negatief beïnvloeden.
Hoe voeg je een Canonical URL toe?
Nu je weet wat een canonical URL is en waarom het belangrijk is, wil je natuurlijk weten hoe je het toevoegt aan je webpagina’s.
Dit proces vereist wat technische kennis, maar maak je geen zorgen. Het is ook weer geen raketwetenschap. Je voegt een canonical URL toe aan de HTML-code van je pagina.
Om een voorbeeld uit het echte leven te geven: stel je voor dat je een geweldige koffie-blog hebt en je hebt gemerkt dat sommige van je artikelen onder verschillende URL’s verschijnen. Om de zaken recht te zetten, open je de HTML-code van de pagina en voeg je het volgende toe binnen de <head> sectie:
<link rel=”canonical” href=”https://www.jouwwebsite.com/beste-koffie-tips”>
Hoe voeg je deze toe in WordPress?
Ah, WordPress, het geliefde CMS (content management systeem) van velen. In WordPress hoef je niet zelf de code aan te passen en is het toevoegen van een canonical URL in WordPress vrij eenvoudig.
Voor het instellen van de canonical URL kun je het beste de plug-in Yoast downloaden.
- Ga naar plug-ins.
- Download Yoast.
- Ga naar het bericht of pagina waaraan je een canonical URL wilt geven.
- Ga naar geavanceerd
- Voer hier de canonical URL in.
Veel voorkomende fouten
Zoals bij alles in het leven, zijn er ook enkele valkuilen waar je voor moet oppassen bij het gebruik van canonical URLs:
- Verkeerde URL: Het kan gebeuren dat je per ongeluk de verkeerde URL als canonical instelt, wat leidt tot verwarring voor zoekmachines.
- Overmatig gebruik: Gebruik canonicals alleen wanneer dit echt nodig is. Overmatig gebruik kan leiden tot verwarring en het tegenovergestelde effect hebben.
- Gebrek aan consistentie: Zorg ervoor dat de inhoud op de bron-URL en de canonical URL overeenkomt. Als de inhoud verschilt, kan dit problemen veroorzaken.
Conclusie
Canonical URLs lijken misschien ingewikkeld op het eerste gezicht, maar ze zijn eigenlijk een krachtig hulpmiddel om je SEO te verbeteren. Door zoekmachines te vertellen welke versie van je pagina de belangrijkste is, kun je duplicate content en verwarring vermijden, en tegelijkertijd je ranking in zoekresultaten verbeteren.
Of je nu een fervente koffieliefhebber bent of gewoon op zoek bent naar manieren om je website te optimaliseren, het begrijpen van canonical URL’s is een belangrijk onderdeel van je online succes.
Dus, de volgende keer dat je je afvraagt waarom je niet die topzoekmachinepositie hebt bereikt, denk dan aan de kracht van de canonical URL – jouw geheime wapen voor SEO-succes!